Het festivalseizoen ging afgelopen weekend van start op Paaspop 2017. Het Noord-Brabantse Schijndel stond 3 dagen lang in het teken van muziek, theater en gezelligheid! Ondanks de winterse temperaturen was ook deze editie van Paaspop weer eentje voor in de boeken.

Festileaks was er bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Paaspop 2017 volgens festivalbezoekers.

Programma: 7,2
Paaspop
Foto: Bart Heemskerk

Onder andere Anouk, Doe Maar, De Staat en Kensington waren de grote publiekstrekkers van Paaspop 2017. Gehoord kritiekpunt was het ontbreken van een aantal internationale toppers, waar bijvoorbeeld vorig jaar nog The Prodigy en Underworld het festival afsloten. Het mocht de pret niet drukken: door de uitstekende genre-overschrijdende programmering (pompende beats van o.a. Netsky en Sigma in de Stardust, gillende gitaren van o.a. Call It Off en Fleddy Melculy in de Jack Daniel’s Stage en fijne indie van o.a. Bazart en Alex Vergas in de Phoenix) haalde Paaspop een recordaantal van 75.000 bezoekers.

Zie ook: Wat vond jij de vetste optredens van Paaspop 2017?

Sfeer: 8,7
Foto: Bart Heemskerk

Ja, het was (vet) koud op Paaspop. Ja, het regende op Paaspop. Maar hé, het festivalseizoen is begonnen en dat mag worden gevierd. We zagen ongeveer even veel onesies als bier en de opblaasdieren kwamen met regelmaat over onze hoofden gecrowdsurft. Tussen de optredens door werd er flink wat afgedanst in één van de vele feesttenten en als het terrein op slot ging, waren de festivalgangers massaal te vinden bij het haardvuur op de camping, of tot in de late uurtjes in de silent disco. Feesten, dat kunnen die Paaspoppers wel. Minpunt: het terrein stond dit jaar op standje Pinkpop en dat maakt het wel érg druk. Af en toe moesten tenten zelfs afgesloten worden omdat ze overvol waren.

Locatie: 8,4
Foto: Lorenzo Toffolo

Dat het terrein van Paaspop indrukwekkend is, was al bekend. Maar dat weerhield de organisatie er niet van om er dit jaar nog een schepje bovenop te doen. De bezoekers van het festival waanden zich 3 dagen lang in het Brabantse Las Vegas.  Grote billboards, neonverlichting, discoballen en duizenden flikkerende lichtjes toverden het festivalterrein in the strip van Schijndel. En net als in het echte Vegas kon je op Paaspop je wederhelft de eeuwige liefde verklaren door in het liefdesbootje te stappen in de Wedding Crashers tent. De echte thrillseekers onder ons konden zelfs een ritje maken in een achtbaan. Met de gloednieuwe area Elrow, een enorm bouwwerk dat fungeert als de Times Square van Paaspop, heeft de organisatie alles uit de kast getrokken om de bezoekers te verbazen. Dat is ze zeker gelukt.

Eten & Drinken: 8,3
Foto: Flickfeeder

Zelfs als je een kieskeurige eter bent, hoef je op Paaspop niet bang te zijn dat je een verhongerd. Van de klassieke zak patat tot Surinaamse roti: je vindt er alles. De eettentjes waren tevens goed verspreid over het festivalterein, waardoor je geen kilometers hoefde af te leggen om je honger te stillen. Gehoord kritiekpunt: een groot deel van de kraampjes bood vooral ongezond en vet eten aan. Mensen die liever iets gezonder wilden eten, moesten goed zoeken en waren een stuk meer munten kwijt dan de aardappeleters. Paaspop scoorde goed met de Restolounge, een tent met veel eetkraampjes, tafeltjes en een podium waar gedurende de hele dag optredens plaatsvonden. Eten onder het genot van muziek, wat wil je nog meer?

Bereikbaarheid: 7,2
Foto: Bart Heemskerk

Net zoals voorgaande jaren konden bezoekers weer gebruik maken van de pendelbusservice tussen het NS-station van Den Bosch en het festivalterrein. Voor bezoekers die met de auto, camper of carvan kwamen, ontstonden soms wat problemen met het vinden van de parkeerplaats. Bezoekers geven bovendien aan dat het festivalterrein niet altijd even makkelijk te vinden was via de verkeersborden langs de weg. Hier en daar een pijl extra had dus geen kwaad gekund.

Overnachten: 7,8
Foto: Jostijn Ligtvoet

Paaspop opende dit jaar de deuren van een luxe tipi resort. De perfecte oplossing voor mensen die houden van iets meer comfort op een festival. Ook was er voldoende ruimte ingericht voor bezoekers die met de camper of caravan kwamen, en natuurlijk voor de diehards die in een tent overnachtten. Tentbewoners konden bovendien een vriendenarea reserveren, een afgezet stukje grond, speciaal voor jou en je vrienden. Deze tuintjes konden volledig zelf worden ingericht en ook kon er van alles worden bijgeboekt, van een eigen dixie tot koud bier. Goed geregeld, dat overnachten op Paaspop!

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.