25 onmisbare acts op Amsterdam Dance Event 2024

Van 16 tot 20 oktober 2024 is het eindelijk weer tijd voor Amsterdam Dance Event. Aan de hand van een dj-mix met onze favoriete tracks van artiesten op de line-up vertellen we je alles over de topacts op ADE 2024 en waar ze precies zullen spelen.

00:00 / J Dilla – Donuts (Intro)

Openen doen we met de openingstrack van het album Donuts van J Dilla, een producer uit Detroit (en verre van de laatste in deze lijst) die vooral hiphopbeats maakte. Hij overleed in 2006, maar het Metropole Orkest zal op de openingsavond van ADE zijn muziek uitvoeren in een arrangement van muzikaal meesterbrein Miguel Atwood-Ferguson uit Los Angeles, van wie je tijdens het afteren zeker ook eens het heerlijke nieuwe album Les Jardins Mystiques, Vol. I moet opleggen.

Het openingsconcert start woensdag om 18:30 in de Melkweg. De tickets zijn inmiddels uitverkocht, maar misschien lukt het nog op Ticketswap.

01:00 / Blawan – Toast

De donuts maken al snel plaats voor het hyperkinetische ‘Toast’ van de Britse producer Blawan, de openingstrack van zijn recente EP Dismantled into Juice. Hij is vooral bekend van de track ‘Why They Hide Their Bodies Under My Garage?’, deels dankzij de uitzinnige coverversie waarmee de Ierse rockband Gilla Band graag zijn livesets afsluit. Maar zijn recente werk is – zoals je kan horen – veel experimenteler.

Blawan speelt woensdagnacht in het Warehouse aan de Elementenstraat. De tickets zijn inmiddels uitverkocht, maar misschien lukt het nog op Ticketswap.

01:21 / Carl Craig – They Were

Er is dit jaar geen ontsnappen aan Detroit-technolegende Carl Craig, maar dat is prima, want hij blijft een heerser. Zijn eigen tracks verleggen al decennialang de grenzen van wat techno mag heten – deze track komt uit zijn debuut-LP Landcruising uit 1995 – maar hij is ook een uitstekende DJ die alles durft. Vorig jaar maakte hij indruk door Hercules & Love Affair, LCD Soundsystem en Moodymann te verzoenen, maar de kans is reëel dat hij dit jaar overal een totaal andere set speelt. (Deze dubbele mix geeft een goed overzicht van zijn muziek tot 2008. Deze is ook leuk.)

Carl Craig speelt woensdag in Shelter (tickets hier) en zaterdag op DGTL ‘We Still Believe’ in NDSM Warehouse (tickets hier) en Detroit Love in Madam (tickets hier).

03:33 / Floating Points – Vocoder (Club Mix)

Vanuit 1995 belanden we rechtstreeks in 2024, met de ‘club mix’ van ‘Vocoder’ waarmee Sam Shepherd aka Floating Points zijn gloednieuwe album Cascade opent. Zijn festivalsets waren in het verleden niet altijd even dansbaar, en zijn apparatuur niet altijd even betrouwbaar. Maar met deze banger – en een album bomvol met meer van dat lekkers – ziet het ernaar uit dat hij woensdag de hele Melkweg meekrijgt.

Floating Points speelt woensdagavond in de Melkweg. Tickets vind je hier.

05:48 / John Digweed – Heaven Scent

Nu het trancegenre zelfs in de allerhipste kringen aan een soort comeback bezig is, verdienen ook enkele grote namen uit het verleden weer een plekje in de spotlights. De Brit John Digweed bijvoorbeeld, die woensdagnacht op het dak van een gebouw aan de Johan Huizingalaan de 25ste verjaardag van zijn platenlabel Bedrock komt vieren. Uit het dubbele mixalbum waarmee hij dat label destijds in de markt zette, plukken we zijn eigen nummer ‘Heaven Scent’. Deze Fabric-mix is ook de moeite.

John Digweed speelt woensdag op het dak van het B.-gebouw. Tickets vind je hier.

