‘Glastonbury meest invloedrijke festival ter wereld’

Het festivalseizoen is afgelopen en dus is het tijd om terug te blikken. De eerste die dat doet is Spotify. De streamingdienst onderzocht welk festival het meeste invloed heeft in de wereld. De top 3: Glastonbury (Groot-Brittannië), Future Music Festival (Australië) en Way Out West (Zweden).

Spotify hield afgelopen jaar bij hoe vaak artiesten die op festivals stonden werden beluisterd. Dat gebeurde van twee weken voor aanvang van het festival tot twee weken daarna. Door te kijken hoe de streamingcijfers stegen, werd bepaald hoe invloedrijk het festival is.

Uiteindelijk belandde Glastonbury dus op nummer 1 in die lijst. Gemiddeld was er een stijging van 78% in het aantal streams van headliners Kasabian, Metallica en Arcade Fire. De artiest die dit jaar de hoogste streamstijging achter zijn naam kon noteren was Pharrel Williams, met zijn optreden op het Future Music Festival in Australië als uitschieter. Gemiddeld werd er wereldwijd 90% vaker naar hem geluisterd. In Nederland had Williams maar liefst een stijging van 173%.

De complete top 10 invloedrijke festivals

1. Glastonbury, UK
2. Future Music Festival, Australie
3. Way Out West, Zweden
4. Les Vieilles Charrues, Frankrijk
5. Coachella, US
6. Hove Festival, Noorwegen
7. Laneway Festival, Australie
8. Rock Am Ring, Duitsland
9. Roskilde, Denemarken
10. Bilbao BBK Live, Spanje

Top 10 wereld meest gestreamde 2014-festivalheadliners

1. Pharrell Williams
2. Deadmau5
3. James Blake
4. The Offspring
5. M.I.A.
6. Stevie Wonder
7. Phoenix
8. Outkast
9. Arctic Monkeys
10. Imagine Dragons

Overigens: de meest succesvolle artiest was (niet-headliner) Ed Sheeran, die rondom zijn Glastonbury-optreden in het Verenigd Koninkrijk maarliefst 319% vaker werd beluisterd. Wereldwijd was dat 130% vaker.