We stelden vragen van festivalgangers aan de organisatie van Best Kept Secret, dit waren de antwoorden

2171

Deze zomer geeft Festileaks festivalgangers de kans om vragen te stellen aan festivalorganisaties. De eerste van de reeks is Best Kept Secret, waarbij Roosmarijn Reijmer (Head of Marketing & Creation) ingestuurde vragen beantwoordde. Ze vertelt onder andere dat we Tokyo Hill niet terugzien, welke acts op het wensenlijstje staan en dat ze veel verwachtingen heeft van het mysterieuze vraagteken in het blokkenschema.

Tip: luister of kijk je liever naar het interview? Onderaan dit artikel vind je de complete video.

Marloes stelde via de Festileaks app de vraag: Best Kept Secret spreekt van een ‘speciale band’ met de Arctic Monkeys. Hoe zit dat?

“Arctic Monkeys is de allereerste band ooit die we hebben geboekt. Toen we die binnenhaalden was het feest: ‘nu gaat het echt beginnen’. Daar is die speciale band vandaan gekomen. We gaan natuurlijk met het hele bedrijf vooraan staan.”

Dat is bijzonder! Een festival dat bij een debuut meteen inzet op Arctic Monkeys.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

“Dat is wat Best Kept Secret doet.”

Hoe konden ze de band in het eerste jaar al boeken?

“Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, omdat ik er toen niet werkte. Ongetwijfeld boekten ze hen omdat de band bovenaan het lijstje stond. Toen ze op Best Kept Secret 2013 optraden was Alex Turner een transformatie ondergaan. Hij was altijd dat pukkelige schoffie, toen kwam hij op Best Kept Secret te voorschijn.. als rock god! Ik stond achteraan het veld en dacht: ‘Wat is daar aan de hand!’ Ik ging steeds een stukje verder naar voren tot ik tegen het hek aangeplakt stond. Wat een show!”

Is dat de enige reden waarom jullie band zo warm is?

“Vanuit Best Kept Secret gepraat is dat écht de reden. Ik gok dat zij het festival zelf ook een fijne omgeving vinden om hun muziek te spelen. Dit jaar kwam de boeking rond tijdens de bedrijfsborrel van Friendly Fire (bedrijf achter Best Kept Secret, red.). Zitten we daar allemaal aan een tafel, komt onze hoofdprogrammeur binnen: ‘De Arctic Monkeys gaan headlinen!’ Toen was het weer feest!”

Baas vroeg via het forum: Zijn er ook bands, anders dan Arctic Monkeys, met wie jullie een warme band hebben?

“Er zijn meerdere acts die, wanneer ze komen spelen, langer blijven. Het beste verhaal is dat van Damien Rice op de eerste editie. Hij wilde simpelweg niet meer naar huis en schijnt de hele nacht rondgedwaald te hebben over de camping. Naar verluidt is hij richting zijn hotel vertrokken geschminkt als een leeuwtje.”

Jos vroeg via de Festileaks app: Best Kept Secret is dit jaar voor het eerst voor Pinkpop. Heeft dat gevolgen gehad voor het affiche?

“Nee. Het doel van Best Kept Secret is om een zo’n urgent mogelijke line-up neer te zetten. De gedachte was: we gaan een weekend schuiven en kijken wat er gebeurt. Deze line-up is daarvan het resultaat. Daar zijn we super trots op.”

Processierups vroeg via het forum: Is het een voor- of nadeel om in hetzelfde weekend te zitten als NorthSide en Primavera Porto?

“Het heeft niet echt voor- of nadelen. Sommige bands die rondtrekken doen showcase festivals, anderen staan op Primavera of Best Kept Secret.”

In het geval van Pukkelpop en Lowlands is een nieuwe reeks namen voor de een vaak een voorbode voor wat de ander gaat brengen.

“Voor sommige bands geldt dat zeker, voor anderen niet. Het is maar net hoe je als festival zelf die puzzel wil leggen.”

Rock am Ring en Pinkpop hebben in het verleden de krachten gebundeld om acts naar Europa te halen. Doen jullie dat ook met bepaalde festivals, zoals Primavera?

