Advertisement

5 opvallendheden aan de line-up van Coachella 2024

Courtesy of Coachella – Charle Reagan Hackleman @ Coachella 2017

Begin januari zijn de ogen van de festivalliefhebbers zoals altijd gericht op bekendmaking van de line-up van Coachella. Dit prestigieuze Amerikaanse festival is altijd groter dan grootst en viert dat met spectaculaire affiches. Wij nemen de net aangekondigde namen onder de loep: wat zijn de opvallendste zaken van de Coachella 2024 line-up?

Coachella vindt elk jaar plaats in de woestijn in California. Toch is dit festival voor veel Europese festivalgangers eentje waar ze naar uitkijken. Dat komt omdat het vroeg in het seizoen valt en ze alles via YouTube live streamen. Zo is Coachella 2024 een echte overzeese opwarmer voor het Europese festivalseizoen. Dat brengt ons ook meteen tot het eerste punt.

1. Europese headliners

Opvallend is dat er weinig overlap is tussen de Europese headliners en die van Coachella. Alle Best Kept Secret gangers kunnen weliswaar alvast kijken hoe een liveshow van Justice er anno 2024 uit ziet. De konijnen van Down The Rabbit Hole hebben alleen headliner Jungle waarvoor ze de stream aan gooien. Liefhebbers van Rock Werchter kunnen op hun beurt alvast de show van Khruangbin checken. En daar houdt het wel zo ongeveer op.

Verder missen de grote namen die we nu wel hier op de line-ups zien verschijnen. Dus wie zich alvast via Coachella goed wil gaan voorbereiden op bijvoorbeeld Pinkpop, komt bedrogen uit. Kleine disclaimer hierbij is wel dat natuurlijk nog niet alle festivals hun namen gedeeld hebben. Laat nu net een paar namen die wij als kanshebbers zien voor Lowlands, wel op het Coachella 2024 affiche staan.

Photo: Neil Krug

2. Waar zijn de exclusieve headliners?

Coachella staat erom bekend dat ze elk jaar uit pakken met de meest exclusieve acts. Voornamelijk namen die normaal nooit op festivals staan, staan ineens wel in de Californische woestijn op te treden. Denk aan Frank Ocean vorig jaar of Harry Styles en The Weeknd het jaar daarvoor. In 2019 zagen we Childish Gambino de hoogste spot innemen en in 2018 was die eer voor Beyoncé.

Zo’n naam mist nu. Met Lana Del Rey, Tyler, the Creator en Doja Cat heeft Coachella drie onbetwiste headliners, maar ze steken wat bleekjes af ten opzichte van de namen voorgaande jaren. In het geruchtencircuit gingen acts als Taylor Swift, Travis Scott en The Rolling Stones rond. Nu waren die niet allemaal realistisch, maar toch heeft Coachella met de huidige headliners voor hun doen toch een beetje een mager trio.

3. Reünies

Waar die exclusiviteit wel is te vinden, is bij de reünie acts. In het oog springt als allereerst No Doubt. De band rondom Gwen Stefani was in de jaren 90 erg populair, waarna ze in 2004 uit elkaar gingen. Tussen 2008 en 2015 was er al een reünie en nu zijn ze weer echt terug van weggeweest.

Nog een opvallende reünie is die van Sublime. In 1996 hield de Amerikaanse punkband op te bestaan na het tragisch overlijden van de zanger. Nu 28 jaar later pakken ze de draad weer op, met de zoon van de frontman als nieuwe vocalist.

Een reünie die al langer duurt dan verwacht is die van Blur. Zanger Damon Albarn kondigde eind vorig jaar namelijk aan dat de Britpop band weer even pauze zou nemen en dat hij zich weer op Gorillaz ging storten. Niets is minder waar, en Blur komt weer opdraven. Dat maakt dat Damon Albarn nu drie jaar op rij op Coachella staat: telkens in verschillende samenstellingen.

Charlotte de Witte

4. Beuken met de Benelux

Twee grote acts uit de Lage Landen staan dit jaar te draaien op Coachella 2024. Charlotte De Witte was vorig jaar al veroorzaker van een volle Alpha op Lowlands en dit jaar gaat ze hetzelfde proberen in de Verenigde Staten. Ze staat daar overigens al voor de tweede keer. Voor Reinier Zonneveld is het de eerste keer dat hij naar het festival afreist. Samen zullen ze voor een flinke lading techno zorgen die over het terrein schalt. Karren maar!

5. De kleine lettertjes

Als laatst vallen ook nog een paar acts op omdat ze in kleinere letters staan dan je in eerste instantie zou verwachten. Zo is J Balvin een artiest die vier nummers heeft met meer dan een miljard streams en meer dan 50 miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify. Dat zijn aantallen voor een headliner, toch zal hij als sub-headliner aantreden.

Met Jon Batiste staat er een Grammy-winnaar op het podium. Op de poster staat hij pas als tiende naam op de zaterdag. Een andere artiest die veel reacties oproept is Ice Spice. Met enkel een EP en een handjevol samenwerkingen uit, staat ze al wel als derde act op de zaterdag. Ook Orbital is een naam die veel liefhebbers trekt en toch verassend laag op het affiche staat.

Coachella Logo

Coachella 2024

Locatie
Verenigde Staten
Indio, Verenigde Staten
Datum 12-21 april 2024
Line-up
Tyler, the Creator
No Doubt
Doja Cat
Tickets Kopen