Advertisement

Vijf dingen die opvallen aan de line-up van Best Kept Secret 2024

De kogel is door de kerk: Best Kept Secret trapt de line-up voor 2024 af met onder meer Justice, Disclosure en PJ Harvey. Die bekendmaking kwam veel vroeger dan vorig jaar, maar blijkt opnieuw voer voor discussie. Ons viel vooral het volgende op.

Amyl & the Sniffers

1. Encara no és Primavera

Best Kept Secret positioneerde zich jaren geleden handig in de slipstream van Primavera Sound in Barcelona, waarmee het vaak enkele headliners en ook heel wat kleinere bands deelde. Ook dit jaar is er wel wat overlap – we noteren onder meer Amyl & the Sniffers, Disclosure, Julie Byrne, Justice, PJ Harvey en The Armed. Alle namen binnenhalen is niet realistisch, maar een rijke oogst is dat niet. Veel bezoekers zullen het jammer vinden dat The National niet de line-up haalde. En we treuren hier natuurlijk ook om Pulp, Lana Del Rey, Troye Sivan, Arca, SZA en Mitski.

Sowieso vallen de ‘missers’ misschien wel de het meest op in deze drop: Massive Attack speelt in hetzelfde weekend in Denemarken en had nog wat in te halen op BKS, maar ontbreekt toch. Droomheadliner LCD Soundsystem is in de vroege zomer op festivaltour: maar passeert niet Hilvarenbeek. Al moet gezegd dat ook Primavera die twee laatste acts aan zich voorbij liet gaan. Wie weet hoe dat komt, mag het zeggen.

Libianca

2. Kleine grote namen

Wat van de weeromstuit ook opvalt is welke artiesten er in het persbericht naast de headliners als ‘grote namen’ worden omschreven. Het zal wel aan ons liggen, maar La Femme, Libianca, Parcels en BADBADNOTGOOD zouden wij nooit spontaan in die categorie indelen – van Libianca hadden we zelfs nog nooit gehoord. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze niet de moeite zijn, maar groot is hier op z’n minst heel relatief.

Veel middelgrote namen vallen er dan uiteraard ook niet te rapen. Waar de afgelopen jaren Interpol, The 1975 en Caroline Polachek (2023) of Fontaines D.C., Beach House en Jessie Ware (2022) het gat tussen de afsluiters en de minder bekende acts onderaan opvulden, ontbreekt het aan acts die pakweg AFAS Live zouden vullen.

Disclosure

3. Beats bovenaan

DJ’s kregen de afgelopen jaren al een meer prominente rol op Best Kept Secret, en die evolutie lijkt nu ook de hoogste regionen van de poster bereikt te hebben. Wie de headliners zijn is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt er sterk op dat zowel Justice als Disclosure het hoofdpodium zullen afsluiten. Dat doen ze niet met een DJ-set in de zin dat er ook nummers van anderen zullen voorbijkomen. Maar de set van Disclosure is min of meer een DJ-set met eigen nummers, en ook de liveset van Justice kwam daar in het verleden grotendeels op neer. Het lijdt geen twijfel dat die de weide in beweging zullen krijgen, maar zullen het ook memorabele afsluiters zijn?

Julie Byrne

4. What the folk

De derde headliner, dat lijkt wel duidelijk, is PJ Harvey, die haar carrière ooit begon met stevige rock, maar de afgelopen twaalf jaar steeds meer opschoof naar eigenzinnige folk. Ook haar recente platen zijn zeer de moeite waard, maar we hopen dat ze in haar headlineset toch iets meer put uit haar eerdere oeuvre dan tijdens haar recente passage in Paradiso – en dat ze niet zoals daar tot de allerlaatste song wacht om hallo te zeggen tegen het publiek. Het is op zich een prima boeking, maar de vraag is of dat zal werken voor tienduizenden mensen op dat immens grote ONE-podium.

Hou je net van rare folk? Dan kan je dit jaar ook je hart ophalen bij de Amerikaanse Julie Byrne, die al vergeleken werd met Joni Mitchell en Vashti Bunyan, en het geniale Ierse kwintet Lankum, een folkband die dit jaar zowaar ook op Roadburn zal spelen.

The Armed

5. Play that punky music

Ooit moesten de luidste en onbeleefdste rockbands op Best Kept Secret in quarantaine in de Casbah, maar anno 2023 nemen ze steeds meer plaats in. Met onder meer Amyl & the Sniffers (één van de hoogtepunten van Lowlands en Pukkelpop 2023), Mannequin Pussy, Viagra Boys en de gloedheet aanbevolen band The Armed uit Detroit is de nieuwe punklichting ruim vertegenwoordigd. Doe daar nog de volstrekt onvoorspelbare Osees bovenop en de rockfans mogen niet klagen.

Discussieer mee

Wil je jouw mening laten weten over de eerste namen? Of denk je al meer te weten voer de rest van de line-up van BKS 2024? Speculeer dan lekker verder op het Festileaks forum. In het BKS 2024-topic wordt er lustig op los gediscussieerd.

Liever via WhatsApp in contact komen met andere festivalgangers? In onze Festifans WhatsApp-community vind je een groep specifiek voor fans van Best Kept Secret.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2024

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 7-9 juni 2024
Line-up
Paolo Nutini
Disclosure
Justice
Tickets Kopen