10 dingen die Jera on Air 2024 geweldig maken

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Nu we bijkomen van een enerverend Jera on Air 2024 kunnen we de balans opmaken. Dit zijn 10 dingen die bijgedragen hebben aan een geweldige jubileumeditie van Jera.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Joke, Joke, Joke, Joke

Bij de aankondiging van Orgel Joke, enkele dagen voor 1 april, heerste er alom twijfel. Is het een Joke, of komt de oma met haar keyboard écht naar Jera? En ja hoor, naarmate de weken verstrijken blijft ze op het affiche staan. Iets dat het publiek, dat in groten getale de ‘Hawk Nozem’ stage weet te vinden, niet is ontgaan.

Nog voor de eerste orgelklanken scanderen we massaal ‘Joke, Joke, Joke, Joke’, alvorens de oma haar set inluidt; “Ik vind het super dat ik hier bij Jera mag spelen, ik vind het ook wel spannend, maar jullie doen wél mee hè? Ik ga heel even kijken of die goed staat – zet per ongeluk twee samples tegelijk aan – en het eerste liedje dat ik ga doen is ‘Europapa’, want die is zo vaak geluisterd.”

Het publiek weet het wel goed te smaken. Wat volgt is drie kwartier feesten met onze favoriete bonus oma. De Nozem Hawk puilt uit, er ontstaan circle pits, aan crowdsurfers lijkt geen einde te komen. Oók dit, is wat Jera on Air geweldig maakt.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Crowdsurfers tellen

Over crowdsurfers gesproken. Bij Orgel Joke waren ze er al in relatief groten getale, voor de kleine stage, aanwezig. In de grote tenten wisten andere acts het nog véél bonter te maken. Van dezelfde legendarische durfal die bij Wargasm tot drie keer toe head first het publiek in duikt, zonder dat iemand hem écht opvangt, tot de algehele chaos bij Boston Manor die maar bleven vragen om méér crowdsurfers. Het publiek op Jera is de beroerdste niet, en is niet vies van een beetje moshen en crowdsurfen.

Combineer dit met acts als Boston Manor, maar ook While She Sleeps, en Atreyu die er hun levensdoel van gemaakt te lijken hebben om de security aan het werk te zetten, en je hebt een continue toestroom van surfers.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Enter Shikari

Aan The Prodigy de eer om het verjaardagsfeestje van Jera in stijl af te sluiten. Tóch is het Enter Shikari die in het slot ervoor de show steelt. Zo matig als de energie bij The Prodigy, zo groots was de show bij hun landgenoten.

Al voor de vijfde keer staat de Britse formatie op Jera. Toch is er van verveling of een voorspelbare set geen enkele sprake. De post-hardcore gecombineerd met techno, dubstep, chiptune en drum ’n bass houdt de gehele set spannend. Van klassiekers als ‘Sorry You’re Not a Winner’ tot nieuwe nummers als ‘Bloodshot’, die “Rou” vanuit een pilaar in het publiek voor rekening brengt. Enter Shikari bekroont zichzelf tot de Winner.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Afscheid Sum 41

Over het laatste festival optreden van Sum 41 in Nederland is al veel geschreven. Toch galmen de gedachten aan de show nog na, en is het optrededen annex afscheid met recht één van de hoogtepunten van Jera on Air 2024.

Een set vol klassiekers, een band met enorm veel zin en plezier, een publiek dat daar niet voor onder doet. Het perfecte recept voor de ongekende energie uitwisseling bij het afscheid van de Canadezen. Wie nog twijfelt om een ticket te halen voor het allerlaatste optreden van Sum 41 in Nederland, op 21 oktober in Den Bosch, hierbij het laatste zetje: ga erheen, en bouw een feestje.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

BMX stunts

Als een soort van Zwarte Cross-light, staan er bij Jera BMX stunts op het programma. De waaghalzen matchen perfect met de instelling van Jera, en bieden een fijn vermaak wanneer je even wil bijkomen van al het muzikaal geweld. De ene trick is nog gestoorder dan de ander, waarbij de omroeper ons toevertrouwt dat de meest riskante trick alleen uitgevoerd mag worden door de enige minderjarige BMX-er. Lekker hoor.

