Festivalrapport: zon, bier en gitaren op Groezrock 2017

fesitvalrapport groezrock 2017

Normaal is Meerhout een rustige dorpje in België, zoals er zovelen zijn. Afgelopen weekend is het uit haar winterslaap gebruld door duizenden rockers. U neemt een hanenkam, een zwart jasje en een stevig paar kisten, en je bent ready to rumble. Heerlijk. Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 bezoekers naar hun mening. Dit was Groezrock 2017 volgens festivalbezoekers.

Programma


Groezrock is een stevig rockfestival. Met bands als Deftones, H2O en Pennywise waren de moshpits dan ook een zekerheidje. Al waren de meningen over het programma verdeeld. ‘Ik vind de line-up van dit jaar zwakker dan vorig jaar,’ sprak een bezoeker, om met een algemene wijsheid te besluiten: ‘Gelukkig amuseer ik me hier altijd rot.’ Verder was er ook aandacht voor trots van eigen (lees: Belgische) bodem, met onder andere Oathbreaker en Brutus. En een Belgisch brouwsel smaakt nou eenmaal het best.

Sfeer

Waar Groezrock vorig jaar één groot modderfestijn was, bleef het dit jaar droog. Er kwam zowaar zonnecrème aan te pas. Nou willen we niet klagen, maar soms was het serieus warm in de zon. Gelukkig waren de podia overdekt, en kon het moshen, headbangen en stagediven in de schaduw plaatsvinden (want daar krijg je het natuurlijk niet warm van).

Locatie

Omdat een deel van de grond bebouwd is, was Groezrock dit jaar wat kleiner. Er was daarom een podium minder, maar een groot gemis was het niet. De overige podia lagen iets dichter bij elkaar, wat het geheel hoogstens gezelliger maakte. Genoeg te ontdekken ook, zoals op de rijke festival market, waar vinyl, shirts en zelfs sokken werden verkocht.

Eten en drinken


Ondanks het cliché dat een rocker tevreden is met een pint en een hamburger, ging Groezrock voor een groots aanbod. Het foodtruckparadijs ging van Maxicaans, naar Italiaans, naar Grieks en alles daar tussenin (ook voor de vega-mens). Aan de keuze schortte het dus niet. De prijs daarentegen is een ander verhaal. Vier munten (€ 2,50 per stuk) voor een simpele hamburger.. dat doet zelfs Fyre Festival je niet aan. Laten we vooral het speciaal bier niet vergeten, dat je gewoon uit een écht glas kon drinken. Zoals het hoort.

Bereikbaarheid


Meerhout ligt in het oosten van België, vanuit Antwerpen is er een snelle treinverbinding. Of neem een van de pendelbussen, vanuit Geel en Diest, die je ook nog eens bij de ingang afzetten. Vol zitten de bussen zelden, wat het reizen een stuk aangenamer maakt. Zelfs Neanderthalers met een auto maar zonder Google Maps kunnen door de wegaanwijzingen het terrein niet mislopen (bonuspunten: de parkeerplaats is om de hoek).

Overnachten


Op Groezrock blijven ze wat kamperen betreft lekker basic: een dixie, een wasbak en voor de liefhebber zelfs een douche. Meer dan ook niet. De camping ligt pal naast het terrein, dus vroeg slapen zit er niet in (tenzij je een kek paartje oordoppen hebt). Écht klagen doet de bezoeker dan ook niet: ‘Het duurde lang voordat ik sliep, maar de slaap was fijn.’ Zo is het maar net.

Video report

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen wee aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Deze festivals bezochten we al dit jaar: