Zeven op de tien Nederlanders is voor prijslimiet tweedehands tickets

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Een onderzoek van TicketSwap wijst uit dat zo’n 70% van de Nederlanders positief tegenover een prijslimiet van tweedehands tickets staat. Het doorverkoop platform deed daarnaast onderzoek naar de veiligheid van de tweedehands ticketmarkt. Ook dit percentage lag vrij hoog: in lijn met het prijslimiet vindt bijna 70% dat de ticketmarkt veiliger kan en moet.

Centraal in het onderzoek stond de ervaring en het koopgedrag binnen de tweedehands ticketmarkt. Het bedrijf bevroeg hiervoor 2.000 Nederlanders tussen de 16 en de 54 jaar, die met enige regelmaat op evenementen en festivals te vinden zijn.

Fraude en kosten

Bij zo’n 66% van de respondenten zijn tweedehands tickets in trek. Het overige percentage geeft echter aan bang te zijn om opgelicht te worden, of vindt de prijzen te duur. Het eerste komt veelal voor uit meegemaakte fraude bij een bekende. Zowel 70% vindt daarom daarom dat de markt veiliger moet worden, maar ook dat er een prijsplafond moet worden ingesteld.

Variabele ticketprijzen

Volgens een groot deel van de respondenten kan de veiligheid worden verhoogd middels ‘dynamic pricing‘. Bij dit concept hebben de tickets geen vaste prijs, maar gaan ze aan de hand van vraag en aanbod op en neer. Ticketmaster heeft dit systeem (nog) niet echt in Nederland geïntroduceerd, maar in de Verenigde Staten zijn ze er niet onbekend mee. Ticketmaster registreert hoeveel vraag er is naar een bepaald evenement op een bepaald moment. Op basis daarvan wordt automatisch de prijs bepaalt. Als jij je ticket koopt op een druk moment, kun je dus flink meer neerleggen dan jouw buurman.

Best Kept Secret 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

De ticket vete van 2023

Voor een voorbeeld uit de praktijk in het kader van torenhoge prijzen bij tweedehands tickets, gaan we even terug naar 4 februari 2023. De kaartverkoop van Lowlands 2023. Het bemachtigen van een ticket voor Burning Man is er niks bij en daarna vliegen ook al snel de tweedehands kaarten in de verkoop. Een tweedehands ticket kost echter maar liefst € 403,30 in plaats van de bescheiden € 300,-. Zo leg je € 60,- aan winstmarge neer en € 43,30 aan servicekosten. Die laatste gaan naar Ticketmaster, want alleen daar kun je je kaartje verkopen. Het is de katalysator van de voortdurende strijd tussen TicketSwap en Ticketmaster.

Een groot scala aan kaarten voor optredens kunnen zo alleen gekocht en verkocht worden via Ticketmaster. Het zijn evenementen en zalen die beheerd worden door Live Nation. Sinds 2010 is het bedrijf ook de eigenaar van Ticketmaster.

Deze exclusieve koop en verkoop via Ticketmaster gaan gepaard met een nieuw concept: ‘mobile-only tickets’. Geen bestanden meer, geen fysieke kaarten meer. Het toegangsbewijs anno 2023 is een QR-code met bewegende beelden. Het voorkomt fraude, want niemand kan zonder geanimeerd ticket door de toegangspoortjes van het concert of festival. Een kaart kan nooit dubbel gescand worden. Wie een tweedehands kaartje koopt op het doorverkoopplatform van Ticketmaster, krijgt een gloednieuwe. Daarbij wordt het oude ticket ongeldig gemaakt.

Goed idee? Vond TicketSwap niet. Om daar je kaartje te verkopen, moet je een bestand uploaden. En juist die bestanden bestaan niet meer voor evenementen van Ticketmaster. Dat zijn er nogal een paar: het gaat om onder andere Pinkpop, Lowlands, Down the Rabbit Hole, en veel concerten in de Ziggo Dome en AFAS Live. Bovendien kon TicketSwap voor slechts een deel van de evenementen een nieuw kaartje garanderen met het ‘secure swap’ principe, wat tot veel teleurstellingen aan de deur heeft geleid.

Een veilige en eerlijke markt

Dat Nederlanders veel over hebben voor een optreden of festival blijkt ook uit het onderzoek. 48% van de respondenten geeft aan dat zij wel eens de originele prijs voorbij zijn gegaan voor een ticket. Dit percentage valt dan ook stuk hoger uit in vergelijking met sportevenementen: voor onder andere een voetbalkaartje is slechts 28% procent bereid om meer te betalen.

De uitkomsten van het onderzoek komen wellicht niet helemaal uit de lucht vallen. In ieder geval belooft TicketSwap er alles aan te doen om de tweedehands markt veiliger en eerlijker te maken. Volgens de CCO van het bedrijf, Simon Aurik, moeten fans namelijk onbezorgd en met plezier naar evenementen kunnen gaan.