Dit waren de belangrijkste Nederlandse shows van Bruce Springsteen

Photo: Danny Clinch

Born In The USA’, maar in juni 2024 staat Bruce Springsteen twee keer in Nederland. Op donderdag 27 juni en zaterdag 29 juni staat hij met zijn E Street Band in het Goffertpark in Nijmegen. Dit jaar stond The Boss twee keer in de Johan Cruijff ArenA en één maal op Megaland. De rasentertainer heeft een bijzondere band met Nederland.

De teller staat nu op 28 wat betreft het aantal optredens van Bruce Springsteen in Nederland. Volgend jaar voegt The Boss er daar weer twee aan toe met zijn show in het Goffertpark. Deze zomer imponeerde de legendarische live-act nog driemaal in Nederland en op het Belgische TW Classic. We brengen de band van Bruce met Nederland in beeld aan de hand van enkele memorabel eerdere shows in Nederland.

Bruce-Springsteen-Danny-Clinch
Photo credit: Danny Clinch

RAI Amsterdam in 1975

Op 23 november 1975 staat Bruce Springsteen voor het eerst op Nederlandse bodem op de planken. Bijna 50 jaar geleden staat hij met zijn E Street Band in een uitverkochte RAI in Amsterdam. Niet gek aangezien de groep op dat moment misschien wel hun beste plaat, Born To Run, net uit heeft.

Drieduizend uitzinnige fans zien die avond de dan pas derde show van de band buiten de Verenigde Staten. Hoeveel bezoekers van die memorabele avond zouden Bruce deze zomer nog hebben gezien?

Photo: Danny Clinch

De Kuip meermaals uitverkocht

Op 12 en 13 juni staat Bruce Springsteen in een uitverkochte Kuip. Een jaar na succesalbum Born In The U.S.A. voert een wereldtour hem tweemaal langs Rotterdam. Tijdens een show van meer dan drie uur jaagt de groep er maar liefst 31 nummers doorheen.

Het zou het handelsmerk worden en nog altijd blijven van hun live-shows: zo eentje waar er maar geen einde aan lijkt te komen. Drie jaar later doet The Boss dat kunstje nog eens over: twee dagen achter elkaar in een uitverkochte Kuip spelen. Bruce lijkt zich thuis te voelen in de havenstad, want naast de Kuip staat hij in totaal ook zeven keer in Ahoy.

Eerste festivalshow ooit

Pinkpop 2009 heeft een primeur te pakken. Het is het eerste optreden van Bruce Springsteen & E Street Band op een festival, ooit. Tijdens de veertigste verjaardag van Pinkpop wordt de eerste dag afgesloten met een show van drie uur. Het is nog altijd één van de meest unieke boekingen in de geschiedenis van het Limburgse festival.

Een set vol hits als ‘Badlands’, ‘Glory Days’, ‘Dancing in the Dark’ en ‘Thunder Road’ bevestigt dat de magie van de groep ook werkt op festivals. Tijdens die laatste wordt The Boss bijgestaan door niemand minder dan Brandon Flowers, zanger van The Killers. Minder leuk detail van deze show is dat het de laatste show met Clarence Clemons in Nederland is. Twee jaar later overlijdt de Big Man en tevens boezemvriend van Bruce.

Nog een keer Pinkpop

Bruce Springsteen zal de smaak te pakken hebben gehad na zijn succesvolle doortocht in 2009. Drie jaar later staat het rock & roll fenomeen opnieuw op het festival in Landgraaf. Op maandag sluit de band de laatste festivaldag af.

Degene die nog met het meeste plezier zullen terugdenken aan deze dag zijn niemand minder dan de heren van Mumford & Sons. Tijdens ‘Hungry Heart’ mag de groep rond Marcus Mumford The Boss vergezellen op het podium. Waar fans nog wel eens hun twijfels hebben bij snel terugkerende headliners bewijst Bruce op Pinkpop 2012 dat hij keer op keer kwaliteit levert.

Photo: Danny Clinch

Drie shows in een maand

Het jaar 2023 is een goed jaar: maar liefst drie keer is Bruce Springsteen in Nederland te vinden. Nog altijd kunnen we hetzelfde verwachten van Springsteen en zijn bandleden: een zinderende show van bijna drie uur. Zijn val tijdens het tweede nummer op het podium op de tweede avond in de Johan Cruijff Arena gaat viral op TikTok. Gelukkig voor alle aanwezige fans deert het de frontman niet om een sterke show weg te zetten. Twee weken later staat de band in Landgraaf. Deze keer niet op het festival zelf maar wel op het Megaland-terrein.

Gedurende de hele tour krijgt het publiek het idee dat dit de laatste tour van de band is. Reden daarvoor is de dood die als een rode draad door het optreden loopt en het afsluitende nummer met de cryptische titel ‘I’ll See You in My Dreams’. Even waren we bang dat het de laatste keer van de groep zou zijn in ons land. Maar in 2024 kunnen we dus weer met z’n allen genieten in Nijmegen van wat nog steeds één van de beste live-acts is.