Geen Rock Werchter en Pukkelpop: Belgische overheid verbiedt festivals tot 31 augustus

Photo: RIVM

De Belgische festivalzomer kan de prullenbak in. De overheid heeft alle festivals tot eind augustus 2020 verboden vanwege het heersende coronavirus. Met deze beslissing vinden onder meer Rock Werchter, Pukkelpop en Graspop geen doorgang.

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is daar de definitieve bevestiging: er kan een streep door de Belgische festivalzomer. Dit valt te lezen in de liveblog van HLN, welke verslag doet van de persconferentie van de Belgische premier. De overheid heeft op advies van de Belgische Veiligheidsraad besloten alle festivals tot eind augustus te verbieden vanwege het coronavirus. Het laten door gaan van de festivals zou de gezondheid van bezoekers, artiesten en medewerkers in gevaar brengen. Met het besluit worden onder meer Rock Werchter, Graspop, Pukkelpop, Dour en Lokerse Feesten uit de agenda geschrapt.

De afgelopen weken klonken er van burgemeesters (grondgebied Graspop, Rock Werchter en Tomorrowland) al diverse oproepen om de festivals af te gelasten. De burgemeesters hebben nu hun gelijk gekregen. Met het annuleren van de festivals tot 1 september volgt de Belgische overheid het voorbeeld van Denemarken.

Corona en festivals

De coronacrisis heeft ook dit jaar aanhoudende consequenties voor festivals wereldwijd. Hoewel sommige festivals een tweede jaar op rij moeten annuleren, bieden experimentele proefevenementen en nationale vaccinatieprogramma’s tegelijkertijd groeiende hoop op de terugkeer van festivals.

Omdat het met het naderende festivalseizoen onduidelijk is hoe de situatie zich de komende maanden ontwikkelt, blijf je via onze speciale pagina op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus en festivals. Je vindt er het laatste nieuws, statements van festivals en een duiding van cruciale momenten de komende tijd.