Hoogtepunten uit de geschiedenis van Tomorrowland

Tomorrowland
Foto: S. Camelot/ Flickr.com

Het Belgische Tomorrowland is een van grootste en populairste festivals ter wereld. Wat geen verrassing mag heten wanneer je bedenkt dat je van elke editie wel een boek vol hoogtepunten kunt schrijven. Toch gaan wij in dit geval voor slechts een artikel met een aantal van de absolute hoogtepunten uit de geschiedenis van Tomorrowland.

Van een klein dagfestival met 9.000 bezoekers in 2005 is Tomorrowland door de jaren heen uitgegroeid tot een van de grootste spelers in de festivalwereld. Hun record is een bezoekersaantal van 600.000(!) in 2022. Deze editie werd groots gevierd met maar liefst 3 weekenden vol muziek, indrukwekkende stages en een hoop vuurwerk. Ook afgelopen zomer wist het festival alle verwachtingen meer dan waar te maken en sleepte de organisatie zelfs de Festival Award voor ‘Beste Festivalterrein’ in de wacht.

Tomorrowland 2012: Swedish House Mafia neemt afscheid met Don’t You Worry Child

2012 kende het einde van een tijdperk. Hitmachine Swedish House Mafia maakte hun afscheid bekend. Nog enkele shows stonden gepland, waaronder de headlineshow op Tomorrowland van dat jaar. Zoals verwacht weten de mannen er een onvergetelijk optreden van te maken en krijgen de bezoekers zelfs een afscheidscadeau. ‘Don’t You Worry Child’ werd voor het eerst gedraaid tijdens die set. Pas twee maanden later in september vond de release plaats en groeide binnen de kortste keren uit tot de grootste hit van het Zweedse trio. Een onvergetelijk moment dat niet uit de hoogtepunten van de geschiedenis van Tomorrowland kan ontbreken.

Een kleine 11 jaar later is deze afscheidshit nog steeds razend populair. Het is bijna een miljard keer afgespeeld op Spotify en daarmee het meest succesvolle nummer van het dj-trio. Maar ook eindigde het nummer dit jaar op de eerste plek van Tomorrowland’s Biggest Anthems.

Tomorrowland 2012: Voor het laatst festivalbandjes van stof

Dat bij Tomorrowland letterlijk alles tot in de puntjes is verzorgd is geen geheim meer. Bezoekers wie het lukt om tijdens de onmogelijke strijd om tickets voor Tomorrowland als winnaar uit de bus te komen, krijgen tegenwoordig hun festivalbandje thuis opgestuurd. Het gaat vandaag de dag om een heus collector’s item die elk jaar weer menig festivalganger laat watertanden.

Echter kende het festival ook een tijd van ”normale” festivalbandjes. Van 2005 tot 2012 waren zorgden stoffen bandjes voor toegang tot het festivalterrein. Het jaar daarop kregen bezoekers voor het eerst een pakketje thuisgestuurd. Dit bevatte een leren festivalbandje met het Tomorrowland-logo erop. Zo namen we op Tomorrowland 2012 niet alleen afscheid van Swedish House Mafia, maar ook van het traditionele festivalbandje.

Tomorrowland 2014: De tiende verjaardag wordt gevierd met een dubbel weekend

Tomorrowland is de afgelopen jaren enorm gegroeid en mag in 2014 tien kaarsjes uitblazen. Om deze verjaardag goed te vieren wordt het festival in Boom twee weekenden achter elkaar georganiseerd. Een mooi voordeel ervan is dat er twee keer zoveel bezoekers op de verjaardag van Tomorrowland kunnen komen. Ook hebben festivalgangers met tickets voor beide weekenden minder last van moeilijke clashes door de vrijwel identieke line-ups. Uiteindelijk blijkt de dubbele weekender een succesformule, want vanaf 2017 duurt Tomorrowland steevast minimaal twee weekenden.

Tomorrowland 2019: Eerste Holo Show van Eric Prydz

Hoe houd je de concentratie van festivalgangers goed vast op een festival waar zoveel te zien valt als op Tomorrowland? Dat moet Eric Prydz zo’n vijf jaar geleden hebben gedacht. De Zweedse dj maakte in eerste instantie ook deel uit van Swedish House Mafia, maar stapte vlak voor de officiële start van de supergroep eruit. Als soloartiest weet hij al een aantal jaar menig bezoeker van zijn shows omver te blazen met zijn indrukwekkende hologrammen.

In 2018 kondigt de dj zijn hologram show genaamd ‘HOLO’ aan. Een jaar later mag ook het publiek van Tomorrowland hier voor het eerst van smullen. Tijdens het eerste weekend maakt de beste man een gigantische indruk met zijn Holosphere. Helaas kan deze bijzondere show het tweede weekend niet doorgaan omdat het dak van de Freedom stage was ingestort. Wegens gebrek aan veiligheid door de toenmalige staat van het dak veranderde het podium in een buitenpodium, met als gevolg dat de Holosphere niet op tijd kon worden opgebouwd. Het tweede weekend treedt Eric Prydz dus wel op, maar helaas zonder Holosphere. Gelukkig kwam hij in 2022 en 2023 terug met nog indrukwekkendere HOLO-shows.

Tomorrowland 2019: The Book of Wisdom: The Return

Sinds 2009 wordt elke editie van Tomorrowland rond een thema georganiseerd. Het thema heeft een grote invloed op de aankleding op het terrein en zelfs de podia worden er op aangepast. De editie in 2012 krijgt The Book of Wisdom als thema. De mainstage bestaat uit boeken die hoger zijn dan de gemiddelde seniorenflat.

Wanneer de organisatie de vijftiende verjaardag van het festival viert, keert The Book of Wisdom terug. Dit maal is het terrein nog indrukwekkender, met elementen van alle voorgaande edities er in verstopt. Daarnaast krijgen de ticketkopers dat jaar zelfs een boek met hun festivalbandje thuis opgestuurd. Een onvergetelijk collector’s item met een mooi eerbetoon aan de overleden Avicii.

Tomorrowland Logo

Tomorrowland 2024

Locatie
België
Boom, België
Datum 19-28 juli 2024
Line-up
Dixon
DJ HEARTSTRING
Dom Dolla
Tickets Kopen