Advertisement

Ontruiming Rock Am Ring 2017 te wijten aan schrijffout

Foto: Don Crusio/Festileaks

Rock Am Ring was in rep en roer. Tijdens de afgelopen editie zou er sprake zijn van een acute terreurdreiging. Het hele festivalterrein werd daarom ontruimd. Toch blijkt de oorzaak van die dreiging uit nader onderzoek wat minder beangstigend dan gedacht. 

De terreurdreiging lijkt namelijk op een simpele schrijffout te berusten. Het bedrijf dat was ingehuurd om te helpen bij de opbouw van het festivalterrein gaf van twee medewerkers een verkeerde naam door. Toen de organisatie bij een controle de echte namen van de heren niet kon terugvinden op hun officiële lijst, werd alarm geslagen. Uit voorzorg werden optredens stilgelegd en moesten alle 87.000 bezoekers het terrein verlaten.

Vlak na de ontruiming verklaarde het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken dat de medewerkers ‘banden zouden hebben met salafistische bewegingen’. Een van hen zou familie zijn van een andere terreurverdachte die momenteel in de gevangenis zit. Ze werden aangehouden en er werd een onderzoek naar hun achtergrond ingesteld. Achteraf bleken de namen alleen fonetisch op elkaar te lijken.

De Duitse politie wil een zelfde fout in de toekomst absoluut voorkomen. Vanaf volgend jaar zullen naast beveiligers ook de opbouwmedewerkers vrijwillig worden gecontroleerd en gescreend.

Rock Am Ring 2017
Foto: Don Crusio/Festileaks

Rock Am Ring vond plaats van 2 tot en met 4 juni op de oude vertrouwde Nürburgring. Nadat het festival in 2016 werd afgelast door hevige regenval, kwam de 2017-edite van Rock Am Ring door de terreurdreiging wederom op losse schroeven te staan. De schrik zat er goed in, maar gelukkig vonden de feestelijkheden doorgang en kon het de pret niet drukken. Toen het festival eenmaal hervat werd, konden bezoekers nog genieten van optredens van onder andere Die Toten Hosen, System Of A Down, Kraftklub, Sum41 en Prophets Of Rage.

 

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy