Amsterdam scherpt veiligheidseisen ADE 2023 evenementen aan

Het feestje van het jaar staat bijna weer voor de deur, het Amsterdam Dance Event 2023. Dit jaar scherpt de gemeente van Amsterdam de veiligheidseisen aan voor alle evenementen. In verband met het incident op Solid Grooves eerder dit jaar wil de stad geen enkele risico’s nemen.

Alle evenementen met meer dan 2000 bezoekers krijgen met nieuwe maatregelen te maken. Zo moet elk evenement twee weken van tevoren een veiligheidsplan indienen bij de gemeente waarna dit plan goedgekeurd moet worden. Daarnaast mogen er op de dag zelf geen kaartjes meer verkocht worden door de organisatie. Iets wat voor veel festivals vervelend is. Een festival kan namelijk makkelijk op de dag zelf nog tientallen kaarten verkopen. Aan-de-deur-verkoop voor het evenement is hierdoor dus uitgesloten.

Met deze maatregelen wil de gemeente voorkomen dat er meer mensen aanwezig zijn dan dat de vergunning toelaat. Het aantal aanwezigen op een evenement mag namelijk niet de capaciteit van de vergunning overschrijden.

Solid Grooves

Iets wat heeft bijgedragen aan de aangescherpte veiligheidseisen is het incident op Solid Grooves eerder dit jaar. Tijdens dit evenement werd de 21-jarige Jimmy Schepers doodgestoken. Op het evenement was een bende actief die verdacht wordt van beroving en het starten van de vechtpartij waarbij de jongen werd doodgestoken. Uit onderzoek bleek later dat er 2500 kaarten te veel waren verkocht en dat de beveiliging niet opgeschaald was naar dit aantal bezoekers. Ook waren de controles niet streng genoeg aangezien er iemand met een mes het terrein opgekomen was.

Vanwege dit incident stelt de gemeente striktere eisen aan de controle van het aantal bezoekers en de veiligheidsmaatregelen. De aangescherpte veiligheidseisen zijn overigens niet alleen voor ADE maar voor alle soort evenementen in de stad. De verwachting is echter wordt er dat tijdens ADE er strenger gecontroleerd wordt bij de ingang.

Amsterdam Dance Event Logo

Amsterdam Dance Event 2023

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 18-22 oktober 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Niet meer beschikbaar.