7 opvallendheden aan het Down The Rabbit Hole 2024 affiche

In de laatste week van november komt Down The Rabbit Hole traditiegetrouw met de eerste aankondiging van de line-up. Zie het als een Sinterklaascadeautje aan de festivalliefhebbers. Dit viel ons op aan de eerste namen voor het festival in de Groene Heuvels.

BKS 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

1. Drie dagen, vier headliners

Down The Rabbit Hole 2024 duurt van vrijdag 5 juli t/m zondag 7 juli. Drie dagen. Toch staan er vier headliners bovenaan de poster. Namelijk: The National (na hun fantastische Ziggo Dome show eerder dit jaar), LCD Soundsystem, Jungle en Michael Kiwanuka. Dat betekent dat er gebruik moet worden gemaakt van een co-headliner constructie: 2 headliners op 1 dag.

In de nieuwste Festivalpodcast verklapt festivalbaas Ide Koffeman dat die eer is aan JUNGLE en Michael Kiwanuka. Zij spelen op de zaterdag van het festival, waar we met JUNGLE de nacht induiken. LCD Soundsystem sluit de vrijdag af en The National mag op zondag het licht van de Hotot uitdoen.

The National
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

2. BKS vs. DTRH

Down The Rabbit Hole wordt vaak vergeleken met Best Kept Secret. Dit komt door de opzet van beide festivals. Ze vissen beide uit ongeveer dezelfde vijver aan acts, vinden plaats op een idyllisch festivalterrein en hebben ongeveer dezelfde toegangsprijs. Nu beide festivals de eerste namen bekend hebben gemaakt, is het tijd om te vergelijken. Welke namen lopen ze aan elkaar mis en welke juist niet!

Het eerste wat opvalt is dat waar Best Kept Secret dit jaar moeite heeft met het binnenharken van de grote headliners, Down The Rabbit Hole dit inkopt door het boeken van indiehelden The National en LCD Soundsystem. Daarnaast kijken de BKS-gangers wellicht enigszins jaloers naar The Last Dinner Party, The Gaslight Anthem en Ty Segall. Andersom gaan er sluikse blikken richting Floating Points, Parcels en Slowdive. Bovendien biedt het BKS-affiche veel onbekend nieuw talent aan de onderkant om te ontdekken, waar DTRH tot nu toe vooral leunt op bekende namen. Zo blijven deze festivals tot nu toe altijd met elkaar concurreren.

Michael Kiwanuka
Press Photo: Olivia Rose

3. Variatie op het affiche

Een gebalanceerde poster samenstellen is voor een festival altijd een behoorlijke opgave. Toch is Down The Rabbit Hole er voor 2024 erin geslaagd een mix aan muzieksoorten er neer te zetten. Als we alleen kijken naar de grootste 8 namen zien we al een wirwar van stijlen. Treurige indierock van The National, de dansbaarheid van JUNGLE en LCD Soundsystem en het gospel en soul geluid van Michael Kiwanuka staan helemaal bovenaan.

Net daaronder op de poster vind je de pure disco van Jessie Ware, het nieuwe popgeluid van Raye en het melancholische Khruangbin. In de onderste helft zien we rammelende gitaren terug in de vorm van The Gaslight Anthem, Scowl en Ty Segall. Hiphoppers zijn vooralsnog in de flinke minderheid: we zien nu enkel nog JPEGMAFIA en Noname op het affiche.

4. Waar is dat feestje?

Ook opvallend aan het affiche van Down The Rabbit Hole 2024, is dat er een flinke ruk naar links wordt gedaan op het muzikale spectrum. Afgelopen jaren waren er volle velden voor onder meer Sofi Tukker (2023) en Disclosure, Bicep, Polo & Pan of Goldband (2022). Dit soort ‘plattere feestacts’ ontbreken vooralsnog compleet op de line-up. Misschien wilde de organisatie een ander soort publiek trekken? En daarmee bijvoorbeeld een antwoord bieden op de lege velden die we afgelopen jaren bij bijvoorbeeld The Smile of Phoebe Bridgers zagen.

Er valt overigens alsnog genoeg te feesten. Bij JUNGLE, Jessie Ware en LCD Soundsystem mag er flink gedanst worden, en dan zijn er nog die mooie nachten…

ADE 2023 Lofi
Photo credit: Linde Dorenbos / Amsterdam Dance Event

5. Die nachten!

Bij deze eerste aankondigingen zitten meteen al een paar typische namen voor de beruchte REX en Fuzzy Lop nachten. Sterker nog: deze acts zijn van een dusdanige grootte, dat je kunt afvragen of die podia eigenlijk wel groot genoeg zijn. DJ HEARTSTRING is op het moment één van de grotere namen in de trance wereld. Palms Trax kan met zijn house en groovy geluid ook rekenen op een volle tent. Nog meer in de house en techno hoek vinden we ook Octa Octa en Folamour (A/V). Op festivals als DGTL, Adé en Dekmantel zijn dit graag geziene namen die plekken doen volstampen. Daarom verwachten we op Down The Rabbit Hole 2024 niet anders.

Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

6. Spotlight op Eefje de Visser

Ieder jaar heeft Down The Rabbit Hole een Nederlandse artiest die ze een speciale status toebedelen. Vorig jaar was dat Froukje en in het iets verdere verleden bijvoorbeeld ook De Staat en De Jeugd Van Tegenwoordig. Dit jaar lijkt dat Eefje de Visser te zijn. Zo staat op de website dat: “ze dit jaar haar innige band met het festival nog verder zal uitdiepen”. Een andere tekst die bij haar opvalt is dat: “alleen op Down The Rabbit Hole haar nieuwe show te zien is deze zomer in Nederland”. Kortom, veel om aan te nemen dat de Nederlandse indie act de special guest van komende editie is.

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

7. Wereldmuziek

Dat er genoeg artiesten vanuit de Verenigde Staten van Amerika, Groot-Brittannië en de Benelux komen hoeven we niet uit te leggen. Maar ook buiten deze grenzen wordt goed gekeken naar muzikale acts. Zoals Afrika. Uit Niger komt Mdou Moctar, uit Zuid-Afrika Sho Madjozi en uit Togo Nana Benz du Togo. Het Nederlandse Nusantara Beat speelt Indonesische muziek en hoort daarom ook zeker in dit overzicht thuis. Iets minder wereldmuziek maar wel de band die het verst moet reizen is Psychedelic Porn Crumpets. Deze rockers komen namelijk helemaal vanuit Australië.

Discussieer mee

Wil je jouw mening laten weten over de eerste namen? Of denk je al meer te weten voer de rest van de line-up van DTRH 2024? Speculeer dan lekker verder op het Festileaks forum. In het DTRH 2024-topic wordt er lustig op los gediscussieerd.

Liever via WhatsApp in contact komen met andere festivalgangers? In onze Festifans WhatsApp-community vind je een groep specifiek voor fans van Down The Rabbit Hole.

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2024

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 5-7 juli 2024
Tickets Kopen