MEO Kalorama 2024 in Lissabon is een parel aan het einde van de festivalzomer. Het Portugese festival is wel een beetje anders dan we gewend zijn in de Benelux. Dat biedt veel voordelen en zou volgend jaar zomaar je ideale citytrip kunnen worden.
Met acts als LCD Soundsystem, Burna Boy, Sam Smith en RAYE kun je eigenlijk al weinig verkeerd meer doen. Maar niet alleen de line-up zorgt ervoor dat het Portugese MEO Kalorama 2024 een unieke festivalervaring biedt. Het bezoeken van een festival in de stad Lissabon verschilt nogal van hoe we dat in Nederland en België gewend zijn. Wie na het voor de zoveelste keer uitspelen van Lowlands of Rock Werchter wel eens toe is aan een relaxtere ervaring kan hier zijn hart ophalen. En wel om de volgende redenen.
Urban vibes
In Nederland en België zijn we het niet gewend om grote festivals te hebben midden in een stad. Pinkpop en Rock Werchter in de dorpjes Landgraaf en Werchter, Down The Rabbit Hole in de Groene Heuvels en Best Kept Secret in de Beekse Bergen. De term middle of nowhere gaat misschien wat ver, maar echte urban vibes zijn toch ver te zoeken. In landen als Spanje en Portugal is dat veel gangbaarder met bijvoorbeeld Primavera Sound in Barcelona en Mad Cool in Madrid.
Een festival aan de rand van het centrum van een stad is een geweldig ingrediënt voor de perfecte citytrip. Zo kun je meer van de wereld zien én tegelijkertijd genieten van live muziek. Doordat het festival maar drie dagen duurt en niet zes dagen, zoals het geval is bij Sziget Festival, houd je genoeg ruimte over tijdens een weekje Lissabon voor andere dingen. Hoe lekker is het als je na drie festivaldagen nog tijd hebt om heerlijk de stad te leren kennen?
Rustig opstarten en door tot in de late uurtjes
“Maar hoe valt dat dan te combineren, festivals duren toch gewoon de hele dag?”, zou je daarop kunnen zeggen. Gelukkig is dat in Zuid-Europa, en dus ook in Portugal, geen enkel probleem. Omdat het daar doorgaans nóg een stuk warmer is, zeker overdag, beginnen festivals pas vanaf de namiddag. Met temperaturen boven de 30 graden is het nou eenmaal ook wat minder aangenaam om een festival te bezoeken. Portugal is niet voor niets de bakermat van de siësta.
Om je favoriete artiest aan het begin van de festivaldag te kunnen zien hoef je dus geen wekker te zetten. Op de derde editie van MEO Kalorama beginnen de eerste acts pas om 17:00. Gelukkig krijg je genoeg waar voor je geld want het festival gaat door tot in de late uurtjes. Waar je op Nederlandse en Belgische festivals in de nacht grotendeels bent aangewezen op DJ-sets of de campingdisco doet MEO Kalorama het anders. Zo zou bijvoorbeeld Soulwax, die helaas moesten afzeggen, op zaterdag pas beginnen aan hun set om 1:50 ’s nachts. Ook Peggy Gou en Loyle Carner starten hun set pas ruim na middernacht.
Geen bolderkarren en steekwagens
De een houdt ervan, de ander ziet het als een noodzakelijk kwaad: de festivalcamping. Soms is het fijn als de keuze voor je wordt gemaakt. Zo heeft het festival in Lissabon geen officiële festivalcamping, al kun je wel op georganiseerde campings elders in de stad staan. Het bed van je accommodatie zal je nachtrust echter ten goede komen in plaats van het leeggelopen luchtbed in je tentje. Je kunt de bolderkar en de steekwagen dus met een gerust hart thuis laten. Ook hoef je geen paniek te hebben over pendelbussen aangezien het festival in de stad ligt en prima te bereiken is met de metro. Geen broodje knakworst en lauwe blikken pils dus, maar gewoon een goed ontbijt in je hotel of B&B.
Slim gebruik van hoogteverschillen
Lissabon is een stad met veel hoogteverschil. Dat zorgt ervoor dat je een flinke heuvel moet beklimmen als je van de main stage, Palco MEO, naar het tweede podium wil. Door deze slim tegenover elkaar te positioneren maakt MEO Kalorama het haar publiek makkelijk. Vanuit vrijwel elke plek op het veld krijg je de visuals en het geluid van het eerste podium goed mee. Je kunt heerlijk vertoeven op de helling van de heuvel en zo uitkijken op de gehele weide. Goed voor je uithoudingsvermogen en episch voor je concertbeleving.