“Ik denk dat programmeurs elkaar daar regelmatig over spreken. Met zekerheid kan ik dat niet zeggen.”

Noid vroeg via het forum: Hebben jullie een poging gedaan om Björk te boeken?

“Björk past honderd procent bij Best Kept Secret. Haar podiumverschijning, haar oeuvre en het verhaal. Het is super fijn als ze Best Kept Secret zou willen doen. Maar niet dit jaar.”

Is er dit jaar over nagedacht?

“Als Björk aan het touren is dan check je natuurlijk of ze kan komen. Maar ze kon niet.”

Dus een programmeur heeft een telefoontje gepleegd met de vraag of ze kon langskomen?

“Nu vraag je naar Best Kept Secrets waar ik niks over mag zeggen.”

Yannick stelde deze vraag via het forum en Joran per mail: Welke vrouwelijke artiest zie je nog graag headlinen?

“Björk natuurlijk. Maar als Beyoncé belt zeggen we ook geen nee, mocht ze zin hebben om lekker langs het water in de Beekse Bergen te komen zingen.”

Sander en Dirk mailden deze vraag, en Noid stelde hem via het forum: Waar staat de ‘?’ voor in het blokkenschema? 

“Ik snap dat ze nieuwsgierig zijn, alleen het vraagteken is iets voor tijdens het festival.”

Het wordt dus niet vooraf bekendgemaakt?

“Het is een kwestie van zorgen dat je erbij bent. En het wordt gezellig!”

Is het Despacio?

“Ik snap dat je vist, maar hier kan ik geen antwoord op geven. Aparte dingen kunnen overal plaatsvinden. Op Stage Four komen ook bijzondere optredens die wel of niet zijn aangekondigd.”

Alleen staat het ‘?’ speciaal in het blokkenschema.

“Omdat het écht heel vet en mooi wordt!”

Ian vroeg per mail: Van welke band heb jij hoge verwachtingen?

“Ik ben ontzettend fan van Mattiel, een singer-songwriter die ik het beste kan beschrijven als de vrouwelijke Jack White. Op South By Southwest heb ik haar gezien en kan het absoluut aanraden. Ik moet ook Job Jobse benoemen. Hij opent de vrijdagavond op Stage Three en draait een niet-te-missen-set. Van CHVRCHES hoop ik dat we er allemaal een groot euforiemoment beleven. Om ook wat kleiners te noemen: Ray Fuego. Je kan hem het best omschrijven als de evil Ronnie Flex.”

Leen en Ian vroegen per mail: Welke kleine acts moeten we in de gaten houden?

“Naast Mattiel en Ray Fuego, ook Blu Samu. Ze is een elektroniceproducer uit België. Als je kijkt naar het aantal luisteraars op de streaming services is ze een act die je over het hoofd kan zien. Ze is zo poëtisch en vooruitstrevend in haar sound. Het kan niet anders dan dat ze een grote wordt.”

Joël stelde een vraag via de Festileaks app: Bij welke act verwacht jij de grootste moshpit?

“Joël heeft mazzel. The Casbah (Stage 666) is driemaal zo groot en is een officiële stage geworden. Daar staat ook Big Ups, niet de allergrootste naam maar de mannen roepen al anderhalve maand hoeveel zin ze hebben in Best Kept Secret. Dat kan niet anders dan de grootste moshpit geven. Ik geef Stage 666 anderhalve dag, dan ligt hij uit elkaar.”

“Ik heb in de wandelgangen gehoord dat er een verzoekjesmachine wordt neergezet. Je kan er verzoekjes in stoppen, alleen de machine versnippert het gelijk. Zo van: ‘Ophouden! Neem een biertje en we gaan dansen.’ Dat gebeurt op een echte stage.”

Jelle stelde ook een vraag via de Festileaks app: Dit jaar bevat de line-up veel meer vrouwelijke artiesten dan voorgaande jaren. Hoe hebben jullie dat aangepakt?

