26 juni 2015: Rock Werchter eert Thé Lau

Rock Werchter 2015
Foto: Joris Bulckens

Vandaag precies een jaar geleden eerde Rock Werchter de overleden muzikant Thé Lau. Een Nederlandse held, maar misschien nog wel veel meer een Belgische.

Thé Lau
Foto: Pieter Morlion

Op 23 juni 2015 domineert het nieuws alle radiostations in Nederland en België; Thé Lau is overleden na een gevecht tegen kanker. Het nieuws komt binnen als een mokerslag in eigen land, maar evenzo hard bij onze zuiderburen. ‘Thé Lau is niet meer van de wereld,’ kopt Studio Brussel. StuBru neemt dan ook het voortouw in een passend eerbetoon op Rock Werchter 2015. Beelden van het allerlaatste concert van Thé Lau en zijn band The Scene worden vertoond op de grote schermen bij het hoofdpodium. En dan dat ene nummer … altijd dat ene nummer. Luidkeels zingen de aanwezige bezoekers de tekst mee. “Iedereen is van de wereld, en de wereld is van iedereen!” Het is een viering van de carrière van Thé, en nog veel meer: een viering van het leven. Thé Lau benadrukt in een van zijn laatste interviews de noodzaak van risico’s nemen in het leven: “Als ik een laatste boodschap heb, dan is het dat mensen niet zo snel bang moeten zijn.”

Thé Lau en zijn band The Scene waren geen onbekende in België of voor Rock Werchter. Ze speelden driemaal op het festival. In 1990, 1994 en 1995 stond de act op het affiche. Naast ‘Iedereen is van de wereld’ waren ze bekend van hits als ‘Blauw’, ‘Speel’ en ‘Zing voor me’. Ook de teksten van Lau zijn geliefd. Zoals de zoektocht die hij beschrijft in ‘De Haven’: ‘Daar is de haven, daar staat haar huis. De zee wordt kalmer, ik ben bijna thuis.’ Thé Lau werd slechts 62 jaar.