Into The Great Wide Open 2024 wint Festival Award voor ‘Beste Terrein’

Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

Deze week reikt Festileaks traditiegetrouw de jaarlijkse Festival Awards uit. De hele zomer konden festivalgangers per categorie cijfers geven aan door hen bezochte festivals. De evenementen met de hoogste score per categorie winnen aan het eind van de zomer traditiegetrouw een Festileaks Festival Award. In de categorie ‘Beste Terrein’ komt het Nederlandse Into The Great Wide Open als winnaar uit de bus.

De Festileaks Festival Awards zijn de publieksprijzen voor festivals en bieden een tegenwicht aan de vele industrieprijzen door vakjury’s. Dit jaar werd een recordaantal van 102.312 stemmen geregistreerd, verspreid over 231 verschillende festivals. Komende dagen lees je de uitslagen van onder meer Beste Prijs-Kwaliteit, Beste Eten en Drinken en natuurlijk de hoofdcategorie: Beste Festival.

Beste Terrein

De tijden van een simpel podium op een vlak grasveld zetten, zijn allang voorbij. Festivals hebben steeds meer aandacht voor de locatie, de podia en de verdere aankleding van hun terrein. Sommige organisatoren gaan elk jaar een stapje verder en bouwen een volkomen nieuwe, prachtige wereld. Deze vijf festivals hadden dit jaar de mooiste en beste festivalterreinen.

Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

1. Into The Great Wide Open (8.7)

Op het meest afgelegen en misschien ook wel het mooiste Waddeneiland, wordt jaarlijks de afsluiting van de zomervakantie op bijzondere manier gevierd. Into the Great Wide Open is niet zomaar een festival maar een ode aan Vlieland. Door de reis ernaartoe en de setting op het prachtige, met naaldbos en mossige heide begroeide eiland in de grijsblauwe Waddenzee, is een weekend Into the Great Wide Open 2024 een haast sprookjesachtige ervaring.

Het eilandgevoel is overal voelbaar. Go slow…. En op de talrijke intieme plekjes waar je naar de optredens luistert, is het bos ‘s avonds kleurrijk verlicht. Het festivalterrein nodigt uit tot een ontdekkingstocht door het bos en op de hei, op zoek naar kleine, nieuwe en onbekende acts. Of tot laat doordansen op de schuine, bemoste bosgrond rond ‘De Kuil’. Geen wonder dat dit festival er met de eerste prijs vandoor gaat.

Het hoofdpodium op BKS 2024
Photo credit: Jokko / Best Kept Secret 2024

2. Best Kept Secret (8.6)

De zilveren medaille gaat naar een oudgediende in de categorie Beste Festivalterrein: Best Kept Secret. Het Brabantse festival vindt sinds de eerste editie plaats op Safaripark de Beekse Bergen, waar het meer in combinatie met prachtige zonsondergangen dé succesformule is voor een geweldig terrein. Hoewel het in 2024 wat killer was qua temperaturen dan voorgaande jaren, werd er rondom dit meer nog steeds heerlijk gechilled op het strand.

De camping bevindt zich in het bos, maar ook op het festivalterrein bestaat een heus ‘Wilder Wanderland’. Je kunt er struinen tussen de bomen, foodtrucks en verstopte podia van de Muziekgieterij of ‘De Truthut’. De opvallende kleuren van The Floor passen ook helemaal bij de nieuwe inslag van het festival. Daarbij wordt het festival ieder jaar nog mooier met de prachtige kunstinstallaties op het festivalterrein. Je kunt zelfs op ‘art tour’, op Best Kept Secret ontdek je altijd nieuwe plekken.

Photo credit: Niels de Vries / Wilde Weide 2024

3. Wilde Weide (8.4)

Vorig jaar ging Wildeburg er nog met de zilveren medaille vandoor, dit jaar scoort kleine broer Wilde Weide een podiumplek met het prachtig terrein in Kraggenburg. Het festival verwelkomt – net als de winnaar in deze categorie – ‘slechts’ 6.000 bezoekers. Het terrein is wat kleiner opgezet dan we gewend zijn bij Wildeburg, maar er blijft nog genoeg moois over en alles is tot in detail schitterend uitgewerkt. Twee stranden met knappe installaties, een zweefhut, een prachtige kas. Het orgelbos, met hangende orgels waar rook uit komt of de enorme verlichte stalen dieren. Aan eyecandy geen gebrek, dus een verdiende derde plek!

Photo credit: Daan Jeurens / Dauwpop 2024

4. Dauwpop (8.3)

Net als vorig jaar én het jaar daarvoor is de vierde plek in deze categorie voor Dauwpop. Het ideale festival voor jong én oud vindt plaats in het idyllisch bosgebied in het Overijsselse Hellendoorn. Op het terrein valt direct op hoeveel ruimte er is om vrij te bewegen: zowel tussen de stages, als bij de barren en wc’s. Het festival wordt met zo’n 20.000 mensen per dag drukbezocht, maar voelt nergens massaal. Het romantische terrein met een goede balans tussen rust en bekijks zorgen dat Dauwpop wederom in de top vijf staat.

Photo credit: Bart Heemskerk / Paaspop 2024

5. Paaspop (8.1)

More is more, dat is Paaspop. De grootste festivalkermis van Nederland. De enige plek waar je zoveel muzieksoorten letterlijk tegelijk kunt horen. Het festival biedt een tot in detail vormgegeven terrein: een kruising tussen de lokale buurtkermis en Las Vegas Boulevard. Alle podia en tenten zien er fantastisch uit en de aankleding wordt doorgetrokken naar het (rand)programma. De belichaming van deze kermis is de Loco Royale, de grote feesttent waar de meest geniale en/of belachelijke ideeën worden uitgewerkt tot een festivalvullend programma. Van decor tot programma, alles is gericht op het ultieme entertainment.

De Festileaks Festival Awards

Aan de hand van rapportcijfers vroegen wij de festivalgangers op festivals verspreid over heel Europa naar hun beoordeling in de belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, prijs-kwaliteit en de totaalscore. In 2024 werden 231 festivals door heel Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis met onder andere PinkpopGraspop en Down The Rabbit Hole, als internationaal prestigieuze festivals zoals Tomorrowland, Sziget en Primavera Sound.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2024

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 7-9 juni 2024
Line-up
Paolo Nutini
Disclosure
Justice
Tickets Niet meer beschikbaar.