Zelfs na drie decennia is The Chemical Brothers de relevantste headliner van BKS 2023

Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

Best Kept Secret 2023 schoot raak met de boeking van The Chemical Brothers. Het is de eerste (festival)show in Nederland van het duo sinds We Are Electric 2019 en tevens het enige optreden dat we dit jaar in de Benelux zullen zien. Dat schept verwachtingen en – laten we er kort over zijn – die werden op de vrijdag van BKS dubbel en dwars ingelost.

Het optreden van The Chemical Brothers op Best Kept Secret 2023 was misschien wel de inkopper van het weekend. Het is namelijk de grootste act op de poster met de toegankelijkste en bekendste hits. Tot aan het vallen van de avond verspreiden de festivalbezoekers zich redelijk gelijkmatig over alle ontdekplekjes op het terrein, maar rond 22:30 uur is er voor het eerst een collectieve ledenvergadering. De profeten van de bigbeat, die over de afgelopen 32 (!) jaar al vele volgers aan zich wisten te binden, houden vanavond audiëntie op Safaripark de Beekse Bergen.

Dat dit een optreden wordt dat letterlijk stof doet opwaaien, wordt bij de intro al duidelijk. ‘Go’ is de voor de hand liggende opener. Het is een symbolisch startschot voor wat uiteindelijk anderhalf uur recht-toe-recht-aan dansen wordt.

Een audiovisueel spektakel

Na een vliegende start vol grote hits als ‘Do It Again’ en ‘Hey Boy Hey Girl’, wordt de muziek bedwelmender en worden de animaties op de schermen waziger. In het eerste uur van de show nemen de mannen uit Manchester uitgebreid de tijd voor het experiment. Het lijkt alsof ze er zelf erg naar uit hebben gekeken: tijdens de set komt vooral Simons regelmatig achter zijn synthesizer vandaan om het publiek verder op te zwepen.

Als de muziek nog niet genoeg reden biedt om de handen in de lucht te zwieren, dan doen de visuals dat wel. Voor de huidige tour is er gewerkt aan volledig nieuw beeldmateriaal en wordt er gebruikgemaakt van een gelaagd LED-systeem, waardoor er meer diepte wordt gecreëerd. Daardoor lijkt het alsof de projectie tot leven komt en loskomt van het decor.

We have ‘No Reason’ not to dance

The Chemical Brothers heeft al een lange staat van dienst. In de tweede helft van de jaren negentig gaven ze een invulling aan het kenmerkende ‘bigbeat-geluid’: dancemuziek die rake klappen uitdeelt een voornamelijk wordt opgebouwd uit synthesizerpatronen. In de tussentijd heeft het duo uit Manchester zich meermaals opnieuw uitgevonden. Van meer house- of technogerelateerd werk tot commerciële successen als ‘Galvanize’ en ‘Eve of Destruction’: hun discografie is rijkelijk gevuld.

Waar generatiegenoten vooral hun grootste successen blijven herkauwen en in de herfst van hun carrière regelmatig verschijnen op zweterige 90s party’s in een sporthal om de hoek, bewijst Chemical Brothers met de recente single ‘No Reason’ nog altijd op Champions League-niveau te spelen. Het nummer, dat afgelopen maart verscheen, voelt fris en past naadloos tussen de oudere klassiekers. Ed Simons mag dan vanavond op BKS drieënvijftig kaarsjes uitblazen, de muziek die het duo anno 2023 produceert is alles behalve verjaard.

Met de staafmixer door een driesterrendiner

In de laatste 30 minuten die volgen gaat de turbo erop. Het tempo gaat omhoog, maar ook de mixes volgen elkaar steeds sneller op. Soms lopen niet twee, maar zelfs drie nummers op een ingenieuze manier in elkaar over. Enerzijds bewonderenswaardig, anderzijds soms wat gehaast, alsof Tom & Ed zich realiseren dat ze er in het eerste blok toch te veel een speeltuin van hebben gemaakt en nog te veel hits over hadden om vóór het laatste fluitsignaal er doorheen te jassen.

Het slot voelt als een gepureerde driesterrenmaaltijd: alle ingrediënten zijn met zorg en aandacht bereid, maar in de uiteindelijke mengelmoes ontbreekt wat structuur waardoor het soms lastig is alle delicatessen afzonderlijk volledig thuis te brengen.

Maar wat geeft het? In een zinderende finale wordt namelijk alles uit de kast getrokken om te overtuigen. Twee gigantische, bewegende robots met laserogen vullen het podium. Enorme ballonnen stuiteren over het publiek. En, niet te vergeten, de grootste hits knallen door de speakers. ‘Galvanize’ en ‘Block Rockin’ Beats’ zijn de ultieme festivalanthems waarmee The Chemical Brothers ons op de eerste nachtelijke safari van het BKS-weekend stuurt. Deze creatie van sterrenchefs Rowlands en Simons ging erin als zoete koek.

Wat vind jij van Best Kept Secret 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Best Kept Secret 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore
Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2023

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 9-11 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.