Festivalrapport: We Are Electric wordt langzaam een elektronisch paradijs

we are electric festivalrapport 2017

De organisatie van We Are Electric mag van jullie met een trotse glimlach terugkijken op de derde editie van het festival. Het elektronische paradijs maakt ieder jaar opnieuw stappen en gaat er vandoor met een prima Festivalrapport. Dit jaar stonden Pendulum, Rudimental, Knife Party en Dr. Lektroluv te knallen voor meer dan tienduizend festivalgangers.

Festileaks was aanwezig en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was We Are Electric 2017 volgens festivalbezoekers.

Programma: 7,5

Foto: Yara Bakker / Festileaks

In je eerste twee jaren als elektronisch festival legendes als The Prodigy, Underworld en Fatboy Slim strikken. Niemand zal het We Are Electric nadoen. Maar met zo’n hoge lat beginnen, heeft ook z’n nadelen. De 2017-editie van We Are Electric is qua programmering toch echt wel de minste van de drie. Dat betekent niet dat het affiche slecht was. Integendeel zelfs. Drum & bass-legende Pendulum speelde voor het eerst in zes jaar tijd weer liveshows en deed dat Benelux-exclusief op We Are Electric. Daarnaast viel ook over de breedte van het programma niets te zeggen: zo zijn er aparte stages voor drum & bass, techno en future house. Op We Are Electric leiden alle wegen naar feest!

Sfeer: 8,6

Foto: Yara Bakker / Festileaks

Drie keer is scheepsrecht: na twee ietwat regenachtige jaren kon men dit keer eindelijk genieten van een zonovergoten editie. Er werd dan ook flink gebruik gemaakt van het verkoelende meer en er zijn heel wat kilometers afgetrapt op de kanariegele waterfietsen. Vanaf de vroege uurtjes klonk overal muziek uit de meegebrachte muziekinstallaties en naarmate de dag vorderde, werd de stemming eigenlijk alleen maar beter. Het overwegend jonge publiek stond garant voor eindeloze energie, en het gebrek aan ruimte in de afterparty-tent werd dan ook ruimschoots gecompenseerd door de talloze spontane feestjes die ontstonden na afloop van de laatste act. Zo was men bijvoorbeeld getuige van een heus vuilnisbakken-drumconcert. Ook waren er veel leuke activiteiten voor de actievelingen onder ons. Van een volleybaltoernooi tot levensgroot beerpong, niets was te gek. Een lekker sfeertje was het wel op We Are Electric 2017!

Locatie: 9,1

Foto: Yara Bakker / Festileaks

Man, wat lag dat E3-Strand er mooi bij dit jaar! Het festival investeerde flink in de aankleding. De stages hadden allen hun eigen charme. De één had een industriële uitstraling, de ander lag te shinen aan het water. Het verdere terrein zag er net zo mooi uit en datzelfde geldt ook voor de camping, al deed daar de prachtige natuur vooral het werk. We Are Electric straalde dit jaar plezier uit. Een elektronisch paradijs aan het water!

Eten & drinken: 6,7

Foto: Yara Bakker / Festileaks

De moderne festivalganger blijkt verwend; men is niet meer tevreden met een simpel patatje en dat was te merken aan de rapportcijfers voor dit onderdeel. Er werd meermaals opgemerkt dat er weinig variatie zat in het voedselmenu en dat de prijzen aan de hoge kant lagen. “€2,70 vind ik echt te veel voor het equivalent van een raketje.” Ook stonden alle 22 foodstands op een enkele plek, wat er soms voor zorgde dat de hongerige festivalbezoeker een behoorlijk eindje af moest leggen voor een welverdiende versnapering. De speciaalbier-bar viel echter wel in de smaak en over het algemeen waren de geserveerde maaltijden van een degelijke kwaliteit. Ook hadden de eettentjes vrijwel allemaal een bijzonder uitnodigende uitstraling en werd het menu (inclusief vegetarische en glütenvrije opties) duidelijk aangegeven. Ruimte voor verbetering is er zeker, maar verhongeren hoefde niet!

Bereikbaarheid: 6,6

Foto: Yara Bakker / Festileaks

Op het gebied van bereikbaarheid liet het festival dit jaar toch weer wat steken vallen. Op de heenweg bleek een aanwijzingsbord te missen, wat sommige bezoekers een aardig eindje sight-seeing opleverde door het karakteristieke Brabantse platteland. De prijzen voor de parkeerplaats waren volgens festivalgangers onduidelijk en er stond een enorme rij (van zeker 1,5 uur) om op de camping te komen. Ondanks deze klachten was er de welwillendheid van de organisatie om ontstane problemen direct op te lossen; zo werden er extra poorten geopend en werden er gratis taxi’s ingezet toen de pendelbussen door een miscommunicatie een uur later dan aangegeven pas terug bleken te rijden.

Overnachten: 6,7

Foto: Yara Bakker / Festileaks

We Are Electric gaat er ieder jaar met verdienstelijke stappen op vooruit. Zo was de camping flink uitgebreid, was er een ‘supermercato’ en konden we genieten van een afterparty. Maar helaas, we zijn er nog niet. Die afterparty had bij lange na niet genoeg capaciteit, wat zorgde voor een flinke rij voor de deur en vele teleurgestelde feestgangers. Daarnaast veranderde de hele camping in een groot openbaar toilet, want wc’s waren op het terrein niet genoeg aanwezig. Hygiëne was tevens ver te zoeken. Een mogelijkheid om je handen te wassen bij de Dixi’s was er niet en voor een frisse douche moest je je zuurverdiende geld neertellen. ‘Ach, dan douchen we ons wel in het meer’ en ‘Ik pis wel gewoon in het water’. We hebben ze allebei voorbij horen komen.

Het totaalplaatje bleek meer dan bevredigend en dit valt dan ook terug te zien in de cijfers. Maar liefst 96% van de ondervraagde festivalgangers gaf namelijk aan een herhaalbezoek in 2018 te overwegen; een uitstekend resultaat!

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.