06:45 / Caribou – Honey

Deze is ook nog maar enkele maanden oud: de vooruitgeschoven single van het gelijknamige album dat Dan Snaith aka Caribou op 4 oktober zal uitbrengen. Net op tijd dus om nog uitgebreid in te luisteren voor je naar NDSM afzakt voor zijn concert in het kader van DGTL op donderdagavond. Dat belooft een stevig feestje te worden, al hopen wij stiekem toch ook op een paar songs uit zijn oude prachtplaat Andorra.

Caribou speelt donderdag om 18:00 bij DGTL in NDSM. Tickets vind je hier.

08:10 / Bolis Pupul – Spicy Crab

Ook deze dateert van eerder dit jaar, uit het tweede soloalbum van de pittige Belg Bolis Pupul, die deze zomer op Down the Rabbit Hole al bewees dat hij ook zonder Charlotte Adigéry de tent op stelten kan zetten – volgens onze verslaggevers ter plaatse was zijn set daar éen van de absolute hoogtepunten. Deze tintelende track vernoemde hij naar zijn favoriete snack in de periode die hij onlangs doorbracht in Hong Kong, waar zijn in 2008 overleden moeder oorspronkelijk vandaan kwam.

Bolis Pupul speelt donderdag om 22:00 in Paradiso. De tickets zijn uitverkocht, maar misschien lukt het nog op Ticketswap.

09:55 / Ellen Allien – Erdbeermund

De hoogste tijd voor een woordje Duits, en zelden klinkt die taal verleidelijker dan wanneer ze ontspringt uit de aardbeimond van Ellen Allien, die deze track in 2003 op haar album Berlinette zette. Donderdag neemt ze deel aan een evenement in Felix Meritis om te vieren dat de Berlijnse techno officieel Werelderfgoed is geworden, en er staan die dag verder nog drie dj-sets op het programma, ook op haar eigen jaarlijkse vinyl-only event. Haar Weiss.Mix uit 2002, waarop behalve ‘Erdbeermund’ ook Squarepusher, Modeselektor en Apparat opduiken, is nog steeds een parel.

Vinylism zit al helemaal vol, maar er zijn wel nog tickets voor de sets van Ellen Allien in Lofi (hier) en RASA86 (hier).

11:06 / Miss Kittin – Professional Distortion

‘Erdbeermund’ past perfect in ‘Professional Distortion’ van Miss Kittin, en dat is niet geheel toevallig, want beide tracks dateren uit dezelfde periode. Miss Kittin – uit Grenoble – raakte bekend dankzij samenwerkingen met The Hacker (‘Frank Sinatra’) en Felix Da Housecat (‘Silver Screen, Shower Scene’, ‘Madame Hollywood’), maar dit was de opener van haar eerste echte soloplaat I Com. Ze heeft echter veel meer in haar mars dan haar laconieke vocalen op deze en andere tracks suggereren. Ze is ook gewoon een prima dj, zoals blijkt uit deze dj-set (vinyl only, kids!) van 20 jaar geleden.

Miss Kittin speelt vrijdagnacht op ‘Dave Clarke presents’ in de Melkweg (tickets hier) en zaterdag in RAUM (tickets uitverkocht, waag je kans via Ticketswap.)

14:00 / Dave Clarke – Southside

Miss Kittin speelt dit jaar onder meer ten dans op het ADE-feestje dat de Brit Dave Clarke – die al vele jaren in Amsterdam woont – traditiegetrouw organiseert in de Melkweg, met verder onder meer DJ Stingray 313 en Octave One. De track die je nu hoort is één van zijn bekendste en is te vinden op de zeer aan te bevelen collectie Archive One uit 1996. Clarke wordt vooral geassocieerd met techno, uiteraard, maar is net als Kittin ook een grote fan van de klassieke elektrosound uit de late jaren 80 en prille jaren 90. Luister maar eens naar deze flitsende mix uit 1998, met naar het einde toe zelfs een nu 40 jaar oude track van The Wreckin’ Cru met een piepjonge Dr. Dre.

Dave Clarke speelt vrijdagnacht op zijn eigen feest in de Melkweg. (Tickets hier.)

