Tomorrowland 2023 wint Festival Award voor ‘Beste Festivalterrein’

Foto: Nikki Born (Tomorrowland 2023)

De winnaars van de Festileaks Festival Awards 2023 zijn bekend. Tomorrowland gaat er dit jaar vandoor met de Festival Award voor ‘Beste Festivalterrein’. Ook Wildeburg en CORE Festival krijgen een podiumplek met respectievelijk het zilver en brons. Een recordaantal van ruim 100.000 stemmen kwam binnen.

De Festileaks Festival Awards zijn de publieksprijzen voor festivals en bieden een tegenwicht aan de vele industrieprijzen door vakjury’s. De hele zomer kunnen bezoekers van Festileaks stemmen op het Festivalrapport van door hen bezochte festivals. Daarin geven zij een cijfer aan zes vaste categorieën van de festivalbeleving (line-up, randprogramma, sfeer, festivalterrein, eten & drinken en prijs-kwaliteit), plus een totaalscore. De festivals met de hoogste score per categorie winnen aan het eind van de zomer traditiegetrouw een Festileaks Festival Award. Dit jaar werden er 101.091 stemmen geregistreerd, verspreid over 253 verschillende festivals.

Bekijk hier alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2023

De tijden van een simpel podium op een vlak grasveld zetten zijn allang voorbij. Festivals hebben steeds meer aandacht voor de aankleding van hun terrein. Sommige organisatoren gaan elk jaar een stapje verder en bouwen een volkomen nieuwe, prachtige wereld. Deze vijf festivals hadden dit jaar de mooiste en beste festivalterreinen.

Foto: Nikki Born (Tomorrowland 2023)

1. Tomorrowland (8,7)

Het goud is dit jaar voor Tomorrowland. Dit festival bevindt zich in Boom in België en staat erom bekend flink uit te pakken met prachtige podia. Het hoofdpodium krijgt elk jaar een nieuwe look en leek dit jaar wel op een enorm Disneykasteel. Om de sprookjeslijn door te trekken vond je op het terrein ook een schitterende draak, fonteinen en bewegende diamanten bij Crystal Garden. Niet alleen de podia zijn zo mooi aangekleed, ook de camping, eettentjes en zelfs de prullenbakken zijn in ”Tomorrowlandstijl”. Bovendien lopen er op het terrein allerlei sprookjesachtige personages met vlindervleugels rond. De organisatie dompelt bezoekers onder in een onwerkelijk prachtige fantasiewereld en krijgt daarvoor de welverdiende eerste prijs.

Foto: Rachel Ecclestone (Wildeburg 2023)

2. Wildeburg (8,6)

Wildeburg werd vorig jaar door ons al de meest blije speeltuin van Nederland genoemd. Een duidelijke plattegrond van de locatie (recreatiepark Netl in Kraggenburg) is er niet. Dit betekent dat het ronddwalen geblazen is in de bamboebosjes. Het festival heeft veel verschillende podia met elk een eigen stijl. Zo kon je naar het Strand, met veel hout en parasols. Ook was er Casino De Koperen Hond, compleet met Blaf Vegas-bord en roulettetafels verstopt in het bos. Naast de podia kom je tijdens je dwaaltochten ook andere mooie en/of bizarre dingen tegen. Dit jaar was er bijvoorbeeld een heus kantoor ingericht, compleet met systeemplafond, luxaflex en een scheldend koffiezetapparaat. Zulke tot in detail uitgewerkte concepten maken het terrein van Wildeburg zo bijzonder.

Photo: CORE Festival 2023

3. CORE Festival (8,5)

De derde plaats is dit jaar voor het Belgische CORE Festival. Deze liefdesbaby van Rock Werchter en Tomorrowland vindt plaats in het Ossengempark in Brussel. Wat er echt uitspringt op dit festivalterrein is het ontwerp van de podia. Hoofdpodium Ardo is eigenlijk één groot scherm, waarop vooral in het donker de indrukwekkende visuals van artiesten haarscherp te zien waren. De Endoma-tent kreeg de allure van een nachtclub door het lage plafond met ingebouwde verlichting. Aangezien CORE in een park plaatsvindt, wordt de natuur ook slim gebruikt in het terreinontwerp. Tussen de bomen vond je namelijk twee dj-stages, waarbij een enorme discobal ’s middags het licht vangt. Het prachtige terrein tilde de beleving van zowel bezoekers als artiesten tot een hoger niveau.

Foto: Bart Heemskerk

4. Dauwpop (8,4)

Net als vorig jaar is de vierde plek voor Dauwpop. Het idyllisch bosgebied in het Overijsselse Hellendoorn zorgt voor een mooi decor voor dit gemoedelijke gezinsfestival. Door het compacte en makkelijk beloopbare terrein had je weinig last van andere podia en vond je je mede-festivalgangers makkelijk terug. Dat is ook wel eens fijn! Daarnaast viel er genoeg te zien in de rock-‘n-roll Barn en bij de industriële stellages met kleurrijke graffiti in de Party Pit. De optredens in deze uitgeholde zandbak werden bovendien regelmatig voorzien van indrukwekkende rook- en vuureffecten. Het gezellige terrein met een goede balans tussen rust en bekijks zorgen dat Dauwpop wederom in de top vijf staat.

Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

5. Best Kept Secret (8,2)

Nog een oudgediende: ook Best Kept Secret keert terug in deze lijst. Zelfs met de tropische temperaturen van afgelopen editie was het weer heerlijk vertoeven in de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Het prachtige bos zorgde voor de broodnodige schaduw. Hier kon je het zand kan je afspoelen in de Scandinavische hottubs in de Wellness Nietes-oase onder de bomen. Ook het schitterende meer naast de ONE bracht verkoeling voor een hele lading pootjebadende festivalgangers. Bovendien kon je vanaf de oevers zowel de zonsondergang als de act tegelijk bewonderen tijdens het magische sunset slot.

De Festileaks Festival Awards

Aan de hand van rapportcijfers vroegen wij de festivalgangers op festivals verspreid over heel Europa naar hun beoordeling in de belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, prijs-kwaliteit en overall score. In 2023 werden opnieuw de grootste festivals van Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis zoals Pinkpop, Lowlands, en Down the Rabbit Hole, als internationaal prestigieuze festivals als Tomorrowland, Sziget en Primavera Sound. Bekijk hier alle winnaars.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2023

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 9-11 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.