Video: Ruben Schoenmakers / Festileaks

Venga party in de regen

Oók Jera is dit jaar niet ontzien: zaterdag besluit een asociale hoeveelheid regen de grond en de mensen op Jera aan te vallen. Amper bekomen van een modderig Graspop 2024 sta je zo wéér in die pokke regen. Op Jera weten ze er echter wel raad mee. Allemaal de tent in, maar pas op, niet binnen twee en een halve meter van de palen die de tent overeind houden, en lekker foute eurodance klassiekers meeblèren. Stiekem toch even genieten van het lekkere sfeertje in de droge tent.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Electric Callboy

Nóg zo’n feestje. Wie de Duitsers van Electric Callboy wel eens live gezien heeft weet wat voor feestje ze meenemen. Ze wonnen dan ook niet voor niets de tweede plek van beste optredens op Graspop 2024. Combineer dit met een Jera publiek dat altijd wel een feestje wil bouwen, en je hebt de ideale headliner voor de eerste festivaldag.

De band lijkt meer dan anders te genieten van het optreden, wat tot een in positieve zin exponentiële interactie met het publiek leidt. Om het vuurtje nog eens letterlijk en figuurlijk verder op te stoken is daar uiteraard ook nog confetti, vuurwerk en daadwerkelijk vuur. Geen wonder dus dat de zaal ontploft wanneer de ‘Everytime We Touch’ cover gespeelt wordt.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Eten en jubileum bier

Om vier dagen feesten, moshen en meezingen vol te houden, moet er ook gegeten en gedronken worden. Enkel energie van de muziek is onvoldoende. Gelukkig is het eten op Jera meer dan in orde. Aan alle dieetwensen en voorkeuren is gedacht. Vegetarisch of zelfs veganistisch eten op Jera is alles behalve een straf. Van de goddelijke roti bij de Surinaamse en Javaanse specialiteiten foodtruck, tot de lieve mensen bij de nacho’s stand die op verzoek een speciale vegan variant maken, die niet eens op de kaart staat.

Oók is er de biergarten. De Duitsers weten Jera massaal te vinden, en lijken één van hun tradities meegenomen te hebben: de biergarten. Naast muzikale sessies, en dj’s die vakkundig de binnenlopende gasten roasten, vind je hier een speciaal jubileum biertje. Ter ere van het dertig jarig jubileum van Jera is er namelijk een nozem oil biertje verkrijgbaar, die óók nog eens hartstikke goed smaakt!

Nozem Bar schieten

Maak je van drinken liever een feestje? Dan is daar de Nozem Bar waar je voor elk shotje ook daadwerkelijk een shot kan nemen. Vanaf een oude omgebouwde Zundapp schiet je je shotflesje op een bewegende fles Nozem Oil. Schiet je raak? Dan ben je wat Nozem merch rijker. Gezien de bergen flesjes op de grond waren wij zeker niet de enigen die een poging waagden.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Sfeer

Wat het meest opvalt aan Jera, en wat het zo’n verschrikkelijk mooi festival maakt, is de sfeer. Geen metal festival voelt zoveel als een feestje als Jera. De kleinschaligheid, gecombineerd met een ongelooflijk goede line-up, die vorig jaar zelfs de prijs voor Beste Line-up won, en een punk, hardcore en metal publiek creëert iets heel moois.

Voorin de tent gaat het er lekker ruw aan toe. Verderop het terrein lopen de buurtbewoners, van kleine kinderen tot oude omaatjes al het ander moois op Jera te ontdekken. Toch voelt het op Jera volkomen logisch, en dat is wat Jera zo geweldig maakt.

Wat vond jij van Jera on Air 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Jera on Air 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore

Jera on Air Logo

Jera on Air 2025

Locatie
Nederland
Ysselsteyn, Nederland
Datum 27-29 juni 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen