Deze Nederlandse acts vallen net buiten de FAT 100 van 2024

Son Mieux op Festifallz 2021
Photo: Femke Valks / Festileaks

Net als het festivalseizoen zit de stemperiode voor de FAT 100 van 2024 er bijna op. Vandaag is de laatste dag dat je op je favoriete festivalact van deze zomer kunt stemmen. Deze Nederlandse acts lijken de top 100 nét niet te gaan halen. Stem jij ze de lijst in?

We hebben weer een zomer vol waanzinnige festivalshows achter de rug. Van nostalgische optredens van Kylie Minogue en Sugababes tot ijzersterke shows van onder meer Justice en The Last Dinner Party. Het was ook dit jaar wederom volop genieten. En traditiegetrouw sluiten we het festivalseizoen af met de Festivalacts Top 100. Naast de 100 acts die in de lijst staan, zijn er tegelijkertijd een hoop bands en artiesten die net buiten de boot vallen. Daar zijn de Nederlandse acts geen uitzondering in.

De Jeugd van Tegenwoordig Formule
De Jeugd van Tegenwoordig, @Kamiel Scholten Fotography

De Jeugd van Tegenwoordig

Vorig jaar wisten ze de Alpha op Lowlands tot ver buiten de tent te vullen. Ook dit jaar bleken de heren van De Jeugd Van Tegenwoordig een succesformule op festivals als Paaspop en Pinkpop. Met welbekende hits als ‘De Formule’ en Watskebeurt’ en nieuwer werk van het album ‘Moderne Manieren’ wisten ze deze en vele andere festivalweides om te toveren een feestende mensenmassa.

Ondanks dat lijken ze de FAT 100 van 2024 toch niet te gaan halen. Heb jij enorm genoten van hun shows afgelopen zomer? Vergeet dan niet je stem uit te brengen en zorg dat ze een plekje in de top 100 weten te veroveren.

Sticks

We blijven even in de hoek van de hiphop, want ook Sticks lijkt net geen plekje in de top 100 te bemachtigen. De man heeft, als lid van onder meer Opgezwolle en Fakkelbrigade, een muziekcarrière waar je u tegen zegt. Met een pen vlotter dan Femke Bol schut hij talloze teksten uit de mouw. De rapper uit Zwolle bracht vorig jaar niet 1, maar 2 albums uit. En eind november aanstaande kunnen we nog een nieuw album verwachten.

Tussen al het schrijven door stond Sticks ook gewoon op de planken. Zo gaf hij in de Bravo van Lowlands een fenomenale show ondersteund door Kubus op de beats. Maar ook acapella wist Sticks de Bravo volledig in te pakken. Was dit goed genoeg voor een plekje in de FAT 100 van 2024?

MEROL

We kennen Merol natuurlijk van hits als ‘Lekker Met De Meiden’ en ‘Hou Je Bek En Bef Me’, maar inmiddels bestaat haar oeuvre uit veel meer kneiters van jewelste dan de bovengenoemde tracks. Dat was ook te merken op onder andere Best Kept Secret en Pukkelpop dit jaar.

MEROL stond bij beide festivals op het hoofdpodium en wist hier, samen met 4 geweldige dansers inclusief haaienpakjes, een fantastische show te geven. Vergeet vooral niet jouw stem uit te brengen op deze powervrouw als ze jou tijdens een van haar shows wist in te pakken deze zomer.

Son Mieux

Son Mieux behaalde dit jaar als ambassadeurs van de vrijheid en met het winnen van de Edison award voor ‘beste song’ al 2 fantastische hoogtepunten. Echter lijkt een succesje in de FAT 100 er niet in te zitten in 2024.

De band uit Den Haag stond natuurlijk op meerdere bevrijdingsfestivals, maar deze zomer waren ze lang niet overal te zien op de festivalweides. Wellicht dat ze daarom net buiten de beste 100 acts van deze zomer vallen. Wanneer jij een van de gelukkigen bent die ze wel ergens heeft kunnen zien, bijvoorbeeld op Concert At Sea, help ze met jouw stem de top 100 in!