Hoe Goldband de festivalwereld veroverde

Na de aankondigingen voor Lowlands, Sziget en Pukkelpop kun je ook dit festivalseizoen niet om Goldband heen. De mannen uit Den Haag deden de afgelopen jaren zo’n beetje elk festival aan en elk evenement zetten ze op zijn kop. Maar hoe is de groep eigenlijk zo groot geworden? Duik mee in de geschiedenis van Goldband.

Goldband
Photo: Presskit Goldband

Het levenslicht

Goldband bestaat uit Boaz Kok, Karel Gerlach en Milo Driessen. De mannen kennen elkaar uit de stucadoorswereld. Hun vaders waren ook stucadoors. Ze zongen met elkaar op de werkplaats en dat vonden ze eigenlijk best wel lekker klinken. Daarom zag in 2019 de groep het levenslicht. De naam van de band komt van een merk stuc wat de heren vaak gebruikten. De aanstekelijke synthpop met hints naar Doe Maar en Het Goede Doel slaat vrijwel meteen aan.

Het debuutjaar 2019

In hun debuutjaar timmerden de mannen al flink aan de weg. De EP Dun Smeren Geld Verdienen bevatte twee gigantische kleppers, ‘Witte Was’ en ‘Mijn Stad’. Nummers die je inmiddels al bijna klassiekers mag noemen. ‘Mijn Stad’ werd ook veel gedraaid in de technoscene, onder meer KI/KI en Job Jobse draaiden de ode aan Den Haag in hun sets. In dat jaar stond Goldband ook al op Lowlands, het was dan wel maar een half uurtje in Sexyland, maar het begin was er.

Photo: Presskit Goldband

Coronavloek of coronazegen?

Op Eurosonic Noorderslag braken de heren de tent vakkundig af. Er leek hen niets in de weg te staan om de festivalwereld te veroveren. Maar toen kwam corona. Feesten en festivallen, het mocht allemaal niet meer. Goldband verlangde er wel naar, zo laten ze horen in hun ultieme coronahit ‘De Langste Nacht’ In 2021 kwam ook hun eerste album uit, Betaalbare Romantiek. De status van de groep groeide met de dag. Festivalfans stonden te popelen om de mannen op de festivalweides aan het werk te zien. Die shows stelden dan ook niet niet teleur.

De zegetocht

In 2022 mochten we eindelijk weer. De festivalweides werden weer geopend. En Goldband maakte daar graag gebruik van. Het feest was gigantisch op ieder festival waar ze stonden en dat waren er nogal wat. Een greep uit de lijst: Paaspop, DGTL, Dauwpop, Vestrock, Tomorrowland, Wildeburg en zo kunnen we nog even doorgaan. Op Rock Wercher sprong Boaz van het podium en brak hij zijn voet. Dat verhinderde hem niet om een dag later op Down The Rabbit Hole te verschijnen op een soort step. De apotheose van hun zegetocht was uiteraard Lowlands, de Alpha-tent heeft het hele weekend niet zo vol gestaan als bij het optreden van de Hagenezen.

Voorspeld door het Festileaks Forum
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Het jaar 2023

De heren houden niet van stilzitten. In 2023 hadden ze ook een imposante lijst van festivals op de rol staan. Onder meer Core Festival, Best Kept Secret, Pinkpop, Concert At Sea en Zwarte Cross stonden op de planning. Ondanks enige controverse, nadat een filmpje online verscheen waarin Milo op het podium coke snuift, was de groep nog steeds een graaggeziene gast op de festivals. Over deze situatie maakte Goldband een nummer genaamd ‘Rommel’, die het ook onmiddelijk weer goed deed in de hitlijsten. Er lijkt geen einde te komen aan de rijzende ster die de band inmiddels is. Misschien maar goed ook.

Headliner op Lowlands

Ineens kwam daar een verassend bericht, Goldband staat op Sziget 2024. Toen begon het geroezemoes in de festivalwereld, zouden de heren nog meer festivals gaan doen? Niet veel later kwam daar dan het verlossende antwoord, de mannen uit Den Haag sluiten de de Alpha op Lowlands af. Na een show in 2022, die qua drukte als een headlineshow aanvoelde, mogen de mannen het kunstje overdoen. Gaan ze met een gloednieuwe show en waarschijnlijk ook nieuwe liedjes het veld weer in vuur en vlam zetten?

Amsterdam Open Air Logo

Amsterdam Open Air 2024

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 1-2 juni 2024
Tickets Tickets verkrijgbaar vanaf 57.50. Kopen