Dauwpop 2023: The Prodigy creëert zelfs in hun onmiskenbare chaos een emotioneel moment

Voor het eerst sinds het overlijden van de gezichtsbepalende frontman Keith Flint staat The Prodigy weer op Nederlandse bodem. Zijn de Britten nog steeds de gedroomde headliners die ze ooit waren?

Een kwartier voor aanvang is er nog genoeg ruimte voor de BUD Mainstage. We hebben nog voldoende tijd om een biertje te halen en een sanitaire stop. Achteraf heeft dit gelukkig met het compacte en beloopbare terrein van Dauwpop 2023 te maken en niet met de populariteit van The Prodigy. De groep begon overigens ook iets later dan gepland. Gelukkig maar, voor de mensen die nog op adem moesten komen na John Coffey.

Bij opener ‘Breathe’ is het vooral op de voorste rijen menens. Maar bij het tweede nummer ‘Omen’ komt het ietwat onwennige Dauwpop publiek voorbij de geluidsman toch in beweging. De woorden worden luidkeels gescandeerd door het aanwezige publiek. Kennelijk nog niet luid genoeg voor frontman Maxim Reality. Op een moment vraagt de aanjager van het Prodigy-geweld of dit nog wel Nederland is. Bij ‘Voodoo People’ krijgt hij antwoord op zijn vraag en lijkt alles echt van de grond te komen. De bijna anderhalf uur durende set vol explosief geweld, bestaande uit nieuw werk en klassiekers, walst vol overtuiging over ons heen.

Photo: Paul Kroon / Festileaks

Keith Flint

Het intro van ‘Firestarter’ klinkt over het veld. Groene lasers hangen boven ons en een silhouet van Keith Flint vormt zich op het scherm. Het beeld van hun gevallen broeder danst zijn onmiskenbare moves en af en toe spuwt hij de woorden van zijn anthem over ons. MC Maxim Reality kijkt ingetogen het publiek in, met zijn armen op zijn rug. Hij lijkt plechtig zijn kompaan te herdenken met ons. Het blijft logischerwijs bij een aangepaste “tribute”-versie van Flint’s lijflied. The Prodigy weet zelfs op hun oorverdovende slooptocht een emotioneel moment te creëren zonder zijn gezicht te verliezen.

Gedroomde headliner?

Je kunt je afvragen of deze band anno nu nog wel een gedroomde headliner is. Misschien niet meer voor alle festivals. Maar gedegradeerd is de groep nog zeker niet! Je krijgt gewoon een uitstekende show voor je kiezen volgens beproefd Prodigy-recept. Op Dauwpop 2023 kwam The Prodigy na korte aarzeling (waar de “warriors” op de voorste rijen niks van hebben gemerkt) uiteindelijk goed uit de verf. Zeker in het donker komen zowel de lichtshow als de visuals het beste tot hun recht. Vanavond treedt de groep nogmaals aan op Vestrock 2023. ‘We Live Forever!’

Photo: Paul Kroon / Festileaks

Dauwpop Logo

Dauwpop 2023

Locatie
Nederland
Hellendoorn, Nederland
Datum 2-3 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.