Joost opent tweede dag Pinkpop 2024: niet Klein te krijgen

Joost Klein @ Pinkpop 2024. Photo credit: Nikki Born / Festileaks.

Voor zijn eerste grote festivaloptreden sinds het Songfestivaldebacle trekt Joost op Pinkpop 2024 alles – ja, ook zijn blauwe pak – uit de kast. Als opener van de zaterdag zet de Friesenjung de toon voor de rest van de dag.

De line-up van Pinkpop 2024 was eigenlijk al compleet, tot Joost zich een paar weken voor de start toch nog toevoegde aan de programmering. Zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival leverde hem een diskwalificatie op, maar ook een hoop nieuwe fans. Dat blijkt wanneer het met houtsnippers bestrooide veld van Megaland (in strijd tegen de modder) al goed vol loopt om 12 uur ‘s middags. We hebben de mensen niet geteld, maar het aantal leek zeker groter dan bij Måneskin, de echte Eurovisiesong-winnaar van 2021 en headliner op vrijdag. En dat na de natte kater van gisteren.

Joost beloofde een ‘speciale show’ voor Pinkpop 2024. Met deze artiest van eigen bodem weet je eigenlijk nooit wat je kan verwachten; we gaan van hardstyle naar emotionele nummers en een bekende meezinger als ‘Crazy Frog’. Als meest recente hit kan ‘Europapa’ je moeilijk ontgaan zijn. De dramatische intro (“Er is ons een droom ontnomen!”) wordt meteen gecontrasteerd met de vogeltjesdans in het kwadraat en een ‘cover’ van ‘I’m Like A Bird’. Daarna pakt Joost door met Europapa; ook hij staat versteld van de energie op de vroege zaterdagmiddag. “I’m speechless or what we say in Dutch: What the fuck ouwe!?”

Photo: Nikki Born

Blue bird

In aanloop naar zijn show op het Landgraafse festival was de blauwe Europapa-vogel, beter bekend als de toetsenist en vertolkt door Apson, al te spotten op ’vermist’ posters. Voor het gevleugelde gevaarte is een Europees vogelhuisje op het terrein ingericht én een nummer geschreven. ‘Blue Bird’ was naast ‘Europapa’ een van de nummers die als Nederlandse inzending naar Malmö had kunnen gaan. Die eerste werd het niet, en noch Joost noch het publiek kende de tekst, maar toch wist iedereen na een minuutje alweer de belangrijkste woorden. Apson ontvangt later in het optreden een luid applaus en lof van Joost, onder andere voor het feit dat hij eerder moest opstaan tijdens het Songfestival om zijn snavelprothese vast te maken.

De Friese zanger wisselt de harde beats af met tussenstukjes waarin hij duidelijk geëmotioneerd vertelt over zijn gevoelens. De dreun van het songfestival heeft een nare afdronk achtergelaten, maar bij de pakken neer zitten, is niets voor Klein. Samen met zijn team, bestaande uit onder andere Tantu Beats, Stuntkabouter en Govert Meit, en een club vrienden op het podium (we spotten S10) wordt de Pinkpop zaterdag explosief geopend.

Photo: Nikki Born

Een moment rust pakken tijdens de eerste set van de dag? Ho maar. De echte klapper van de show komt wanneer de eerste noten van ‘Europapa’ nogmaals worden ingezet. Woord voor woord zingt iedereen de remix van het nummer over de Europese grenzen – die er eigenlijk niet zijn – mee. “Lieve planten, lieve dieren!” begroet Govert Meit ons aan het eind. “Ze hadden ons bijna klein gekregen, maar dankzij jullie liefde zijn we rechtop blijven staan!” Joost voegt daar met tranen in de ogen nog aan toe: “Ik eindig met: ‘Why the fuck not? 2025!” Het Eurovisie Songfestival heeft hij er (dit jaar) niet mee gewonnen, maar Pinkpop voelde nog niet vaak zo’n samenhorigheid. Dat is misschien nog wel de grootste prijs waard.


Wat vond jij van Pinkpop 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Pinkpop 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Niet meer beschikbaar.