5 muzikale hoogtepunten van Rolling Loud Europe 2024

Afgelopen weekend streek Rolling Loud Europe voor het eerst neer in Ebreichsdorf, nabij Wenen. Drie dagen lang kwam hiphop royalty langs om het publiek uit heel Europa te vermaken. Hoewel het festival organisatorisch een enorme chaos was (waarover in een later artikel meer), waren er wel veel toffe acts te zien. Dit waren 5 hoogtepunten.

1. Pink Friday for the girls

De dominante krachten op de vrijdagavond zijn Duitse artiest Shirin David en Nicki Minaj . In het publiek lopen al de hele dag opvallende veel mensen rond met roze cowboyhoeden, ongetwijfeld om Nicki op Pink Friday te verwelkomen. Eerst staat Duitse hiphop-artiest Shirin David op de Loud Stage. In exact dezelfde outfit als haar dansers geeft ze een overtuigend optreden in Oostenrijk. De taalbarrière verdwijnt helemaal wanneer ze een remix speelt van ’99 Luftballons’.

Na 55 minuten wachten staat Nicki The Boss op het podium in een oogverblindend glitterkorset. Haar set is een feest van herkenning voor iedereen die in 2014 op de middelbare school zat. Minaj rapt ongeveer haar gehele set vlijmscherp en is uitbundig en theatraal met haar gezichtsuitdrukkingen. Na zeven outfits en drie verschillende pruiken speelt ze ‘Super Bass’, ‘Starships’ en ‘Moment 4 Life’. De dansers geven haar optreden een frisse energie. Ze geeft een échte show weg, met veel franje, iets dat bij Rolling Loud Europe verder niet veel voorkomt.

2. FE!N voor WE!N

Zaterdagavond staat Playboi Carti als afsluiter op de planning. Veel mensen praten over de boeking, vooral omdat niemand echt zeker weet of hij wel komt. De rapper heeft namelijk wel vaker last-minute zijn concerten afgezegd. Maar gelukkig: hij komt opdagen, iedereen haalt opgelucht adem en dan neemt de playback zijn optreden grotendeels over. Het publiek is uitzinnig, vooral wanneer hij ‘FE!N’ inzet, zijn samenwerking met Travis Scott die een dag later op het menu van Rolling Loud staat. Het nummer is al de hele editie hét anthem van dit festival.

De zaterdag en zondagavond zijn verreweg de meest bezochte dagen voor Rolling Loud Europe. Er zijn op die dagen zo’n 15.000 mensen meer aanwezig dan op de eerste dag van het festival. De laatste dag staan fans van Travis Scott lange tijd in de regen te wachten op de artiest. Uiteindelijk begint hij om 23.00, een uur en een kwartier later dan gepland. Travis blijkt zelf ook groot fan van ‘FE!N’: in zijn set van een kleine 40 minuten speelt hij het nummer drie keer.

3. Don Toliver en zijn gitarist

Rolling Loud en op tijd op het podium verschijnen zijn een unicum, maar het lukt Don Toliver toch (bijna). Samen met zijn gitarist en de vlammenwerpers op het podium brengt hij warmte naar het publiek dat al een tijd lang in de regen staat te wachten. Rapper Sofaygo klimt tijdens zijn set ook nog het podium op om twee nummers samen te spelen, waarvan een nog onuitgebracht nummer. Naast Don zelf is zijn gitarist de ster van de show. De live gitaar smelt samen met de vocals van Don, die meermaals door een autotune-fabriek worden gehaald. Het optreden eindigt met de gitarist die de gitaar op zijn nek legt om de laatste noten te spelen en Don die op zijn knieën het publiek in de regen toezingt.

4. De 27 minuten durende energieke set van Offset

Het is een slechte dag voor Offset: hij mist zijn vliegtuig waardoor zijn optreden twee uur later verplaatst wordt naar de kleinere Snipes Stage. Hij speelt een extreem korte set tussen de optredens van Don Toliver en Travis Scott in. Tijdens zijn optreden komt de regen met bakken uit de hemel. Het podium druipt, maar het publiek is in hun poncho’s niet minder enthousiast tijdens de 12 nummers die hij speelt.

5. Europese artiesten zijn populair en geliefd

De volksverhuizingen op Rolling Loud Europe vinden plaats wanneer er een grote Europese naam op het podium staat. Europese rappers zoals UFO 361 en Shirin David zijn op de Loud stage vrijwel net zo populair als de Amerikanen Ice Spice en Gunna. Dat maakt deze editie van Rolling Loud uniek. Het tweetalig publiek schakelt moeiteloos over van Duits naar Engels en weer terug.