Een van de mooiste affiches die we aan het einde van de festivalzomer tegenkomen is die van MEO Kalorama. Het Portugese stadsfestival vond pas in 2022 voor de eerste keer plaats, maar is sindsdien een van de eyecatchers van de augustus-festivals.
Het driedaagse evenement heeft namelijk alle ingrediënten om een succes te zijn. Van een mooie locatie, dito affiche, zwoel zomerweer en relatief lage prijzen gaat het hart van iedere festivalliefhebber immers sneller kloppen.
Middenin het zonnige Lissabon, met een koude San Miguel in de hand, noteren we de volgende zeven hoogtepunten.
1. De dubbelshow van The Postal Service en Death Cab for Cutie
Op MEO Kalorama 2024 spelen The Postal Service en Death Cab For Cutie een van hun spaarzame dubbelshows. Tijdens deze concerten speelt The Postal Service hun enige album Give Up integraal, terwijl Death Cab for Cutie datzelfde kunstje uitvoert met prijsalbum Transatlanticism. Ben Gibbard is in beide bands de zanger en laat tijdens beide optredens een onuitwisbare indruk achter.
Death Cab for Cutie geeft een strakke vertolking van hun album, terwijl de elektronische invloeden bij The Postal Service zorgen voor een meer schurend geluid. Megahit ‘Such Great Heights’ zorgt voor een euforisch moment waarbij het hele veld meezingt.
2. Elektronica van de bovenste plank met Massive Attack
Aan de bovenkant van de affiche van MEO Kalorama is plaats voor twee vlaggenschepen uit de elektronische hoek. Met Massive Attack en LCD Soundsystem heeft het Portugese festival twee acts uit de buitencategorie die ieder een dag dragen.
Op de openingsdag van het festival zet Massive Attack direct een van de beste shows van het weekend neer. Met een setlist waarin Mezzanine centraal staat en gastartiesten als Young Fathers, Elizabeth Fraser en Horace Andy de revue passeren is er veel om van te genieten. De politiek getinte visuals zorgen voor extra zwaarte in het optreden en dragen bij aan de trance waarin het publiek al snel belandt.
De band opent met een vervormde versie van Gigi D’Agostino’s ‘In My Mind’ om erna een gitzwarte vertolking van ‘Risingson’ in te zetten. Gedurende het optreden bouwt Massive Attack laag op laag en volgt er met het kwartet ‘Inertia Creeps’, de Ultravox cover ‘ROckwrock’, ‘Angel’ en het overdonderende ‘Safe From Harm’ een blok om U tegen te zeggen. Ondanks het feit dat de releases van veel van dit songmateriaal al lang achter ons liggen voelt Massive Attack relevanter aan dan ooit.
3. De overwinningstocht van LCD Soundsystem
LCD Soundsystem mag een dag later aantreden op het hoofdpodium. Te midden van een karrevracht aan apparatuur zet de groep rondom James Murphy misschien wel het hoogtepunt van deze editie neer. Het zwaartepunt in de setlist bestaat uit Sound of Silver en This is Happening en met opener ‘Us v Them’ is de toon voor een onvergetelijk optreden al snel gezet. Bij nummers als ‘Tonite’ en ‘Dance ‘Yrself Clean’ hangt er magie in de lucht en ten tijde van afsluiters ‘New York, I Love You but You’re Bringing Me Down’ en ‘All My Friends’ is de hele weide in extase. Laat ons alsjeblieft nog lang van deze geweldige liveband genieten.
4. De spraakmakende beloften
Met onder andere English Teacher, Olivia Dean, Peggy Gou en Jalen Ngonda staan er een aantal jonge honden op de poster die een mooie toekomst voor zich lijken te hebben. Waar de balans in de eerste affiches soms nog een beetje scheef was tussen de headliners en de kleinere Portugese namen, staan er dit jaar ook wat meer kleinere Europese acts die dit jaar hun debuutalbum uitbrachten en daarmee wisten te imponeren.
Van bovengenoemde namen konden met name Olivia Dean en English Teacher indruk maken. Deze artiesten maken allebei op vrijdag hun opwachting in Lissabon en verzorgen samen een voortvarende start van de tweede festivaldag. Zo zet Olivia Dean een heerlijk soulvolle show neer waarbij haar jazzy popliedjes hand in hand gaan met de zwoele Portugese nazomerzon.
5. Het Portugese tintje
Waar die combinatie ook geweldig werkt is bij de vele Portugese acts die dit jaar op de affiche staan. Het zijn namen die niet tot nauwelijks bekend zijn in de Nederlandse muziekscene, maar zeker de moeite waard blijken op MEO Kalorama.
Iedere festivaldag wordt afgetrapt door meerdere lokale artiesten waarna de internationale acts de wat hogere posities op de podia bekleden.
Aan Filipe Catto de eer om op de eerste dag aan te treden op het derde podium. De zangeres is dan wel een Braziliaanse, maar geniet ook bekendheid in Portugal. Ze laat broeierige samba moeiteloos samenvloeien met rock en jazz en haar show vormt een prettige kennismaking met de, in Portugal, populaire genres.
De grootste Portugese naam vinden we op de laatste dag terug op het hoofdpodium. Ana Moura is een naam die mogelijk een belletje doet rinkelen. De fadozangeres scoort al jaren goed in de Portugese hitlijsten en brengt ook tijdens MEO Kalorama een grote mensenmassa op de been. Ondanks de bewolking zorgde de vertolking van het zomerse ‘Desfado’ er hoogstpersoonlijk voor dat de zon weer even doorbrak.
6. Onderaan de affiche: dEUS
Ergens onderaan de affiche spotten we de naam van dEUS. Waar de Vlaamse band in Nederland en België een graag geziene gast is op de grote festivals, lijkt hun populariteit in Portugal wat minder te zijn.
Toch weerhoudt dat de band er niet van om op de zaterdag een van de hoogtepunten van het festival neer te zetten. Tijdens het vlammende begin met ‘Quatre Mains’ en ‘The Architect’ valt al direct op dat de Portugezen meer van dEUS kennen dan we dachten. De lang uitgesponnen versies van ‘Instant Street’ en ‘Hotellounge’ worden zelfs van begin tot eind door veel mensen meegezongen.
De setlist is eigenlijk een perfecte afspiegeling van het beste werk uit het oeuvre van dEUS. Het is daarom jammer dat ‘Suds & Soda’ ook tijdens MEO Kalorama overgeslagen wordt. Desondanks wisten Tom Barman en co. ook zonder die hit een memorabele show neer te zetten.
7. De stad
MEO Kalorama is inmiddels uitgegroeid tot een van de grotere festivals van Portugal. Ondanks het feit dat er op het festival zelf geen ruimte is voor randprogrammering is er overdag genoeg te genieten in de hoofdstad zelf.
Lissabon is een charmante en fijne stad waarin je voorafgaand aan het festival uren in kunt verdwalen. In de gezellige straatjes zijn veel leuke eet- en drink tentjes te vinden en je bent in deze periode eigenlijk altijd verzekerd van mooi weer.
Het festival en de stad vormen samen een prettige combinatie voor de muziekliefhebber die Lissabon eens wil bezoeken.