Balaton Sound 2017: Het ultieme vakantiegevoel en de crème de la crème van de EDM

Festileaks beleefde dit jaar één van vele primeuren in Hongarije: voor het eerst waren we aanwezig op Balaton Sound, een van de grootste elektronische muziekfestivals van Europa. Naast een bijzondere line-up die zowel de fijnproever als de duizendpoot tegemoetkomt, valt het festival tevens op dankzij de bijzondere locatie. Bezoekers van over de hele wereld hadden reden genoeg om de trein, het vliegtuig of de auto te pakken naar Hongarije. Hoe bevielen deze zonovergoten vijf dagen?

Festileaks was aanwezig en vroeg 100 willekeurige bezoekers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Balaton Sound 2017 volgens de bezoekers.

Programma: 8,2

Balaton Sound 2017 werd gekenmerkt door vaste gasten. Herhaling blijkt echter de sleutel tot succes, evenals een Nederlands paspoort. Zo wordt Armin van Buuren, die dit jaar voor de zesde keer op rij op het festival stond, nog altijd warm, danwel heet onthaald. Ook Afrojack stond in de korte levensspan van het festival – slechts 11 jaar – maar liefst voor de vierde keer op het podium, en Hardwell drie keer. Verder troffen we uiteraard de allergrootste namen van de elektronische muziekscene aan achter de draaitafels. Marshmello, KSMR, Tiësto en Kygo gaven spetterende shows ramvol vuurwerk en rookpluimen weg. Maar er werd niet alleen maar gedraaid op het podium. Onder meer Oscar & The Wolf, Jason Derulo en Dua Lipa lieten het publiek kennismaken met het fenomeen ‘band’ en ook Netsky bracht zijn instrumenten mee op het podium.

Sfeer: 7,8 


Het voordeel aan een festival dat zich op één bepaalde soort muziek focust, is dat het lotgenoten aantrekt. De sfeer in het publiek is dan ook zeer saamhorig. Er wordt gedanst, gekletst, gehigh-fived en als één groot koor meegezongen. Het gigantisch grote aandeel Belgen lieten zich maar al te graag zien tijdens optredens van landgenoten. De tent werd tijdens het optreden van Netsky en Oscar & the Wolf gesierd door zwart-geel-rode vlaggen. Ook bij de kleine barretjes en tentjes werden flink passen gemaakt. Dankzij de gezelligheid was het niet moeilijk om de zon iedere dag op te zien komen.

Locatie: 9,1


Men neme een meer. Men knalt er een festival naast. Klaar. Eén van de dingen die Balaton Sound een festival maakt waar je jezelf toch écht een keer op moet trakteren, is vanwege het Balatonmeer. Aangezien de eerste naam op de mainstage pas laat in de middag het podium betreedt, is er overdag vaak tijd zat om uit te brakken bij het meer. Op 5 minuten loopafstand van de camping vind je al voldoende plaats (inclusief schaduw) om je handdoekje neer te gooien en in het water te springen. Wil je bijkomen onder het genot van muziek? Ook op het terrein zelf kun je in de buurt van verschillende podia heerlijk aan het water liggen en een baantje trekken.

Eten & drinken: 8,8

Oke, dat er inmiddels op ieder festival ‘voor ieder wat wils’ is, is duidelijk. Niks nieuws onder de zon. Maar wat is dan de reden dat Balaton Sound 2017 er met zo’n giga-cijfer vandoor gaat? Het prijskaartje. Voor 2 euro heb je een halve liter ijskoude Heineken, of een gigantisch stuk pizza. Ook begrijpen de Hongaren dat wij fragiele Westerlingen het niet lang volhouden in deze hitte: voor iets meer dan een euro scoor je een flesje koud water of frisdrank. Ben je dan echt goedkoper uit? Nee, want de lage prijzen werken voor vele averechts. Zo dronken wij er zelf een paar teveel en schoven we tegen zonsopgang een overbodig stuk pizza naar binnen. Betalen deed je overigens met een pasje, een prima systeem wat rijen voorkwam en rondjes geven makkelijker maakte dan je lief is.

Bereikbaarheid: 7,5

 


Er leiden meer wegen naar Rome, maar er leiden er nog veel meer naar Zamárdi. Mensen kwamen per vliegtuig, auto, trein of fiets naar het Balatonmeer. De organisatie trok alles uit de kast om de bezoekers naar het festival te brengen. Ook dit jaar verzorgde Festival.Travel de Balaton Sound Express, een trein die rechtstreeks vanuit België naar Zamardi reed. Deze speciale feesttrein bewees zichzelf ook dit jaar als de perfecte start van je festival-vakantie. Aan boord was het één en al gezelligheid met dank aan de sfeervolle versiering en de aanwezigheid van een heuse bar-coupé.

Overnachten: 7,4

Het is een hele opgave: kampeerders die in een tent slapen in een land waar de temperatuur tot ver in de 30 graden celsius op kan lopen, tevreden houden. Maar het is gelukt. Op de camping vonden we een flink aantal schaduwplekken. Ook waren er verspreid over het hele campingterrein voldoende toiletblokken te vinden. Bij de ingang waren warme douches aanwezig waar je vrijwel geen rij voor aantrof. Een gigantisch pluspunt: de supermarkt op de camping. Hier scoorde je verse bolletjes, beleg, sapjes en nog veel meer voor normale prijzen. Ook kon je er een hoop vlees kopen wat je naast de winkel gratis op één van de grills kon laten bereiden. Verder vond je op de camping veel eet- en drinkkraampjes waar je wederom voor een klein prijsje een maaltijd kon scoren.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.

Heineken Balaton Sound Logo

Heineken Balaton Sound 2024

Locatie
Hongarije
Zamárdi, Hongarije
Datum 3-6 juli 2024
Tickets Kopen