Down The Rabbit Hole 2024-donderdag: een ode aan een festivalloze festivaldag

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Down The Rabbit Hole is een festival dat drie dagen duurt, van vrijdag tot en met zondag. Maar niet zo heel stiekem is het een vierdaags festival. De ‘pre-donderdag’ is een onlosmakelijk onderdeel van de ervaring, en een traditie die gekoesterd moet worden.

De officiële openingstijd van Down The Rabbit Hole 2024 is 12:00 uur, maar mensen hebben er al zo vroeg zo veel zin in dat de camping zich al flink wat uren eerder opent. De eerste playlists staan op, de kampementen zijn in aanbouw en het gekoelde bier wordt afgehaald. Het festival kan beginnen.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Maar met wat eigenlijk? Veel staat er niet op de planning. Het festival begint immers morgen pas met het programma. Toch is dit de ideale opstart. Festivalgroepen die elkaar één keer per jaar zien kletsen rustig bij en er zit bij niemand ook maar enige haast om de eerste act of een koptelefoon voor een silent disco te halen. Bijkletsen kan dus lekker in een brakke stoel voor de tent, in plaats van dwars door de eerste acts heen.

De stilte voor de storm zorgt voor een bijzondere sfeer. Je hebt niks te doen, dus klets je maar met de mensen die langslopen. Misschien nog wel meer dan tijdens die drukke andere dagen maak je zo in een handomdraai nieuwe vrienden. Festivalgangers organiseren links en rechts activiteiten waar mensen kunnen aanhaken: beerpong toernooi onder een kleurrijke partytent tot een potje volleybal op het strand.

Ook officiële ‘programma’ voller dan ooit

Maar los van de spontaniteit die vanuit de festivalgangers komt, zorgt ook de organisatie voor wat vermaak. Niet te veel, maar toch net genoeg. Al jarenlang is er een barbecue op de openingsdag van DTRH: al is die dit jaar niet meer op het strand, maar vlak voor de gloednieuwe RabbitMarché, waar ook direct vlees en vegan pakketten te koop zijn.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Dit jaar breidde de organisatie dat verder uit. Zo is er voor het eerst ook daadwerkelijk livemuziek te horen: Clean Pete treedt tweemaal op in de Bermuda Open Air. De band maakt een theaterachtige show waar nieuwe liefdes, kerst en carnaval naadloos in elkaar overlopen. Ook kunnen de eerste dansjes al gewaagd worden in club REX, waar dj’s van Open Source Radio uit Nijmegen voorzichtige beats op het publiek afvuren.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Ook is er bij de Surf Shack een nieuwe donderdag-area gecreëerd waar het feest al vroeg aan is. De ingang van het terrein is een stuk verder naar voren geschoven, waardoor het strand er nu volledig bij hoort. Hier staat een soort tropische eiland setting waar je kunt surfen, een beachplaatje opstaat en de voetjes in het zand kunnen. Om 16:00 start de Nieuwjaarsduik op deze locatie. Een deelnemer vertrouwt ons toe dat deze aangenamer is dan die van 1 januari, maar nog steeds koud.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Festileaks meet-up

En natuurlijk wilden we zelf ook graag onze duit in het zakje doen. Daarom was onze community meet-up dit keer op de donderdagavond, en in de vorm van een Flunkyball-toernooi. Tientallen enthousiastelingen verzamelden zich om hun grootste balgooitalenten te tonen, en natuurlijk een praatje te maken met mede-festivalfans. De traditionele groepsfoto mocht ook niet ontbreken. Tot volgend jaar?

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2024

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 5-7 juli 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.