Festivalacts Top 100: deze acts halen de lijst nu nét niet

Goldband @ Lowlands 2024. Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

Nog maar twee nachtjes slapen en dan weten we wie de winnaars zijn van de Festivalacts Top 100 van 2024. Met maar liefst honderd artiesten in de lijst vallen er ook altijd een paar nét buiten de boot. Wil jij jouw favorieten toch nog de top 100 in stemmen? De stembussen zijn nog geopend!

Jaja, Festileaks is weer op zoek naar de allerbeste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100 en daarmee ook de winnaar. En het publiek, dat ben jij!
De stembussen zijn geopend en je kunt dus nu jouw stem uitbrengen.

Photo credits: Lollapalooza Berlin

MEUTE

Wie kreeg er geen glimlach op zijn gezicht bij het zien van deze vrolijk aangeklede brassband, die vervolgens de vetste house en techno door de saxofoon blaast? MEUTE wist deze zomer elke locatie om te toveren tot een broeierige club, of de mannen nu speelden als opener van het zonovergoten hoofdpodium (zoals op Pinkpop) of ’s nachts in een tent op Sziget. De bekende elektronische nummers, waaronder ‘You & Me’ van Disclosure, kregen menig veld aan het dansen. Weten de Duitsers alsnog een plekje te veroveren in de top 100?

Hozier

Hozier bracht in maart het nummer ‘Too Sweet’ uit, dat een regelrechte hit werd. Zijn festivaltour was dit jaar bescheiden: een kleine handvol festivals, waarvan slechts één in Nederland. Dit verklaart wellicht waarom zanger nét onderaan de lijst bungelt. Op Pinkpop liet hij op een uitverkochte zondag voor een bomvol veld zien dat hij niet alleen ‘de ‘Take Me To Church’-man’ is. Met zijn dijk van een stem en fantastische band zette hij een geweldige show neer. Ook verwelkomde hij nog een speciale gast, die ‘Work Song’ mee kwam zingen.

Goldband

Ai: in 2022 was Goldband nog de grote winnaar van de Festivalacts Top 100, nu halen de mannen de lijst niet eens. En dat terwijl ze dit jaar de grote afsluiter waren van Lowlands en voor het eerst op Sziget stonden. Hoe kan dit? Komt het toch door het nieuwe album, waar zoveel kritiek op kwam? Sloten de heren hun headlineshow op Lowlands toch te vreemd af, ondanks hun vette entree via de zipline? Was het optreden op Sziget toch minder memorabel, ondanks dat de tent op zijn kop stond? Of wordt Goldband straks uiteindelijk toch nog de lijst ingestemd?

KI/KI

KI/KI heeft het maar druk gehad deze zomer. De dj begon haar festivalseizoen in maart al op DGTL en ging door naar Best Kept Secret, Pukkelpop, Sziget en nog een handvol Europese festivals. Dit najaar draait ze op Amsterdam Dance Event nog een marathonset, van 15.00 tot 23.00 uur. Het is opvallend dat de populaire dj toch nét de lijst niet haalt. Na de gezapige en stroperige set van headliner Disclosure redde KI/KI Best Kept Secret door de dansvloer in de TWO in lichterlaaie te zetten met haar rave en trance. Redden de laatste stemmen haar van een plek buiten de top 100?

The Prodigy

Voor de jubileumeditie van Jera On Air (dertig jaar!) voegde de organisatie in 2024 een extra dag toe, die afgesloten werd door The Prodigy. Op Dauwpop 2023 gooiden de mannen al hoge ogen toen ze voor het eerst na het overlijden van Keith Flint weer in Nederland speelden. Dat was dit jaar niet anders. Met Maxim nu als zanger, een enorme bak lasers, spetterende lichteffecten en af en toe het silhouet van Keith’s hoofd (inclusief de bekende hoorntjes) op het scherm brachten ze indrukwekkende shows op onder meer Jera On Air, Lokerse Feesten en Hellfest. Is het indrukwekkend genoeg voor een eindsprint richting de top 100?