15:42 / Röyksopp – What Else Is There? (Trentemøller Remix)

Terwijl ‘Southside’ nog even doorraast zonder de bijbehorende beats, hoor je de Trentemøller-remix van ‘What Else Is There?’ van Röyksopp met de vocalen van Karin Dreijer aka Fever Ray. Deze versie van de song werd zo populair dat hij inmiddels zelfs in de liveshows van het duo gespeeld wordt. Op ADE spelen ze echter geen liveshows, maar wel twee DJ-sets. Dat klinkt op het eerste gezicht een beetje teleurstellend, maar treur niet, want de heren zijn ook echt uitstekende DJ’s met een hele brede smaak – deze mix uit 2007 (met onder meer Talking Heads, Pino D’Angiò en Idris Muhammad) is echt onweerstaanbaar. Hopelijk draaien ze op ADE net zo veelzijdig.

Röyksopp speelt vrijdagavond in Het Sieraad (tickets hier) en zaterdag op 909 x Loveland in Mediahaven (tickets enkel nog via Ticketswap).

18:38 / Four Tet – Love Cry

Wie Four Tet al volgde toen hij tussen 1999 en 2010 ingetogen, eigenzinnige albums als Dialogue, Rounds en There Is Love in You uitbracht (je hoort een track uit dat laatste album) had nooit gedacht dat hij anno 2024 het podium zou delen met vedetten als Skrillex en Fred again.. (Net dat iemand toen al van die twee gehoord had). De intiemere Upclose-editie van techno-event Awakenings doet er nu nog een schep bovenop, met een 4,5 uur lange show in de Gashouder die helemaal rond hem draait (al zal SAOIRSE, waarover hieronder meer, eerst twee uur opwarmen). We zijn heel benieuwd hoe dat hem zal vergaan, helemaal alleen in die roemruchte ravetank.

Tickets voor Awakenings Upclose met Four Tet en Saoirse zijn hier te koop.

20:17 / Phantom Ghost – Perfect Lovers (Tobias Thomas & Superpitcher’s Unperfect Love Mix)

Keulenaar Michael Mayer heeft ook wat te vieren: in 2023 was het 30 jaar geleden dat hij de platenzaak opende die zou uitgroeien tot het vermaarde platenlabel Kompakt. Dat doen hij en labelgenoten Deer Jade, Jonathan Kaspar en Robag Wruhme op een boot, die vrijdag om 15:00 vertrekt aan de De Ruyterkade 14 en daar pas om 21:00 weer aanmeert. Mayer en Wruhme speelden in april met z’n tweeën al een allnighter in Het Sieraad en die was zeer geslaagd, dus dit is een boot die je niet mag missen. De track ‘Perfect Lovers’ is niet van zijn hand, maar typeert wel zijn sets: deze mijmerende remix was in 2002 het orgelpunt van zijn meeslepende mixalbum Immer.

Tickets voor de boat party ter gelegenheid van 30 jaar Kompakt zijn hier te koop.

21:56 / Jeff Mills – DNA

‘And I think it is alright, that we are only seen by night’, zingt Dirk Von Lowtzow, terwijl ‘DNA’ van Jeff Mills al een heel eind is weggebonkt. Deze zomer mocht hij nog het grote podium van Dekmantel afsluiten, maar tijdens ADE duikt Mills opnieuw in de muziek die hij enkele jaren geleden opnam met drummer Tony Allen, en waarmee ze in 2019 op Pukkelpop de Castello op zijn kop zetten. Allen overleed helaas in 2020, dus blaast Mills de muziek nieuw leven in met behulp van twee andere verwante zielen, toetsenist Jean Phi Dary en percussionist Prabhu Edouard. Niet te missen.

Tickets voor ‘Tomorrow Comes the Harvest’ in Paradiso zijn hier te koop.

22:52 / G Jones & EPROM – A2C2I2D

Nieuw en ook weer niet: de stuiterende acid breaks van G Jones & Eprom, die een geluid nieuw leven inblazen dat in de prille dagen van de dance alomtegenwoordig was, zij het dan dat hun ritmes iets minder hoekig zijn en hun apparaten iets minder vaak haperen dan de analoge spullen uit de begindagen. Het duo stond al met behoorlijk uit de kluiten gewassen podiumproducties op onder meer Lollapalooza, maar ter gelegenheid van ADE zijn ze van plan om gewoon in de Melkweg het zweet van de muren te doen druipen. Effe kappen, zeg je? Vergeet het maar.

