Festivalrapport: Pinkpop 2017 zelfs mét Bieber nog één groot feest

festivalrapport pinkpop 2017

Afgelopen weekend vond Pinkpop 2017 plaats. De grootste muziekliefhebbers van Nederland trokken richting het Limburgse Landgraaf om een flink aantal grote namen te mogen bewonderen. Het affiche was weliswaar één van de meest besproken Pinkpop-affiches ooit, dankzij de opvallende boeking van headliner Justin Bieber. Maar Bieber of geen Bieber, Pinkpop is altijd een feest!

Festileaks was er dit jaar weer bij en vroeg ruim 300 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Pinkpop 2017 volgens de festivalbezoekers.

Programma: 5,8

Het programma kreeg vooraf al de nodige kritiek. Justin Bieber op een festival? Kings of Leon als afsluiter? Is dit wel een Pinkpopwaardig affiche? Daar hebben jullie achteraf nog steeds je twijfels over. Veel artiesten, waaronder bovenstaande headliners, stelden het publiek enorm teleur en ook de programmering daaromheen wist maar moeilijk te overtuigen. Sommige bezoekers noemen dit zelfs “het slechtste programma dat ze ooit hebben meegemaakt”. Ook de gastoptredens bleven vaak uit. Justin Bieber en Martin Garrix zouden eigenlijk samen op het podium staan en met Sean Paul, Anne-Marie én Clean Bandit op dezelfde dag verwacht je wel dat ze ‘Rockabye’ minimaal één keer samen zouden doen. De Pinkpop-maandag maakte voor velen veel goed, met grote uitschieters als Prophets of Rage, System of a DownMØ en Lïve.

Sfeer: 7,7

Het programma mag de pret voor velen weliswaar niet drukken. Pinkpop blijft één van de mooiste festivals en dat hebben ze mede te danken aan de heerlijke sfeer die er ieder jaar hangt. Ook dit jaar konden bezoekers, jong en oud, genieten van een magistraal Pinksterweekend in Limburg. “De sfeer van Pinkpop is niet te overtreffen. Een festival voor iedereen!” Het grootste irritatiepunt bij de traditionele Pinkpopganger is dan wel weer de aanwezigheid van de vele Beliebers. “Ik heb af en toe het gevoel dat ik bij een concert van K3 sta.”

Locatie: 7,8

Pinkpop werd dit jaar voor het dertigste maal gevierd op het Megaland in Landgraaf. Een ideale locatie die er ieder jaar weer prima bijligt. Het festival krijgt ook steeds meer aankleding. De Brand bier-toren en de Kalm-aan-laan blijken wel nog steeds de absolute smaakmakers, maar ook de Fourth Stage lag er dit jaar mooi bij.

Eten & drinken: 8,2

De Nederlandse festivalganger mag genieten van een steeds breder assortiment op Pinkpop. Het festival zorgde ervoor dat niemand verhongerd naar huis ging. Er waren kraampjes voor vegetariërs, gluten-vrij eten, een prima aanbod aan drinken en gratis water. De prijzen lagen dit jaar niet te hoog en we vonden geen lange rijen meer. De bezoekers missen wel Radler op de drankenkaart. En natuurlijk hebben we ook wat te klagen: “Als ik een half uur moet wachten voor twee bekertjes gratis drinkwater, heeft dat insmeren tegen de zon ook niet zo veel zin hè Jan!”

Bereikbaarheid: 7,5

Pinkpop is over het algemeen hartstikke prima te bereiken. Het festival heeft een treinstation op loopafstand liggen, de campings en parkeerplaatsen zijn ook prima te bewandelen van en naar het festivalterrein, grote files bleven uit. Waar ging het dan wel mis? Nou, op zaterdag bij de ingang van het terrein. De beveiliging van het festival kon de grote drukte niet aan, waardoor bezoekers ruim een uur in de rij stonden om het terrein te kunnen betreden. De Beliebers vielen bij bosjes neer

Overnachten: 7,4

“Omdat Pinkpop dertig jaar in Landgraaf georganiseerd wordt, gaan de afterparty’s dit jaar tot vier uur door!” Klasse Jan! Het was ouderwets gezellig op de campings van het festival. Verder was alles gewoon prima geregeld: genoeg eet- en drinkstands, een flinke afterparty-tent, genoeg schaduwplekken en zelfs doorspoelwc’s. “Alleen jammer dat we op dinsdag om zeven uur ons bed uit worden geblazen door de organisatie vanwege het verwachtte noodweer.”

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2025

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 20-22 juni 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen