Pleinvrees 2024 afgelast door problemen met vergunning

Na een mooi jaar in 2023, met een buitenfestival en drie succesvolle feesten tijdens ADE, deelt de organisatie van Pleinvrees verdrietig nieuws. In 2024 zal er niet opnieuw een zomerse buiteneditie van het Amsterdamse festival plaatsvinden. Het is het zoveelste hoofdstuk in de problematiek rondom evenementen in de hoofdstad.

Via Instagram laat Pleinvrees weten dat ze met pijn in het hart in 2024 geen Pleinvrees Festival kunnen organiseren. Dit komt door het beperkte aantal locaties en vergunningen dat uitgegeven wordt door de gemeente. Hierdoor heeft Pleinvrees helaas geen plek gekregen op de kalender en keren ze niet terug naar de NDSM in mei dit jaar.

Problemen in Amsterdam

Er is de afgelopen tijd veel te doen rondom evenementenvergunning in Amsterdam. Nadat festivals er jarenlang vrij baan hadden om te groeien, schroeft de gemeente de laatste jaren het aantal toegestane festivaldagen juist rap terug. Dat is een reactie op de toenemende kritiek van inwoners van de stad: bewoners klaagden in toenemende mate over geluidsoverlast van de vele festivals, de aanhoudende stroom toeristen en het te vaak bezet houden van de gemeenschappelijke parken.

Afgelopen jaar barstte de bom helemaal, na het Solid Grooves-drama waarbij een 21-jarige festivalganger om het leven kwam. Uit onderzoek bleek later dat er duizenden kaarten te veel waren verkocht, dat de beveiliging niet opgeschaald was en de controles niet streng genoeg waren. Sindsdien heeft de gemeente Amsterdam evenementen onder het vergrootglas en is het nog terughoudender en strenger geworden.

Tijdens Amsterdam Dance Event in 2023 werden de gevolgen daarvan ook flink duidelijk. Pleinvrees, Awakenings en een aantal andere festivals waren genoodzaakt om last-minute een deel van de tickets te annuleren, doordat de gemeente besloot regels aan te scherpen. Crew, artiesten en genodigden hoorden nu tot de totale capaciteit, waar dat eerder alleen voor verkochte tickets gold. Ook was het niet langer toegestaan om op de dag van evenementen nog kaarten te verkopen, tot groot ongenoegen van organisatoren die veel uit deurverkoop halen.

Pleinvrees

Pleinvrees 2024 lijkt nu het volgende slachtoffer geworden van deze situatie. De organisatie achter het festival probeert de pijn nog te verzachten door te benadrukken dat er plannen zijn voor feesten in het najaar. Verdere details zijn er niet.

Dan resteert maar terugkijken op een mooi afgelopen jaar voor Pleinvrees, met een buitenfestival op de NDSM tijdens Pinksteren en drie feesten tijdens ADE. Het festival stond in teken van veel dansen en genieten van het zonnetje en kende onder andere de sets van Polo & Pan en Kölsch. Tijdens ADE wist de organisatie te zorgen voor een fijne en intieme sfeer bij de Westerunie.

Pleinvrees Festival Logo

Pleinvrees Festival 2024

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 27 mei 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen