Geruchtenoverzicht: gaat Goldband Lowlands 2024 headlinen?

Lowlands 2023, photo credit: Nikki Born / Festileaks

Het is officieel: aanstaande woensdag maakt Lowlands 2024 éíndelijk de eerste namen bekend. Meestal zitten alledrie de headliners ook gelijk in die eerste drop. Hoog tijd dus om nog één keer de geruchten door te nemen. Wie sluiten dit jaar de Alpha af?

Zoals altijd vormt het evenemententerrein van Walibi Holland weer het toneel van Lowlands 2024. Het festival vindt plaats op 16, 17 en 18 augustus. Weet Lowlands de balans te bewaken tussen alle verschillende genres? Dit is een overzicht van de grootste geruchten.

Goldband
Photo: Presskit Goldband

Goldband

Daar zijn ze weer. Het leek even alsof Goldband voor een sabbatical ging na twee gigantisch drukke festivalzomers. Maar nee: Sziget 2024 kreeg dinsdag de primeur om het immens populaire trio aan de lineup toe te voegen. Goede kans dat er daardoor meer shows bij gaan komen. Sziget is een week voor Lowlands, dus het zou niet gek zijn als we ze ook in Biddinghuizen terugzien.

Maar als headliner van één van de grootste festivals van het land? Dat klinkt wellicht onwennig, zo kort nadat ze op zo ongeveer elk festival van Nederland hebben gespeeld, van groot tot klein. Het wordt echter een ander verhaal als Lowlands hun énige Nederlandse festivalshow van de hele zomer gaat zijn. Door die exclusiviteit kan de Haagse boyband waarschijnlijk aardig wat tickets over de toonbank laten vliegen.

Die optie zou in ieder geval wel naadloos aansluiten op recente uitspraken van festivaldirecteur Eric van Eerdenburg op Eurosonic. Tijdens een panel legde hij uit dat ze voor Lowlands steeds vaker met Nederlandse acts om tafel gaan voor exclusieve shows. En dat hier een prijskaartje aan kan hangen die door de exclusiviteit al gauw “even duur is als internationale headliners”. Sorteerde hij met dit verhaal indirect voor op een exclusieve headlinespot voor Goldband op Lowlands 2024?

Fred again..

Afgelopen Down The Rabbit Hole stond Fred again.. voor het eerst als headliner in Nederland. Na een wat stroperige start wist de dj toch te overtuigen, en zijn populariteit is sindsdien alleen maar toegenomen. DTRH wisselt vaak artiesten uit met Lowlands en het tourschema van de Brit sluit perfect aan, dus het zou ons ontzettend verbazen als hij de Alpha dit jaar niet afsluit. Een week eerder speelt Fred in Scandinavië en een week later in Engeland, dus een tussenstop op Lowlands kan echt niet missen.

Queens of the Stone Age

Queens of the Stone Age zijn dit jaar druk bezig met hun The End Is Nero Tour. Van juni tot en met augustus zijn de heren in Europa te vinden. Een week voor Lowlands staan ze op een drietal Scandinavische festivals, waaronder \�\�yafestivalen en Way Out West. En daarna is er nog voldoende ruimte om door te reizen naar Biddinghuizen. Zien we dé festivalact van 2023 tien jaar na de laatste doorkomst weer eens op Lowlands?

Photo: Neil Krug

Lana Del Rey

Weinig artiesten zijn zo onvoorspelbaar als Lana Del Rey. Zo doet ze jarenlang geen enkel festival, zo staat ze ineens op Glastonbury 2023. Om vervolgens een Ziggo Dome-show aan te kondigen voor één week later. Voor de kaartverkoop maakte het in ieder geval niet uit, want Lana is ongekend populair. Voor iedereen die geen ticket wist te bemachtigen, is het te hopen dat de Amerikaanse zangeres komende zomer weer terug is. Ze is al aangekondigd voor de Engelse festivals Reading & Leeds, die een week na Lowlands plaatsvinden.