“Dat hebben we helemaal niet aangepakt. Ik dacht het zelf ook, maar het is oprecht zo dat er een grote groep aan goede vrouwelijke artiesten is bijgekomen. Dat zie je bijvoorbeeld ook op South By Southwest, Eurosonic en The Great Escape. Dit jaar is de keuze echt reuze. Waarom zouden we onszelf beperken als ze allemaal tof zijn.”

Het is dus toeval?

“Het is puur toeval. Ik heb het uitgerekend en het is dit jaar echt veel.”

Is het intern een discussiepunt geweest?

“Nee, we hebben de tofste muziek uitgezocht en daar bleken veel vrouwen tussen te zitten. Het aantal acts met een vrouwelijk gezicht is ook toegenomen. Ook toeval. Die vrouwen maken nu de meest toffe, vooruitstrevende muziek en dat goed bij Best Kept Secret past.”

Zou het wel een discussiepunt moeten zijn?

“Ik draai dat echt om. Ik ben blij dat die discussie totaal overbodig is. Ons bedrijf is bijvoorbeeld ook half-half. Dat zie je niet veel. Het is goed dat we hierover praten in de muziekindustrie. Het is nog belangrijker dat vrouwen ergens terecht kunnen als ze goed genoeg zijn. Dat kan op Best Kept Secret.”

John stelde via de Festileaks app de vraag: Ik merk dat er steeds meer randzaken worden toegevoegd aan het terrein, zoals Tokyo Hill. Wat is in de toekomst jullie strategie betreft randprogrammering?

“John gaat ervan uit dat Tokyo Hill terug is.”

Is dat zo?

“Hij zegt het. Hij gaat ervan uit.”

Is dat terecht?

“Dan moet hij zeker even komen kijken 8 juni.”

Tokyo Hill komt niet terug?

“Denk het niet nee.”

Is de Tokyo Hill weg omdat jullie minder bezig zijn met ‘randzaken’, of komt er iets voor in de plaats?

“Best Kept Secret is nooit van de randzaken. Het is een festival waar je heen moet als je in een intieme omgeving de beste bands wil zien met vrienden. Natuurlijk worden er nieuwe elementen toegevoegd, maar randzaken hebben nooit de overhand. Het gaat om good music, good food en good people.”

Waarom is de Tokyo Hill er dit jaar niet bij?

“Daar kan ik niks over zeggen. Dat moet je daar echt beleven. Ik heb er gezellige verwachtingen van.”

Photo: Nathan Reinds (BKS 2017)

Ruben stelde via de Festileaks app ook een vraag over het terrein: Kunnen we dit jaar veranderingen verwachten aan het terrein? En welke?

“Dat is altijd in beweging. We bekijken hoe het festivalterrein ingedeeld wordt en hoe looproutes gaan. Stage Four gaat er dit jaar alweer anders uitzien. Afgelopen jaar was het bij de bar aan de rechterkant erg druk. Dit jaar staat er daarom ook een bar aan de linkerkant.”

Gaat het alleen om een extra bar?

“Nee, om heel Stage Four.”

Het wordt dus totaal anders?

“Ik zeg weer te veel. Ik had mijzelf zo voorgenomen niks te verklappen.”

Johan stelde per mail een vraag: Vorig jaar stonden er bij de toiletten en douches lange rijen, vooral op de camping. Is daar dit jaar rekening mee gehouden?

“Er waren wel voldoende toiletten, alleen door een herindeling rond het campingterrein moest de plaatsing van sanitair veranderen. Op sommige plekken stond daardoor te veel sanitair, en op sommige plekken te weinig. Dit jaar is dat beter verdeeld. Ik heb goede hoop dat hij er geen last meer van krijgt.”

In hoeverre wordt het Festileaks festivalrapport gebruikt bij de evaluatie na het festival?

“Dat weet ik niet zeker, maar vast wel! We hebben ook zelf enquetes. Vul die écht in. Mail ook de organisatie als je iets vindt. Je krijgt antwoord! Sterker nog: dat heb ik in het verleden zelf ook gedaan.”

Wat heb je gemeld?

