Apple Music vs Spotify: Wat is de beste keuze?

Wie muziek wil streamen, kan tegenwoordig kiezen uit een veelvoud aan streamingdiensten, waaronder Deezer, YouTube Music en Google Play Music. Maar veruit de meest populaire streamingdiensten blijven toch Spotify en Apple Music. In dit artikel beperken we ons dan ook tot de bespreking van deze twee. Zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken welke streamingdienst het best bij je past.

Kosten

Om Spotify te kunnen gebruiken, hoef je niet per se een betaald abonnement te nemen. Met Spotify Free kun je gewoon muziek streamen, maar zul je je door advertenties heen moeten worstelen. Wil je liever geen advertenties en toegang tot alle functies, dan kun je je abonnement opwaarderen naar Spotify Premium. Je kunt Spotify Premium ook eerst drie maanden gratis uitproberen.

Ook Apple Music biedt potentiële gebruikers de gelegenheid om de dienst eerst drie maanden kosteloos uit te proberen. Wanneer je na drie maanden overtuigd bent van het gemak van een abonnement, heb je bij beide streamingdiensten de keuze uit verschillende pakketten.

Spotify biedt vier verschillende abonnementen:

  • Met Spotify Individueel luister je offline, on demand en zonder advertenties tussendoor naar muziek voor een vast bedrag van 9,99€ per maand.
  • Spotify Duo heeft dezelfde voordelen voor twee accounts en kost 12,99€ per maand.
  • Met Spotify Family breidt je het abonnement uit tot maximaal 6 accounts en betaal je 14,99€ per maand.
  • Ook voor studenten geldt een aantrekkelijk tarief. Zij kunnen voor 4,99€ per maand gebruik maken van alle functies.

De bedragen die Apple Music rekent, zijn identiek aan die van Spotify. Ook hier betalen studenten 4,99€ per maand en kost een gezinsabonnement 14,99€ per maand. Een individueel abonnement kost 9,99€ per maand. Apple Music biedt alleen geen Duo-abonnement aan.

Aanbod

Apple Music heeft met 70 miljoen nummers een groter aanbod dan Spotify (50 miljoen). Daarnaast kun je op Apple Music speciale content en video’s vinden, die zonder abonnement niet beschikbaar zijn. Verder kun je op Apple Music songteksten meelezen en naar het eigen radiostation, Beats 1, luisteren. Door nummers toe te voegen aan je i-Cloud Muziekbibliotheek heb je overal vanaf je Apple-apparaat toegang tot je muziekbibliotheek. Spotify biedt deze functies niet. Daarbij is het aanbod van Spotify beschikbaar in 79 landen en dat van Apple Music in ruim 100 landen.

Gebruiksgemak

Wanneer je tientallen miljoenen nummers tot je beschikking hebt, is het zoeken naar dat ene, bijzondere nummer soms een hele uitdaging. Gelukkig hebben zowel Spotify als Apple Music manieren gevonden om de zoektocht voor je makkelijker te maken. Een zoekopdracht in de zoekbalk is natuurlijk een logische eerste stap. Maar wanneer je de titel van het nummer of de artiest niet meer weet, loop je al snel vast. Voor Apple Music heb je in zulke gevallen voldoende aan een regel uit de songtekst van het nummer.

Ontdekken

Een van de belangrijkste redenen om muziekstreamingdiensten te gebruiken, is de kans om nieuwe muziek te ontdekken die aansluit bij jouw voorkeur. Spotify maakt, op basis van algoritmes, een wekelijkse afspeellijst voor je aan: Discover Weekly. Daarnaast krijg je een wekelijks overzicht van nieuwe releases die interessant voor je kunnen zijn. Je kunt ook zelf aan de slag door te bladeren door de vele afspeellijsten op basis van een stemming of een genre.

Ook Apple Music trakteert je elke week op een voorgestelde afspeellijst, de New Music Mix. En als je echt verrast wil worden, kun je afstemmen op Apple Music’s eigen radiostation, Beats 1. Hier brengen Dj’s je 24 uur per dag en 7 dagen per week het nieuwste onder de zon op muzikaal gebied.

Veilig luisteren

Om buitenshuis je favoriete muziek te streamen, kun je op de meeste plekken wel gebruik maken van een openbaar wifinetwerk. Echt veilig is het helaas niet. Hackers kunnen vrij makkelijk toegang krijgen tot je gegevens en malware is in een oogwenk gedownload. Om jezelf tegen deze online gevaren te beschermen, kun je een VPN-verbinding overwegen. Met VPN Chrome kun je de beveiligde verbinding ook tot stand brengen via je Chrome-browser.

Nog een voordeel van VPN is dat je regionale blokkades kunt omzeilen. Als je je in een land bevindt, waar geen Spotify of Apple Music wordt aangeboden maak je eenvoudigweg verbinding met een VPN-server in een land waar de streamingdiensten wel beschikbaar zijn.

Over de auteur ✍️

Festileaks Redactie

Op Festileaks lees je het laatste festivalnieuws, deel je ervaringen op het Festival Forum of doe je inspiratie op. Festileaks drijft op een levendige community, zowel voor als achter de schermen, dat zijn best doet om dat fijne festivalgevoel niet alleen in die paar weekends, maar het hele jaar door aanwezig te laten zijn.

Meer van Festileaks