De 10 lastigste clashes in de timetable van Graspop 2024

Het puzzelen met de timetable van Graspop 2024 is eindelijk begonnen! Welke artiesten krijgen jouw ruggensteun in deze tien hartverscheurende clashes?

Graspop biedt met zijn vijf podia een boordevol programma en plannen is dus handig. We helpen je graag op weg met tien clashes die ons deden headbangen van ellende.

Geef eerst je eigen voorlopige keuze aan, en check dan meteen wat andere lezers hebben gekozen. Wie weet brengt het resultaat je nog op andere gedachten!

1. Kvelertak vs. Heart (donderdag)

Veel metalfans hebben de Noren van Kvelertak (Marquee 19:15-20:05) vermoedelijk al met een dikke zwarte stift aangestipt. Hun elf jaar oude album Meir was een moderne mijlpaal in het genre, en ook na een behoorlijk ingrijpende personeelswissel smaakt hun met punk en rock ’n roll aangelengde black metal nog steeds naar meer.

Wil je in de vooravond liever in de ondergaande zon meezingen met een wat minder zwartgeblakerde set, dan is Heart (North Stage 19:10-20:15) van harte aanbevolen, een band die in de jaren 70 de ‘vrouwelijke Led Zeppelin’ genoemd werd. Ze staan voor de eerste keer op Graspop en gezien hun gezegende leeftijd – zangeressen Ann en Nancy Wilson zijn inmiddels allebei in de 70 – mogelijk ook meteen voor de laatste.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

2. ††† vs. Underoath (donderdag)

Wie twee jaar geleden genoten heeft van de afsluitende set van Deftones is vast ook benieuwd naar ††† (Marquee 20:50-21:45), een zijproject waarin zanger Chino Moreno zich zowaar aan gothisch getinte synthpop en new wave waagt.

Anderzijds doet de metalcore van Underoath (Jupiler Stage 21:00-21:50), zeker op hun recentste album Voyeurist, vaker aan Deftones denken dan ††† – check de song ‘Pneumonia‘ maar eens. De vraag is dus: ben je vooral fan van de zanger of het genre?

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

3. Alice Cooper vs. All Them Witches (donderdag)

De 76-jarige Alice Cooper (North Stage 21:50-23:20) is een icoon, dus als je hem nog nooit bezig zag, is dit de uitgelezen kans om zijn excentrieke horrorshow live te beleven – en tegelijk te herontdekken hoeveel hardrockhits hij op zijn geweten heeft.

Heb je die hele poppenkast inmiddels echt al een keer te veel gezien, dan lijkt het heksenbrouwsel van All Them Witches (Metal Dome 21:55-22:55) een heilzaam alternatief, met een bedwelmende mix van stonerrock, blues en psychedelia.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

4. P.O.D. vs. Borknagar (vrijdag)

Valt de confrontatie met het daglicht lelijk tegen wanneer je vrijdag uit je tentje komt gekropen, dan zoek je best onderkomen bij de Noren van Borknagar (Marquee 14:45-15:30), het muzikale equivalent van sterke, zwarte koffie met een wolkje folk.

Voel je bij de eerste zonnestralen daarentegen een onweerstaanbare dankbaarheid jegens de Schepper van al dit moois in je opkomen? Dan is er geen betere manier om die te vieren dan met de christelijk geïnspireerde band P.O.D. (South Stage 14:45-15:35), die hun energieke rapmetal af en toe van een streepje reggae voorzien.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

5. Nile vs. Avantasia (vrijdag)

Metalfans die muzikale avonturenfilms verkiezen boven horror staan vrijdag voor een lastige keuze. Volg je de wat sinistere man met de hoge hoed, dan beland je in het rijk van de powermetalband Avantasia (South Stage 18:45-19:45), één van de meest theatrale metalbands van de afgelopen 20 jaar – en voor het eerst op Graspop.

Volg je het kronkelpad naar de Marquee, zigzaggend tussen de met zonnecrème gebalsemde halfdoden, dan kom je bij Nile (Marquee 19:10-20:00) terecht, een deathmetalband met een ongezonde obsessie voor Egyptische mythologie. De kans dat je hun teksten zal verstaan is nihil, maar de verzengende sfeer is niet te missen.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

6. Judas Priest vs. Pendulum (vrijdag)

Op basis van bovenstaande foto’s is het mogelijk niet meteen duidelijk welke act zijn roots heeft in het jungle/drum ’n bass-genre en van welke band de voorman vanwege zijn voorliefde voor leer en fetishkledij eigenhandig de metaloutfit uitvond.

Dus, voor alle duidelijkheid: links op de foto de legendarische heavy-metalpioniers Judas Priest (North Stage 22:20-23:50), aangevoerd door de inmiddels 72-jarige Rob Halford. Die moet af en toe even uitblazen in de coulissen, maar hij is nog uitstekend bij stem en maakt nog altijd relevante albums. Een terechte headliner dus.

Wil je vrijdagavond liever even raven, dan kan je daarvoor – hoogst uitzonderlijk op Graspop – terecht bij de Australische band Pendulum (Marquee 22:45-00:00). Die schrikken drum ’n bass-fans af met zware gitaren en metalfans met hun stuiterende beats, maar zullen vermoedelijk tóch vlot de Marquee vullen. Wees dus op tijd!

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

7. Mr. Bungle vs. Rotting Christ (zaterdag)

Zaterdag worden gitaargelovigen geconfronteerd met een aartsmoeilijke keuze. Enerzijds: het lichaam van Christus, zij het in kennelijke staat van ontbinding, verpersoonlijkt door de gore Grieken van Rotting Christ (Marquee 17:50-18:40), die al sinds 1987 grossieren in symfonische blackmetal van de bovenste kruisplank.

Anderzijds: de moderne Messias Mike Patton, vooral bekend als frontman van Faith No More, die dit jaar één van de hoofdpodia onveilig komt maken met zijn zijproject Mr. Bungle (North Stage 17:45-18:35). Mocht de band nog vooral putten uit de geniaal geschifte albums van begin jaren 90, dan was er geen twijfel mogelijk. Helaas spelen ze bijna uitsluitend de gruizige trashmetalsongs van de (later heropgenomen) demo The Raging Wrath Of The Easter Bunny, en die zijn aanzienlijk minder amusant.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

8. Uriah Heep vs. Kampfar (zaterdag)

In de vooravond van zaterdag clashen hard rock en black metal, fantasy en folklore, Angelsaksen en Vikingen, motregen en sneeuw. Op het kleinste openluchtpodium spelen de Britten van Uriah Heep (Jupiler Stage 19:10-20:00), al is gitarist Mick Box helaas de enige overblijver die op de beste platen van de band te horen was.

Heb je je progrock liever doorspekt met razende gitaren en krijsende vocalen, dan zet je best koers naar Kampfar (Marquee 19:25-20:15), wel nog in min of meer originele bezetting, die hun naam (oud-Noors voor ‘vechtreis’) vast alle eer zullen aandoen.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

9. Avenged Sevenfold vs. Abbath (zaterdag)

De uiterst populaire progmetalband Avenged Sevenfold (North Stage 22:20-23:50) staat voor de zesde keer op Graspop – zou dit dan de voorlaatste zijn? – en mag dit jaar voor het eerst een podium afsluiten, net voor Bring Me the Horizon losbarst. Veel festivalgangers zullen dus sowieso minstens een deel van hun set meepikken.

Anderen zullen zich rond half elf licht nerveus naar de Marquee begeven, waar grondlegger Abbath (Marquee 22:35-23:35) hen zal proberen doodmeppen met het onsterfelijke oeuvre van de blackmetalband Immortal. Abbath was daarvan niet alleen de oprichter, maar speelde aanvankelijk ook zowat alle instrumenten zelf in.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...

10. Scorpions vs. Emperor (zondag)

Aan de timetable te zien komt zondag dit jaar ontzettend traag op gang, maar gelukkig zit er nog wat vergif in de staart. Over Scorpions (South Stage 21:50-23:20) werd twee jaar geleden nog wat lacherig gedaan als headliner, maar ze kregen toen de hele weide mee, en dus mogen ze dit jaar zowaar nog eens terugkomen.

Graspopgangers die allergisch zijn voor dat soort knuffelrock kunnen gelukkig ook elders terecht. De legendarische Noorse blackmetalband Emperor (Marquee 22:35-23:50) is ook niet vies van een batterij synthesizers, zij het dan op een bedje van naargeestig gitaargeweld. Wel uitkijken dat je nadien tijdens de afsluitende set van Machine Head (North Stage 23:30-01:00) nog op je benen kan staan.

Welk concert kies jij?

View Results

Laden ... Laden ...
Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2024

Locatie
België
Dessel, België
Datum 20-23 juni 2024
Line-up
Alice Cooper
Scorpions
Machine Head
Tickets Kopen