TicketSwap wint rechtszaak van Free Your Mind over kaartverkoop

TicketSwap mag kaarten voor evenementen van Free Your Mind blijven verkopen. Dit oordeelt de rechter na aanleiding van de rechtszaak die Free Your Mind tegen het doorverkoopplatform aanspande.

Dance-organisatie Free Your Mind heeft de rechtszaak tegen TicketSwap ‘verloren’. De evenementenorganisator eiste een verbod om nog langer tickets voor hun evenementen te kunnen verkopen via de website. Free Your Mind beschuldigde het grootste platform voor tweedehands kaartjes van medeplichtigheid aan fraude en het misleiden van diens klanten door het logo van SecureSwap te gebruiken.

Wat is SecureSwap?

TicketSwap garandeert met SecureSwap dat de doorverkoop betrouwbaar moet zijn. De oude barcode op een ticket wordt geannuleerd en de de koper van een tweedehands tickets ontvangt een nieuwe barcode via de betreffende festivalorganisator. Zonder SecureSwap blijft de barcode van een ticket hetzelfde na doorverkoop via het platform. Hierdoor konden ticketkopers geweigerd worden voor een evenement of festival, doordat de verkoper alsnog zelf van het ticket gebruik maakte. De SecureSwap-functie moest dit probleem oplossen.

Om gebruik te maken van deze functie, moeten evenementenorganisatoren samenwerken met het ticketplatform. Echter was er volgens Free Your Mind geen sprake van een samenwerking met TicketSwap. Het ticketplatform zou de SecureSwap-tickets hebben aangeboden aan zonder medewerking van de organisatie. Hierdoor ontvingen de kopers van tweedehands tickets geen nieuwe barcode, en liepen bezoekers van Free Your Mind daarom alsnog het risico om geweigerd te worden aan de deur. Dit terwijl zij in de veronderstelling waren dat zij een origineel ticket met nieuwe barcode hadden gekocht.

Uitspraak van de rechter

Free Your Mind eist het stopzetten van de verkoop van tickets voor hun evenementen via TicketSwap. Daarnaast wilden ze een schadevergoeding voor de last die het bedrijf en de tweedehandsticketkopers hebben ervaren. TicketSwap eiste op hun beurt dat de Free Your Mind stopt met het gebruik van hun logo en geen belastende beschuldigingen of negatieve uitingen meer verspreidt over het ticketplatform. Vorderingen van beide partijen zijn afgewezen door de rechter. De (door)verkoop van tickets voor Free Your Mind via het platform TicketSwap blijven daarom gewoon mogelijk.

Over de auteur ✍️

Lisa Braam

Trotse Friezin die voor haar studie communicatie & marketing het platteland heeft ingeruild voor de stad Groningen. Als echt mensenmens met een passie voor muziek heeft ze hier haar plekje in de evenementenwereld al goed weten te vinden. Zo kom je haar niet alleen tegen op de dansvloer maar ook achter de schermen als stagemanager.

Meer van Lisa