G Jones & EPROM spelen zaterdag in de Melkweg tijdens De_Verte. (Tickets hier.)

24:03 / Henrik Schwarz, Âme & Dixon – D.P.O.M.B. (Version 1)

Deze track vertegenwoordigt een kleine menigte, namelijk alle mensen op de foto hierboven, die samen deze tien minuten lange track in elkaar boksten, waarvan we je een veel te kort stukje laten horen. Henrik Schwarz (helemaal vooraan links) speelt vrijdag in de WesterUnie op een feestje van het Britse label Defected. Âme en Dixon (alle anderen) spelen van zaterdag op zondag op een 24 uur durend feestje van hun hoogsteigen label Innervisions, met verder onder meer Sama’ Abdulhadi. We hadden eigenlijk gehoopt op een DJ-set van de vier heren samen – hun fenomenale mix ‘The Grandfather Paradox’ uit 2009 illustreert hoe dat eventueel had kunnen klinken.

Tickets voor Defected met Henrik Schwarz vind je hier, tickets voor het Innervisions-feest hier.

25:14 / La Funk Mob – Motor Bass Gets Phunked Up (Richie Hawtin Electrophunk Remix)

Deze remix van de hand van Richie Hawtin staat ook op ‘The Grandfather Paradox’ – hij gaat hier aan de haal met een track van een Frans duo dat later bekendheid verwierf onder de naam Cassius. Toegegeven, het is een wat atypische keuze, al bevatten zijn invloedrijke DE9-mixen wel meer van dit soort spul. Als we mogen voortgaan op hoe hij met oudejaar op Awakenings tekeerging, zal het er tijdens zijn ADE-DJ-set op 909 x Loveland in Mediahaven echter heel wat steviger aan toe gaan.

Hawtin speelt zaterdag op 909 x Loveland. Tickets enkel nog via Ticketswap.

25:55 / Moodymann – Shades of Jae

In 2017 speelden Detroit-veteranen Moodymann en Carl Craig nog back 2 back aan het einde van een 17 uur lang ‘Detroit Love’-feest in Sugar Factory, maar dit jaar moet de gelijknamige party het zonder de iconische Kenny Dixon Jr. stellen. Hij liet zich door de vermaledijde Kerri Chandler – een New Yorker! – verleiden tot een set aan de Hemkade 48 in Zaandam. Maakt allemaal niks uit: zodra hij daar zaterdag binnenstapt, zal het pakhuis veranderen in een intieme club waarin vintage soul en hoogwaardige house de liefde bedrijven. Such is the power of the Shades of Jae.

Tickets voor Moodymann en Kerri Chandler in Hemkade 48 zijn hier te koop.

27:20 / Omar-S – Psychotic Photosynthesis

Wél op ‘Detroit Love’, zaterdag hoog in de A’DAM Tower in Madam: producer Omar S, die vorig jaar met een fel gesmaakte set de vrijdag van Dekmantel mocht afsluiten. Zijn track ‘Psychotic Photosynthesis’ duikt ook op halverwege zijn Fabric-mix uit 2008, die alleen eigen producties bevatte en na al die jaren nog even bedwelmend klinkt als toen. Zeven uur lang in hogere sferen met Omar, Carl Craig en DJ Stingray 313, in deze zeer gezellige club? De ideale plek om een hele nacht te blijven plakken.

Tickets voor ‘Detroit Love’ met Carl Craig en Omar-S zijn hier te koop.

29:20 / Sasha – Belfunk

Niet alleen John Digweed maakt dit jaar opnieuw zijn opwachting op ADE, maar ook zijn voormalige DJ-partner Sasha. Ze waren eind jaren 90 de eerste Europeanen die een eigen residency kregen in New York, in de club Twilo, waar ze al snel erg populair werden. Rond dezelfde tijd brachten ze deze dubbele mixplaat uit, die ze geen van beiden nog zouden overtreffen. Je hoort Sasha’s klassieker ‘Belfunk’, een nummer dat ook in die mix opduikt. Op ADE doet hij geen back-to-back-set met Digweed, maar wel met de Amsterdamse Duitser Patrice Bäumel, zaterdagavond in Het Sieraad.

