Festivalrapport: De mensen zijn net zo mooi als het weer op Pitch 2017

pitch festivalrapport 2017

Gisteren was Pitch 2017. Na zes edities in het Westerpark, is het festival verplaatst naar de NDSM-werf. Dat was niet de enige verandering, want het is ook een dagje ingekort. Maar dat mag de pret niet drukken. Het weer was prachtig en er werd veel gedanst in Amsterdam-Noord.

Festileaks was er dit jaar weer bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Pitch 2017 volgens de festivalbezoekers.

Programma: 6,6

Pitch

Pitch richt zich vooral op de elektronische muziek. Zo wisten ze de afgelopen jaren veel vooruitstrevende namen te boeken. Dit jaar zijn Mount Kimbie, Fatima Yamaha en Mura Masa de grote namen op de poster. Het blijkt dat veel mensen hier ook voor komen en de rest van de acts niet zo goed kennen. Wel wordt er opgemerkt dat er dit jaar een aantal interessante acts missen. Een aantal van deze bezoekers geeft aan het tegelijkertijd leuk te vinden om hier dingen te ontdekken, anderen geven toe terug te zijn gekomen vanwege de traditie. Het programma wordt over het algemeen goedgekeurd, maar lijkt toch niet meer de hoofdreden te zijn om naar Pitch te komen.

Sfeer: 7,0

Pitch

Het hippe Amsterdamse festival trekt veel trendy bezoekers. Dat in combinatie met de zon die onverwachts doorbrak, was het een prachtig plaatje. Het valt op dat het grootste gedeelte uit Amsterdam of het buitenland komt. Amsterdammers blijken vooral jaarlijks terug te gaan met vrienden of om bekenden te zien. Zij vinden de sfeer dan ook erg goed en voelen zich hier thuis. Helaas is hierdoor wel te merken dat er minder spontane praatjes zijn met andere bezoekers. Buitenlanders zijn op zoek naar een goed feestje in de hoofdstad. En dan zijn ze hier goed, want gedanst wordt er zeker. Vooral bij het hoofdpodium, bij PIP en Pllek gaan de voetjes van de vloer. Helaas valt Tent buiten de route en is het daar ook rustiger. Gelukkig zijn er wel nog wat kleine cabins waardoor je eigenlijk overal kunt dansen.

Locatie: 6,5

Pitch

Eerlijk is eerlijk: het gras wordt gemist op de NDSM-werf. Er zijn een paar rustplekken gecreëerd door pallets te gebruiken als bank tegen een container. Ook zijn er een aantal picknickbanken om aan te eten. De hangmatten, zitzakken en het grasveld worden nog wel gemist. Veel bezoekers vinden de industriële look mooi, maar de meesten hebben heimwee naar het Westerpark. Toch heeft het festival haar best gedaan door de industriële look op het festival verder door te trekken met extra containers, lampen en hout. Bovendien is het IJ een prachtige plek om over uit te kijken. Verder geven een aantal mensen aan de doorspoeltoiletten te missen, die dit jaar zijn vervangen door een centrale plek met dixxies.

Eten & drinken: 7,4

Pitch

Voor een eendaags festival heeft Pitch een prima aanbod in eten en drinken. Het standaard aanbod van friet en pizza’s is uiteraard ook hier weer aanwezig, maar ook kunnen er speciale cocktails worden gedronken en de veganisten kunnen hier ook hun buik vullen. Zoetekauwen mogen bovendien ook hun hart ophalen met bijvoorbeeld snoep en poffertjes. Verder is de rij voor de frietkar rond etenstijd wel lang, maar de rest van de dag kun je binnen no-time je maaltijd ophalen. Dansminuten worden hier nauwelijks verspild.

Bereikbaarheid: 7,2

Pitch

De meningen over de bereikbaarheid zijn verdeeld. Amsterdammers vinden het jammer dat ze nu met de pond moeten, ondanks de speciale Pitch-boot die de hele dag heen en weer vaart. Het liefste komen ze er gewoon met de fiets heen. Buitenlanders geven aan het juist beter bereikbaar te vinden. Vanaf Amsterdam Centraal hoef je immers alleen maar met de pond de oversteek te maken.