Peggy Gou

Afgelopen zomer bevestigde Charlotte De Witte maar weer dat een dj prima de Alpha kan afsluiten. De Belgische zorgde voor een van de drukste optredens van het weekend, dus de organisatie heeft alle reden om dat trucje te herhalen. De Zuid-Koreaanse Peggy Gou stond in 2018 al eens in de India, maar haar populariteit is sindsdien gigantisch gegroeid. ‘(It Goes Like) Nanana’ was dit jaar dé track van de zomer en eindige zelfs bovenaan de Nederlandse hitlijsten. Dit jaar draait Peggy in ieder geval op het Spaanse Primavera Sound, maar wees niet verrast als ze ook ineens bovenaan de Lowlands-poster opduikt.

Photo: Jack Bridgland

Poppunk is weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het aan jonge artiesten als Olivia Rodrigo, maar ook de oude garde is ineens populairder dan ooit. Blink-182 keerde eind 2022 weer terug in de originele samenstelling van Mark Hoppus, Tom DeLonge en Travis Barker. Ze waren surprise act op Coachella 2023 en brachten ook een nieuw album uit: ONE MORE TIME… Dit jaar staat het drietal al bovenaan het affiche van de Engelse festivals Reading & Leeds. Zien we Blink-182 een week eerder ook op Lowlands 2024? Het zou een bijzondere verrassing zijn.

The Prodigy

Lowlands kent z’n rave-klassiekers. Afgelopen jaar mocht Underworld de Alpha afsluiten en ook The Prodigy stond al vier keer eerder in Biddinghuizen. Dat zou vijf keer moeten zijn, maar in 2019 ging het optreden niet door vanwege het tragische overlijden van frontman Keith Flint. De band ging wel door en kondigde eind 2022 aan weer liveshows buiten het VK te spelen. Dit leidde onder andere tot een uitstekende show op Dauwpop 2023. Voor 2024 staat The Prodigy al op het affiche van de Britse zusjes Reading & Leeds. Komen ze ook het optreden op Lowlands inhalen?

Jorja Smith
Photo: Justin Higuchi

Jorja Smith

In 2019 was Jorja Smith voor het laatst te zien in Nederland, toen Lowlands een van de twaalf festivals was die de zangeres die zomer aandeed. De toen nog 22-jarige opkomende ster moest het doen met een middagspot in de Bravo. Klimt ze aankomende zomer hoger op de ladder? De nu 26-jarige Smith doet namelijk weer een rondje langs de festivals, ditmaal met het tweede album Falling or Flying onder de arm. Op dit moment heeft ze alleen nog Reading Festival 2024, Leeds Festival 2024, Z\�\�rich Openair 2024 en All Together Now Festival 2024 in haar tourschema staan, maar hier blijft het vast niet bij.

Photo: Ophelia Mikkelson-Jones

Lorde

Afgelopen zomer mochten slechts enkele buitenlandse festivals van Lorde genieten. Op Sziget 2023 speelde de Nieuw-Zeelandse een magische show, eentje die we ook graag op Nederlandse bodem hadden willen zien. Maar niet getreurd: in een interview met Ensemble vertelt de zangeres dat ze ook bezig is met nieuwe muziek. En een nieuw album is natuurlijk genoeg reden om weer op tour te gaan. Een headline-slot op Lowlands is de perfecte gelegenheid voor zo’n nieuwe show. Voor nu heeft de zangeres nog niks gepland voor 2024, maar een Europese festivalzomer is mogelijk.

Speculeer verder over Lowlands 2024

Natuurlijk is het altijd afwachten welke geruchten er precies waar zijn. Voordat een boeking bekend wordt, kan er nog veel gebeuren. Denk jij toch al meer te weten? Speculeer dan verder op het Festileaks forum. In het Lowlands 2024-topic wordt er lustig op los gediscussieerd.

Liever via WhatsApp in contact komen met andere festivalgangers? In onze Festifans WhatsApp-community vind je een speciale groep specifiek gericht op fans van Lowlands.

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.