Jera on Air 2023 wint Festival Award voor ‘Beste Line-up’

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Festileaks maakt vandaag de winnaars van de Festileaks Festival Awards 2023 bekend. Voor deze publieksprijzen werden 253 Nederlandse en Europese festivals beoordeeld op zeven categorieën van de festivalbeleving. Het Limburgse Jera on Air gaat er vandoor met de Festival Award 2023 voor ‘Beste Line-up’.

Bekijk hier alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2023.

De stembussen zijn gesloten en de stemmen zijn geteld! In 2023 brachten bijna 14.000 festivalgangers in totaal 101.091 stemmen uit op de Festileaks Festival Awards. Hiermee kregen 253 festivals een rapportcijfer voor de categorieën line-up, randprogramma, sfeer, festivalterrein, eten en drinken, prijs-kwaliteit en totaalscore.

Een van de meest felbegeerde awards, is die voor de beste line-up. Elk festival is een heel jaar aan het puzzelen om het perfecte programma voor elkaar te krijgen. Tussen alle tourschema’s door jouw festival eruit laten springen. De concurrentie voor deze award was dan ook groot. Maar jullie hebben gesproken en dit is de top 5!

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

1. Jera on Air (8.2)

De beste line-up van dit jaar was volgens het Festileaks-publiek in het mooie Ysselsteyn te vinden. Na vorig jaar de tweede plek bemachtigd te hebben, weet Jera on Air dit jaar de koppositie te pakken! Jera wist dit jaar alle grote en relevante vissen uit de rock, metal, punk en hardcore-vijver te vangen. Parkway Drive, Rancid en Flogging Molly pronkten bovenaan de poster – wat voor een editie zorgde die al niet meer stuk kon. Tel hier ook nog eens heerlijke acts als The Ghost Inside en Fever 333 bij op en dan wordt het al helemaal genieten. En ook oude bekenden als Papa Roach en Billy Talent mochten hierbij natuurlijk niet ontbreken.

Een festival voor een gericht publiek, maar als je muzieksmaak ook maar een beetje deze kant op valt mag dit festival niet overgeslagen worden. Jera on Air doet het elk jaar goed met de line-up, en dit jaar zorgt dat voor de Festival Award voor ‘Beste line-up’!

Photo credits: Tomorrowland 2023 press

2. Tomorrowland (7.8)

We gaan voor de tweede plek een hele andere kant op. De zilveren plak is dit jaar namelijk voor Tomorrowland, een icoon van het elektronische genre. In het Belgische Boom vindt dit mega-festival plaats, en biedt het meerdere weekenden op rij een podium aan de grootste artiesten in de elektro. Dit jaar was het aan Tiësto, Martin Garrix en Dimitri Vegas & Like Mike om het publiek aan het dansen te krijgen. En als Tomorrowland het niet wint op kwaliteit, gebeurt dat wel op kwantiteit. In elke uithoek en op elk tijdstip staat een knaller van een act z’n best te doen. En dat heeft het publiek gezien, met een mooi tweede plaats voor de line-up!

3. Graspop Metal Meeting (7.8)

Ook voor de laatste podiumplaats van deze Festival Award gaan we naar weer België toe, naar de Graspop Metal Meeting. De metalheads onder ons hebben zich weer onder kunnen dompelen in harde gitaren, moshpits en alles wat hier ook maar een beetje in de buurt bij komt. Alles dat tussen rock en snoeiharde metal valt, was hier te vinden. De bovenkant van de poster stond vol met klassiekers uit deze genres met Guns N’ Roses, Disturbed, Mötley Crüe en Slipknot. Maar eigenlijk sprongen er op de gehele poster wel namen naar voren die het bekijken waard waren.

Dour Festival
Photo: Noël Schuurman

4. Dour Festival (7.8)

Dour weet altijd een line-up neer te zetten die de aandacht van de scoutende festival-bezoeker trekt. Van post-rock tot reggae en van hiphop tot techno, alle smaken zijn terug te vinden op Dour. Niet alleen boekt Dour veel verschillende muziekstijlen, het festival staat ook bekend om de scherpe en unieke boekingen. Zo pronkten Franstalige hiphop-helden zoals DamsoOrelsan en lomepal aan de bovenkant van het affiche. Worden indie-liefhebbers verwend met optredens van PhoenixdEUS, en L’Impératrice. De voetjes kunnen van de vloer bij CaribouPeggy Gou en Paul Kalkbrenner. En tot slot trakteerde het festival haar bezoekers op unieke sets van Janelle MonaeAphex Twin en The Blaze.

5. CORE Festival (7.7)

Als laatste hebben we een redelijk nieuw festival in de lijst staan: CORE Festival. Dit festival wist vorig jaar, op de eerste editie, gelijk te overtuigen met hun line-up. En dit jaar is dat zeker niet anders! Een mooie mix aan verschillende genres zorgt ervoor dat iedereen zijn plek wel kan vinden op CORE – ook wel een mix tussen Rock Werchter en Tomorrowland genoemd. Dansen bij Angèle en Moderat, de hiphop van NxWorries en meezingen bij alt-J, het kan allemaal. Vooral het midden van de poster was ook weer erg sterk met acts als Little Simz, Unknown Mortal Orchestra en Nu Genea. Nogmaals, van alle markten thuis.

De Festileaks Festival Awards

Aan de hand van rapportcijfers vroegen wij de festivalgangers op festivals verspreid over heel Europa naar hun beoordeling in de belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, prijs-kwaliteit en overall score. Festileaks biedt daarmee tegenwicht aan de industrieprijzen die door vakjury’s worden toegekend. In 2023 werden opnieuw de grootste festivals van Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis zoals Pinkpop, Lowlands, en Down the Rabbit Hole, als internationaal prestigieuze festivals als Tomorrowland, Sziget en Primavera Sound.

CORE Festival Logo

CORE Festival 2023

Locatie
België
Brussel, België
Datum 27-28 mei 2023
Line-up
Moderat
alt-J
Angèle
Moderat, alt-J, Angèle +66 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.