Tickets voor het feest met Sasha en Patrice Bäumel in het Sieraad zijn hier te koop.

30:31 / I-F – Space Invaders Are Smoking Grass

Al twee Amsterdammers gehad, hoog tijd voor een Hagenees, en dan kiezen wij altijd zonder twijfel voor Ferenc van der Sluijs, internationaal bekend als I-F. Zijn ‘Space Invaders Are Smoking Grass’ (van het album Fucking Consumer uit 1998) is zo bekend dat het onder meer opdook in de eerder vermelde elektromix van Dave Clarke. Zelf nam hij twee jaar later deze onsterfelijke mix op, met nummers van onder meer Giorgio Moroder, Kraftwerk en Alden Tyrell aka Maarten Hoogendijk. Genieten.

I-F speelt zaterdag op Bordello a Parigi in Noorderlicht. Tickets vind je hier.

33:13 / Groove Box (Kenny ‘Dope’ Gonzalez & Louie Vega) – The More You Want (Joe Claussell’s Dance Tracks Mix)

In deze track hoor je drie artiesten die aanvankelijk op ADE zouden spelen. Kenny Gonzalez heeft inmiddels weer afgezegd, maar de New Yorkse houselegendes Louie Vega en Joe Claussell komen wel. Vega speelt net als vorig jaar een urenlange set op een boot op donderdag, een feest dat wij je van harte kunnen aanbevelen. Claussell speelt zaterdag ten dans in Shelter. 25 jaar geleden klonk dat ongeveer zo, benieuwd welke platen er anno 2024 in zijn al dan niet virtuele platenbak zitten.

Tickets voor de boat party met Louie Vega vind je hier, tickets voor Joe Claussell in Shelter hier.

35:06 / Pangaea – Changing Channels

Kevin McAuley aka Pangaea draait ook al zeker 15 jaar mee, maar sinds de release van zijn nieuwe album Changing Channels lijkt hij steeds populairder te worden – er staan dan ook een paar heuse anthems op. Na een geslaagde set op Dekmantel deze zomer is hij nu ook op ADE een graaggeziene gast. Vrijdagnacht speelt hij met onder meer Leon Vynehall bij Radio Radio, zaterdag spelen de heren allebei op Into the Woods.

Tickets voor Radio Radio zijn hier te koop, tickets voor de zaterdag van Into the Woods vind je enkel nog via Ticketswap.

36:31 / Saoirse – RM1

De lekkere retrotune die al snel door ‘Changing Channels’ heen davert, dateert eigenlijk van vorig jaar. Hij werd gemaakt door de Ierse SAOIRSE, die besefte dat ze zelf dj wou worden na een dj-set van Ricardo Villalobos, maar zelf heel wat minder minimalistisch te werk gaat. Haar recente Fabric-mix biedt een goed overzicht van wat je zo ongeveer van haar set kan verwachten. Behalve op Awakenings Upclose vrijdag strijkt ze zaterdag nog neer in Club Raum en in Doka onder het Volkshotel.

Tickets voor Awakenings Upclose met Four Tet en Saoirse zijn hier te koop. Tickets voor Doka vind je hier, tickets voor Raum enkel nog via Ticketswap.

37:55 / Tiësto & Charli XCX – Hot in It

Afsluiten doen we met Tijs Verwest uit Breda, wereldwijd bekend als Tiësto, en meer brat dan je denkt. Hij had op zijn album Drive vorig jaar al een song met Charli XCX, die toen ook al bekend was, uiteraard, maar dit jaar nog een heel eind bekender werd. Hij wist voor di plaat ook ava max en Karol G te strikken – het minste wat je kan zeggen is dat hij zijn vinger stevig aan de pols van de pop houdt. Wie benieuwd is hoe Tijs het er zonder popsterren vanaf brengt kan zaterdag terecht in de Johan Cruijff Arena, alstublieft, voor AMF, met verder onder meer ook Martin Garrix en Marlon Hoffstadt.

Tickets voor AMF zijn hier te koop.

Amsterdam Dance Event Logo

Amsterdam Dance Event 2024

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 16-20 oktober 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen