Jan Smeets: “De meeste bands zeggen: I wanna do Pinkpop first!”

jan smeets
Foto: Kamiel Scholten

Jan Smeets was deze maandag de centrale gast van het programma ‘Van Liempt, één op één’. De festivaldirecteur gaf een inkijk in zijn ervaringen als Mr. Pinkpop, de mooiste momenten en hoe het verder moet.

Jan Smeets ontving presentator Paul Van Liempt in de Pinkpop Expo in Geleen. De programmamaker was meteen onder de indruk van de vele foto’s van bands die Smeets wist te strikken voor Pinkpop. “De meeste heb ik zelf geregeld. In de loop der tijd heeft de programmacommissie dat overgenomen.” Die commissie is ook verantwoordelijk voor Lowlands en Down The Rabbit Hole. Veel festivals en veel concurrentie, al maakt Smeets zich daar weinig zorgen over: “De meeste bands zeggen ‘I wanna do Pinkpop first!’. Pinkpop speelt in de Champions League van de festivals.”

“Foo Fighters zou op Pinkpop 2017 spelen, maar ze hebben zich van datum vergist.”

De laatste jaren zijn de contractbesprekingen moeilijker geworden: “Vroeger ging het vaak gemakkelijk, maar er zijn heel wat festivals bijgekomen die uit dezelfde vijver vissen.” Familiale situaties spelen ook vaak mee. Oudere bands hebben vaak al een gezin met kinderen. Zo moesten de Foo Fighters verstek laten gaan omdat ze Pinksteren met hun familie doorbrachten. “Eigenlijk zouden ze komen dit jaar, maar ze hadden zich in de datum vergist. Ze hadden de datum van 2016 opgeschreven, want ze wisten niet dat het dit jaar weer met Pinksteren viel.” Het was dus zeker geen kwestie van geld.

“Als de vrouwen van Pearl Jam niet willen, dan gaan de heren niet op tour. Bij The Rolling Stones is dat wel anders.”

Over Pearl Jam heeft Jan Smeets ook een smeuïg detail: “Als hun vrouwen het niet willen, gaat de band niet op tour,” zegt hij met een knipoog. “Bij The Rolling Stones is dat wel anders.” Bij die laatste band kan Van Liempt het niet laten om toch nog eens te polsen wat ze hebben gekost. Het mag niet baten: “Ik ben contractueel gebonden om niet te praten over gages.” Smeets verklapt wel dat het tussen de twee en vier miljoen euro was. “Headliners zijn altijd zes nullen.”

Jan Smeets over de toekomst en het verleden

Wat als Jan Smeets Pinkpop niet meer organiseert? “De opvolgingsplannen zijn begonnen in 1985, na een slechte editie van Pinkpop.” Smeets ging toen samenwerken met Leon Ramakers, de topman van Mojo. Dankzij hem stond The Cure op Pinkpop 1986. Ondertussen heeft Mojo een groot deel van de aandelen in handen. Zij zullen het overnemen van Jan Smeets. Over zijn collega heeft Jan Smeets trouwens niets dan mooie woorden: “Leon is een god in Amerika voor de managers. Hij wist altijd het goede advies te geven.”

“Leon Ramakers is een god in Amerika”

Als Jan door de Pinkpop Expo wandelt, ziet de festivalchef heel wat mooie momenten passeren. In 1979 zou Mick Jagger samen met zijn pupil Peter Tosh ‘Don’t Look Back’ zingen. Dat ging helaas niet door: “Mick kwam op het podium en zag de cameraman staan. Hij zei ‘No TV’ en vertrok. Hij is toen een partijtje voetbal gaan spelen in de sporthal backstage.”

Naast een scherm met beelden van U2 op de editie van 1982 hangt een mooi aandenken: het contract van U2. De Ierse wereldband, die deze zomer in de Johan Cruijff ArenA en in het Koning Boudewijnstadion speelt, kreeg 35 jaar geleden 6.000 gulden voor het optreden, omgerekend 3.000 euro. Komen ze ooit terug naar Landgraaf? Het zou mooi zijn voor de 50e editie, in 2019. “Leon Ramakers doet in ieder geval zijn best. Het is hem al zo vaak gelukt.”

Het hele programma kan je herbekijken op de website van RTL Z. Jan Smeets heeft het onder meer over het Pinkpop theater, zijn hartproblemen en de afgelopen verkiezingen.

Pinkpop 2017
Major Lazer
Foto: Bart Heemskerk

Pinkpop 2017 vindt plaats op 3, 4 en 5 juni 2017. In het Pinksterweekend strijkt het oudste onafgebroken popfestival van Europa weer neer op Megaland in Landgraaf. Green Day, Justin BieberSystem Of A DownMartin Garrix en Kings of Leon zijn de grote namen van deze editie.

De prijzen zijn dit jaar ongewijzigd gebleven. Net als vorig jaar leg je € 95,- neer voor een dagticket en € 195,- voor een heel weekend. Ga voor meer informatie naar de site van het festival of onze programmapagina. Wil je meediscussiëren over het Limburgse festival? Neem dan een kijkje op ons forum.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Kopen