Lowlands-baas wint European Festival Award 2023

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks (Lowlands 2023)

De winnaars van de European Festival Awards 2023 zijn bekend. Op Eurosonic Noorderslag worden de awards dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt. Lowlands-baas Eric van Eerdenburg valt in de prijzen, net als onder andere Sziget en Glastonbury.

Bij de European Festival Awards 2023 in Groningen wint het Duitse Hurricane Festival de prestigieuze titel ‘Best Major Festival’. Het Engelse Glastonbury gaat ervandoor met de prijs voor de beste line-up. Daarmee eindigt het legendarische evenement voor onder andere Lowlands en Rock Werchter.

Lowlands-baas Eric van Eerdenburg wint wel de ‘Award for Excellence & Passion’. Het Hongaarse Sziget ontvangt de ‘Take a Stand Award’ voor politieke of sociale initiatieven. De Zuid-Koreaanse band Balming Tiger versloeg onder andere Son Mieux en The Haunted Youth als beste nieuwkomer in de Europese festivalwereld.

De winnaars

De European Festival Awards bestaan in totaal uit 16 categorieën. De meest prestigieuze hiervan zijn ‘Best Major Festival’ en ‘Line-up of the Year’. Vorig jaar won het Deense Roskilde de prijs voor het beste grote festival. Best Kept Secret was het beste middelgrote evenement, en Roadburn het beste kleine.

Dit zijn alle winnaars van de European Festival Awards 2023:

 • Best Major Festival: Hurricane Festival (Duitsland)
 • Best Medium-Sized Festival: Pohoda Festival (Slowakije)
 • Best Small Festival: Maifeld Derby (Duitsland)
 • Line-up of the Year: Glastonbury (Engeland)
 • Newcomer of the Year: Balming Tiger (Zuid-Korea)
 • Promoter of the Year: Alter Art (Polen)
 • Agent of the Year: Tom Schroeder, Wasserman Music
 • Award for Excellence & Passion: Eric van Eerdenburg, Lowlands
 • Green Operations Award: Boom Festival (Portugal)
 • Event Safety Award: OpenAir St.Gallen (Zwitserland)
 • Take a Stand Award: Sziget Festival (Hongarije)
 • Brand Activation Award: Heroes & Hype Festivals & Unilever Axe
 • Lifetime Achievement Award: Ruud Berends

Nederlandse en Belgische nominaties

De Nederlandse en Belgische festivals waren dit jaar een stuk minder genomineerd dan bij de European Festival Awards 2022. Vorige keer waren dit namelijk negentien nominaties, dit jaar maar zes. Hier is een overzicht van alle nominaties: