Best Kept Secret is 10 jaar: van fijnproeversfeestje naar grootse totaalbelevenis

main stage bks 2022 hart
Photo credit: Ian Geerts / Festileaks

Komend weekend blaast Best Kept Secret tien kaarsjes uit. Het eigenzinnige evenement heeft altijd een bijzondere plek gehad in het Nederlandse festivallandschap, en lijkt ook nu weer op een keerpunt te staan. Van alternatief indie-feest tot absolute major: hoe is BKS hier gekomen?

In tien jaar is het Nederlandse festivallandschap veel veranderd. In 2013 verraste organisator Friendly Fire met een groot festival gericht op de ontdekker, maar sindsdien heeft Best Kept Secret ook zichzelf moeten heruitvinden. Eigenwijs als ze zijn, ging dat altijd net even anders dan verwacht.

Foto: Jokko (Best Kept Secret 2018)

2013-2016: Het best bewaarde geheim

Festivalorganisator Friendly Fire zal eens goed naar het Spaanse Primavera Sound gekeken hebben, als ze in 2013 beginnen met Best Kept Secret. Voor het eerst heeft Nederland een groot festival specifiek gericht op indie-muziek en het ontdekken van nieuwe artiesten. Arctic Monkeys, alt-J en Two Door Cinema Club staan rond dezelfde tijd ook nog wel op Pinkpop, maar met acts als Portishead, Suuns, Swans en Sigur Rós verovert het eerste affiche meteen een uniek plekje in ons festivallandschap.

BKS weet daarnaast meteen goed wie de doelgroep is: de ervaren festivalbezoeker die graag net even iets verder kijkt dan Rock Werchter of Lowlands. En die inmiddels ook belang hecht aan een goede organisatie, wat BKS vanaf het begin geregeld heeft. Het prachtige en schone terrein aan het water, de mogelijkheid om te overnachten in een van de bungalows van het Safaripark, en bovenal het geweldige eten. Het draagt allemaal bij aan een comfortabel weekendje muzikaal genieten.

Tussen 2014 en 2016 groeit het festival verder in z’n rol. De formule blijft hetzelfde: middelgrote headliners als Elbow, Franz Ferdinand, Beck en Jamie xx, aangevuld met eigenwijze indie darlings als The Libertines, Air en Belle and Sebastian. The War on Drugs beleeft z’n Nederlandse festivaldoorbraak en The 1975 prijkt nog ergens halverwege de poster, terwijl alt-J doorschuift naar de hoogste trede.

The National
The National op BKS 2018. Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

2017-2019: De gouden jaren

Op z’n vijfde verjaardag stoot Best Kept Secret uiteindelijk echt door naar major-status. Met Radiohead en Arcade Fire staan twee van de grootste alternatieve bands aller tijden op het festival. Net als derde headliner Run The Jewels geven ze optredens die zeven jaar later nog steeds gelden als iconische momenten in de BKS-geschiedenis.

In 2018 en 2019 volgen met The National, LCD Soundsystem en Bon Iver nog meer leden van het koninklijk huis der indie-muziek. Bovendien zien we de terugkeer van Arctic Monkeys – na de release van Tranquility Base Hotel & Casino nu groter dan ooit – en een bijzondere show van Kraftwerk. De Duitse band neemt 25.000 3D-brillen mee.

Wel is er in deze jaren voor het eerst echt kritiek te horen: het sanitair op de camping laat het vaak afweten, en het festival zou net te vaak gaan voor mainstream-boekingen als George Ezra en Kaleo. Maar het festival gaat gewoon door met eigenwijs programmeren: zo staat ineens popheldin Carly Rae Jepsen op de line-up in 2019. Een bijzondere combinatie met acts als Death Grips en Guided by Voices. Als je als festival alle grote indie-bands al eens geboekt hebt, waar werk je dan ook nog naartoe?

Goldband op BKS 2023. Foto: Lotte Spek / Festileaks

2022-heden: De totaalbelevenis

Door de pandemie ligt Best Kept Secret er twee jaar uit, waarin goed wordt nagedacht over de toekomst van het festival. Waar de organisatie in 2018 nog liet weten dat BKS nooit van de randzaken is, begint dat te draaien onder nieuwe directeur Maurits Westerik. Natuurlijk staat muziek nog altijd centraal, maar er is nu meer aandacht voor de totale festivalbeleving. Aankondigingen spreken over een ‘three day infinity‘ en er komt een vernieuwd terrein met nog meer ruimte voor kunst en goed eten.

Ook valt op dat de line-up steeds dansbaarder wordt. In 2022 streept de organisatie nog meer indie royalty af met The Strokes en Nick Cave & the Bad Seeds, maar 2023 is echt het jaar van de dj’s. Onder andere The Chemical Brothers, Aphex Twin en Röyksopp zorgen ervoor dat het publiek al dansend de steeds langere BKS-nachten in gaan. Maurits Westerik legt uit dat deze keuze voor elektronische headliners toch vooral op toeval berust, maar het is ook een goed voorbeeld van hoe het festival nooit stilstaat en z’n bezoekers blijft verrassen.

Voor de tiende verjaardag dit jaar gaat BKS door op die grens van indie en elektronica. Naast ‘klassieke’ live-acts als PJ Harvey en Paolo Nutini sluiten Justice en Disclosure allebei een dag af. Deze laatste is daarmee zelfs de meest mainstream headliner die het festival ooit gehad heeft. Op een line-up met bijvoorbeeld ook De Jeugd Van Tegenwoordig, Merol en KI/KI. De grote vraag voor komend weekend is dan ook: gaan we dit grotere publiek terugzien in de Beekse Bergen?

De tiende editie van Best Kept Secret 2024 vindt plaats van 7 t/m 9 juni in de Beekse Bergen. Festileaks is aanwezig en doet uitgebreid verslag. Volg onze website voor nieuws, headliner-reviews en sfeerverslagen.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2024

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 7-9 juni 2024
Line-up
Paolo Nutini
Disclosure
Justice
Tickets Niet meer beschikbaar.