“Je moet niet te hard lachen. Er waren ‘s nachts lantaarnpalen die niet aan hoeven te zijn op een groot pad. Dan liep ik daar en dacht: ‘hoezo?’ Ik heb gevraagd of ze uit konden, en dat mocht.”

Dirk vroeg per mail: Kan Best Kept Secret bestaan zonder grote headliners?

“Best Kept Secret heeft geen headliners zoals Bruce Springsteen, Paul McCartney of The Rolling Stones.”

Arctic Monkeys is natuurlijk geen kleine naam. Het is een dragende act voor het festival.

“Een festival line-up is een pakket. Natuurlijk staat iemand bovenaan het affiche. Alleen spelen wij niet de grote headliner game. Wij zijn het festival dat Jamie XX ooit als headliner programmeerde, terwijl iedereen dacht: ‘Heh?!’. Een dragende naam is wat anders dan een grote headliner.”

Zou Best Kept Secret dan wel zonder Arctic Monkeys, LCD Soundsystem of The National kunnen?

“Dat is een andere vraag. Waarom zou je dat willen? Ik heb super veel zin in The National. Zij zijn band die al jarenlang bij onze bezoekers bovenaan staat. Waarom zou je dat willen missen?”

Maurice vroeg per mail: Waarom ontbreekt een uitgebreide bier bar?

“We hebben de Kornuit Drijf-In Bar. Die drijft op het water en heeft ontzettend veel speciaal bier. Dat kan ik echt aanraden.”

Photo: Nathan Reinds (BKS 2017)

Dirk en Joran per mail en een andere Dirk vroeg via het forum: Komt de oude Three ooit terug? Ze hebben er bijzonder mooie herinneringen aan.

“De oude tent kom niet meer terug. Sorry dat ik ze moet teleurstellen. De huidige tent is veel praktischer voor alle instrumenten die er in en uit moeten. Deze past ook beter bij de nacht van Best Kept Secret, die moet mega tof en episch zijn.”

John stuurde een tweede vraag in via de Festileaks app: Waar wil Best Kept Secret over vijf jaar staan? Waar gaan jullie aan werken?

“Dat is een goede vraag. Het antwoord ligt voor de hand. We willen het meest urgente festival zijn dat er is, met de beste acts van het moment in de beste omgeving. Als we dat over vijf jaar nog doen, zijn we al tien jaar urgent en relevant.”

John noemt in de video ook de omvang. Willen jullie daarin groeien?

“Nee, zeker niet. De Kept van Best Kept Secret zit op 25.000 bezoekers. Anders is het geen intieme setting meer.”

Waarin zouden jullie wel willen groeien?

“De muzikale verdieping en het neerzetten van een nog betere ervaring voor iedereen die komt. Dat je samen met vrienden zoveel toffe bands hebt gezien dat je er een maand later nog steeds over praat. Dat is waar wij het vooral in zoeken. Primavera en NorthSide zijn daarin mooie voorbeelden.”

Primavera heeft edities in verschillende landen. Is dat iets voor jullie?

“Ik weet het niet hoor. Best Kept Secret is gemaakt door muziekliefhebbers die hun ideale festival willen maken. Het is denk ik niet te kopiëren naar het buitenland. Laat ons maar uniek zijn.”

Indiaantje89 en Dirk vroegen via het forum: Radiohead was lang de naam die bovenaan de wensenlijst stond. Wie is dat nu?

“The National stond hoog op ons lijstje. Verder ook Kendrick Lamar en Tool.”

Zijn ze al voorzichtig gepolst voor volgend jaar?

“Dat weet ik echt niet!”

Staat er überhaupt al iets uit voor volgend jaar?

“Daar kan ik geen antwoord op geven. Dat is ons Best Kept Secret.”

Vanaf volgende dinsdag 29 mei kan je vragen insturen voor Ide Koffeman, festivaldirecteur van Down The Rabbit Hole. Hou Festileaks.com, het forum of onze sociale kanalen in de gaten.

Content Manager | Nieuws, video, interviews en weerman in opleiding

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.