Dit waren de hoogtepunten van Hellfest 2024

Photo credit: Davey de Goeij / Festileaks

Vier dagen aan metal geweld in Clisson zitten er weer op. Met de combinatie van een geweldige line-up en een uitstekend georganiseerd festival was het een onvergetelijk weekend. Wij nemen jullie mee door de hoogtepunten van Hellfest 2024.

Photo credit: Davey de Goeij / Festileaks

De aankleding

Wij stonden er al uitgebreid bij stil in ons vorig verslag, maar de aankleding maakt Hellfest uniek ten opzichte van andere metal festivals. Je krijgt het gevoel dat je in een thematische wereld bent beland. De bestempeling van ‘Disneyland voor metalheads’ is op zijn plaats. Het is een puur genot om even de tijd te nemen, over het terrein te struinen en alles in je op te nemen. Vooral in de avonduren komt de omgeving tot leven, met overal ontstoken vlammen en een bruisend ‘Hell City Square’ als blikvanger. Er is een tempel gebouwd puur om merchandise te verkopen. Een reusachtige bedienbare robot schorpioenen vrouw staat op het terrein. Zo is er overal van alles te zien.

Terrein indeling

Naast het feit dat het terrein er prachtig uitziet met alle thematische aankleding, is er ook goed nagedacht over de ruimtelijke indeling. Zo kon je of vanaf de camping door de ‘Metal Corner’ heen lopen of omlopen via de hoofdingang om de ‘Hell City Square’ te bereiken. Dit splitst de drukte enorm. Eenmaal op het hoofdterrein is alles mooi verspreid en voelt het op geen enkel moment gigantisch druk aan. Er zijn overal bars en toiletten te vinden. Hoewel er één hoofd food court is, zijn er ook diverse andere plekken om eten te halen. Zo hoefde je dus nooit heel lang ergens in de rij te staan. Gelukkig waren er met de hoge temperaturen ook voldoende schaduwplekken. Zo staat in het midden van het terrein veel bomen om lekker onder te chillen. De stages zijn ook verdeeld in drie segmenten die om en om spelen. Zo kan je bij beide main stages, bij de ‘Warzone’ en ‘Valley’ of bij de ‘Altar’ en ‘Temple’ de hele dag goed vermaken met telkens maar vijf minuten pauze tussen optredens.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

De headliners

Veel festivals hebben dit jaar moeite om de headliner slots te vullen. Echter was daar op Hellfest 2024 geen sprake van. Met Metallica en Foo Fighters hadden ze twee van de grootste bands ter wereld te pakken. Deze twee gevestigde headliners speelden allebei sets van twee uur lang waarin hit na hit om je oren vloog. Aan de shirts van de bezoekers was duidelijk te zien dat deze twee namen ook de grootste publiekstrekkers waren. Avenged Sevenfold stond voor de tweede keer als headliner op Hellfest en liet zien dat ze hier zeker nog vaker zullen gaan staan. Nieuwe headliner Machine Head bewees zichzelf vorig jaar op Graspop al, maar nu werd ook het Franse publiek overtuigd. Alles bij elkaar genomen was het een erg sterke bovenkant van het affiche.

De breedte van de line-up

Mocht je de headliners nou toch net wat minder interessant vinden, dan was er gelukkig meer dan genoeg te vinden op de andere stages. Bijna alle subgenres binnen de rock en metal werden sterk vertegenwoordigd op Hellfest 2024. De meer ‘heavy’ namen waren vooral te vinden in de ‘Altar’ en ‘Temple’, waar liefhebbers van onder andere black metal en death metal terecht konden. The ‘Warzone’ en ‘Valley’ waren voornamelijk binnen het rock genre breed geprogrammeerd, met hardcore en metal uitschieters. Op de main stages was er ook ruimte voor diversiteit. Zo was er onder andere thrash metal, metalcore, heavy metal en rock. Zelfs de elektronische muziek van The Prodigy paste naadloos in de line-up.

De ‘rustigere’ zondag

De dag die er op de poster het meest uitspringt is de laatste dag, de zondag. Deze had een wat ‘rustigere’ programmering, met veelal rockbands op de planning op de main stages. Dit lijkt een beetje misplaatst op een festival als Hellfest, maar het bleek uitstekend te werken. Het publiek vermaakte zich meer dan prima bij acts zoals Queens of the Stone Age en Corey Taylor. Ook werd er samen massaal gezongen en gesprongen bij punk legendes The Offspring. Zelfs een act zoals Royal Blood lijkt deze dag tegen de verwachtingen in ‘gewoon’ geaccepteerd te worden door de Franse metalheads. Het weekend werd op deze dag ook op een hoogtepunt afgesloten door Foo Fighters.

Photo credit: Davey de Goeij / Festileaks

Het eten

Het was verfrissend om op Hellfest veel andere eetopties tegen te komen dan de gebruikelijke festival gerechten. Alles wat wij hier hebben geprobeerd smaakte erg goed en had een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Onze favoriet was de taarten van ‘My Pie’, waar je €13 betaalde voor twee overheerlijke taarten (kip, rundvlees of vega opties beschikbaar) aangevuld met een flinke lading zoete aardappelfriet. Ook hebben wij lopen smullen van het Franse aardappelgerecht ‘Tartiflette’ en viel de ‘Américain Steak’ (een broodje gevuld met sla, tomaat, steak haché, friet en saus naar keuze) ook erg goed in de smaak.

Bier opties

Als bierliefhebber is het meestal leuk om op de eerste dag van het festival even te speuren of er toevallig een speciaalbier bar is. Die was er uiteraard ook op Hellfest, waar je onder andere kon kiezen uit Grimbergen Rouge, Guinness en Le Bête IPA. Echter neemt het festival het een stapje verder en kon je bij (bijna alle) overige bars naast Carlsberg pilsener ook kiezen om een Grimbergen Blond of Magners Cider te bestellen. Zo hoefde je niet telkens naar de drukke speciaalbier bar te lopen. Lekker om te kunnen afwisselen en te genieten van lekkere biertjes binnen handbereik.

Hellfest Logo

Hellfest 2025

Locatie
Frankrijk
Clisson, Frankrijk
Datum 19-22 juni 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen