Festivalrapport: Zonnig Best Kept Secret 2017 heeft droomjubilieum

In 2016 kregen we al een klein voorproefje van de grootse plannen van Best Kept Secret door de boeking van Editors, dit jaar werd de Lijn Der Grote Namen doorgetrokken. Wie joekelheadliners Arcade Fire en Radiohead binnenhengelt, is definitief niet meer de schattige nieuwe underdog van wie je een foutje wel door de vingers ziet. De ogen waren gericht op een stijf uitverkocht Hilvarenbeek: hoe gaat dit festival zijn charme combineren met massa?

Festileaks was aanwezig en vroeg 100 willekeurige bezoekers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Best Kept Secret 2017 volgens de bezoekers.

Programma: 7,4

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

De headliners van Best Kept Secret 2017 scoren 10 uit 10. Run The Jewels, Arcade Fire en Radiohead leveren alle drie de beste sets van hun festivaldagen af. Maar drie goede sets maken nog geen festival: het dagprogramma laat volgens festivalgangers te wensen over – en dan met name in het middelgrote segment. Net iets te veel Kaleo- en George Ezra-achtige acts tegenover iets te weinig Beach House- en Wilco-achtige acts, om 2016 maar even als vergelijkingsmateriaal te gebruiken. Maar goed, we zijn natuurlijk op BKS om best kept secrets te ontdekken en dat is nog altijd ruimschoots mogelijk. Kleinere vrienden als RY X, Cigarettes After Sex en Kim Janssen verrassen, overtuigen en maken dit festival tot de spannende reis die het hoort te zijn.

Sfeer: 8,1

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Na een aantal regenachtige edities, met vorig jaar als dieptepunt, was het dit weekend dan eindelijk zo ver: lekker weer op Best Kept Secret. Van 20 graden op vrijdag, via 25 op zaterdag naar maar liefst 30 op zondag. Dat maakt een festivalganger blij. Er wordt flink gedanst waar er flink gedanst moet worden (Soulwax! King Gizzard!), maar vooral bijzonder: er wordt super respectvol geluisterd wanneer dat nodig is (bij o.a. Radiohead en RY X kon je een speld horen vallen). Dit jaar lijkt er ook een ietwat jonger publiek aanwezig te zijn en dat maakt met name de nachten een stuk gezelliger. Er zijn spontane feestjes op het strand en in de bossen, de karaoke werd nooit eerder zo hard meegezongen en de nieuwe area ‘The Cashbah’ met harde en duistere rock kon iedere nacht rekenen op dak-eraf-garantie.

Locatie: 8,5

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Best Kept Secret vindt plaats op het strand van de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Geen betere locatie was denkbaar dit weekend. De festivalganger kan kiezen uit relaxen op het zandstrand bij hoofdpodium ‘ONE’, lekker pootjebaden in het meer of de schaduw opzoeken in de bossen. Overal zijn plekken gemaakt om te chillen: schommels, picknicktafels, hangmatten en zitzakken zijn royaal verspreid over het terrein. De tenten ‘TWO’, ‘THREE’ en ‘FIVE’ en dansvloer ‘FOUR’ liggen allemaal op korte loopafstand van elkaar en zijn efficiënt ingedeeld. De gevreesde drukte valt dan ook, behalve tijdens de headliners, reuze mee. Waarom dan geen 10? Zeker op zondag is het door het opstuivende zand zeer stoffig . ‘Een ruitenwisser op m’n zonnebril was geen overbodige luxe geweest dit weekend,’ zegt een festivalganger. ‘Een beetje sproeien had het hier een stuk aangenamer gemaakt.’

Eten & Drinken: 8,6

https://www.instagram.com/p/BVfWJzzgHiR/?tagged=bks17

In 2015 won Best Kept Secret de Festival Award voor Beste Eten & Drinken en het zou ons niets verbazen als ze dat dit jaar opnieuw doen. Wie twee maal hetzelfde eet, doet zichzelf tekort. De geïmporteerde foodtrucks bieden allerhande premium burgers en de voltallige Italiaanse en Thaise keuken. Maar ook gigantisch lekkere spareribs en steaks van de BBQ of de beste vegetarische Gyros die je ooit gehad hebt. De prijzen zijn redelijk: natuurlijk is het duur, maar niet duurder dan op andere festivals. Je hebt beter in de gaten wat je uitgeeft door Cashless 2.0overal direct afrekenen met je pinpas of creditcard. Of dat systeem nou zo vooruitstrevend is als het wordt gebracht, wordt door een bezoeker betwijfeld: ‘In de kroeg is rondjes geven makkelijk, maar op festivals ben je vaak in afwisselende samenstellingen en is het meegeven van een munt toch echt een stuk chiller.’ Ook de wachtrijen werden er een tikkie langer van. Gelukkig is de kwaliteit van het Eten & Drinken het meer dan waard.

Bereikbaarheid: 7,5

https://www.instagram.com/p/BVgumO8gnmV/?tagged=bks17

De bereikbaarheid van Best Kept Secret 2017 deed wat het moest doen. Een prima pendelbusverbinding van en naar het station van Tilburg, voldoende parkeerplek en ruimschoots fietsenrekken. Vrijdagochtend waren er nog enkele files, maar die waren snel opgelost. Wel was het wat ver lopen naar het terrein. Over de fietsverbindingen merkt een bezoeker nog op: ‘Bereikbaarheid met de fiets is onlogisch ten opzichte van Tilburg, waar de meeste fietsers vandaan komen.’

Overnachten: 4,3

De eerste onvoldoende in de Festivalrapporten van 2017. De campings van Best Kept Secret waren zeer ondermaats, zo beoordelen de festivalgangers. Er was veel te weinig sanitair (‘Ik heb vanochtend bijna een uur in de rij gestaan’), dat ook nog eens slecht was: verstopte toiletten, geen toiletpapier en geen licht. Het ontbrak aan betaalbare eetgelegenheden (‘Om nou elke ochtend een Croque Madame te bestellen voor 9 euro..’) en genoeg koffietentjes (‘Op BKS sta je in de rij om wakker te worden’). Op zaterdagmiddag worden halsoverkop enkele extra Dixi’s en plaskruizen geplaatst, maar dat mag bij lange na niet genoeg zijn. Voor festivalgangers die een dure bungalow hadden geboekt was nog meer ontevredenheid: zij kwamen erachter dat zij niet konden rekenen op de privacy van voorgaande jaren. Voor een positieve sluitende noot: de douches waren gratis en voldoende aanwezig.

85% van de ondervraagde festivalgangers gaf aan een herhaalbezoek in 2018 te overwegen.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2017

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 16-18 juni 2017
Line-up
Radiohead
Arcade Fire
Run The Jewels
Tickets Niet meer beschikbaar.