Festivalrapport: Pitch 2016 is het allermooiste feestje van Amsterdam

Afgelopen weekend was alweer de zesde editie van Pitch Festival. Het Amsterdamse festival heeft elk jaar weer een van de meest vooruitstrevende affiches wat betreft elektronische muziek. Dit jaar kan het publiek bijvoorbeeld genieten van live-acts waaronder Santigold en Stormzy of dansen op spannende sets van DJ Shadow en Soulwax. Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 festivalbezoekers naar hun mening. Zo scoort Pitch 2016 volgens de bezoekers:

Programma: 7.4

Anderson.Paak op Pitch
Foto: Matthijs Mantel/Festileaks

Eerdere jaren had Pitch er nog wel een handje van om veel artiesten op herhaling te laten komen. Dit jaar doen ze dat stukken beter. De organisatie hengelt de meest exotische en bijzondere vissen uit de vijver van elektronische muziek. Dat leidt tot een heel divers en spannend programma, dat tegelijkertijd logisch en samenhangend is. Toch kent de programmering van Pitch 2016 wat kritiekpuntjes. Het dagschema is enigzins ongelukkig ingedeeld. De zaterdag staat met o.a. DJ Shadow, Skepta en Tourist (alledrie tegelijkertijd) volgeboekt, terwijl het op vrijdag zoeken is naar interessante acts. Dat valt ook terug te lezen in de bezoekersaantallen, die op de eerste dag beduidend lager zijn. Daarnaast vervloeken velen het tijdschema, waarbij de twee grootste podia (de Westertent en de Gashouder) telkens in elkaar overlopen. Wil je alles kunnen zien? Dan moet je je flink haasten. Run Forest, run!

Sfeer: 8.2

Pitch Festival 2016
Foto: Matthijs Mantel/Festileaks

Zo’n spannend festival in hartje Amsterdam trekt natuurlijk een heel divers publiek aan. Zo zijn alvast alle modetrends van 2017 te bewonderen in het Westerpark. Iedereen ziet er op zijn best uit en heeft er duidelijk zin in: ‘Normaal zijn er altijd wel ruziemakers op festivals, maar hier niet. Iedereen is welkom.’ De liefde heerst dus op Pitch 2016. Dat blijkt ook uit het enthousiasme. Nog een bonuspunt voor het Pitch-publiek: ook tijdens de optredens wordt er flink gedanst en, zowaar in de maat, meegeklapt. Chapeau!

Aankleding: 8.3

Pitch Festival 2016
Foto: Matthijs Mantel/Festileaks

Net zoals het publiek ziet ook Pitch 2016 er op z’n best uit. Het festival is erg netjes afgewerkt en zeker ‘s nachts is alles erg mooi verlicht. Naast alle bomen die het park rijk is, zijn er ook nog eens tientallen planten neergezet (die naar verloop van tijd gretig worden gebruikt voor Kees van Hondt-achtige taferelen). Je zou bijna vergeten dat je je op het grote kale grasveld van het Westerpark bevindt. Naast de aankleding heeft het festival ook wel erg veel geluk met de zalen die ze kunnen gebruiken. De gashouder blijft met zijn industriële uitstraling toch wel een van de mooiste Nederlandse zalen voor elektronische muziek en ook alle andere podia behoren tot ideale plekken voor een elektronische muziek-jungle.

Geluidskwaliteit: 7.0

Foto: Matthijs Mantal/Festileaks
Foto: Matthijs Mantal/Festileaks

Het geluid is op Pitch 2016 niet altijd even best. Als je een plekje dicht bij het podium hebt weten te bemachtigen, valt er weinig te klagen. De beats knallen subtiel door de speakers en de bass is voelbaar; zoals het hoort bij elektronische muziek. Vond je bier halen belangrijker en sta je nu ergens achteraan te koekeloeren? Dan hoor je waarschijnlijk meer van de pratende festivalgangers dan van de taferelen die zich op het podium afspelen. Op tijd komen dus, maar dat wordt met het drukke tijdschema lastig.

Eten & Drinken: 6.1

Pitch Festival 2016
Foto: Matthijs Mantel/Festileaks

Pitch gaat niet geheel mee met z’n tijd. Dat was de conclusie van de bezoekers van het festival. Het Amsterdamse feest is vooral erg prijzig als het gaat om voeding en bier. Daarnaast viel de keuze een beetje tegen. De luxe die de festivalliefhebber inmiddels wel gewend is, is op Pitch 2016 nog ver weg. ‘Ik moest echt zoeken naar iets bijzonders.’ Het eten is dan weer wel overal lekker. Vooral de ‘Weedburger’ valt in de smaak. ‘Ik voel hem hoor,’ vertelt een bezoeker lachend.

Bereikbaarheid: 6.6

Pitch Festival 2016
Foto: Matthijs Mantel/Festileaks

Tja, als minstens de helft van het publiek uit Amsterdam komt, heeft de organisatie het makkelijk. Zo horen we vaak de reactie: ‘Nouja, ik ben toch op de fiets’ of ‘ach, ik kan kruipend naar huis’. Maar Pitch 2016 kent ook nog een andere helft, die afhankelijk is van openbaar vervoer. Deze helft heeft het een stuk minder gemakkelijk. Vooral in de nacht is er maar weinig aansluiting en dat is niet zo handig voor een festival zonder camping. Ook voor de ingang blijken er moeilijkheden. Pitch Festival werkt dit jaar niet met bandjes en merkt daar meteen de nadelen van: lange rijen bij de ingang. Volgend jaar dus gewoon weer bandjes, vinden wij. Gun ons dat mooie aandenken!

Sanitair: 9.0

Pitch Festival 2016
Foto: Matthijs Mantel/Festileaks

De hoog gewaardeerde doorspoeltoiletten zijn ook op Pitch 2016 weer aanwezig. (In) Een potje poepen kan met goed gemak. De bezoekers zijn dan ook erg tevreden over het sanitair. Wc’s vind je in alle hoekjes en gaatjes van het festival en die toiletten zijn nog schoon ook. ‘Ik kreeg zojuist een nieuwe rol wc-papier aangeboden van een medewerker toen de rol op was. Hebben ze camera’s hangen in die dingen of zo?’ Geen idee, maar luxer kan het in ieder geval bijna niet.

Mobiel Netwerk: 9.2

Pitch Festival 2016
Foto: Matthijs Mantel/Festileaks

Met zo’n centrale locatie in Amsterdam heb je het natuurlijk goed getroffen. Iedereen kan naar hartelust probleemloos snapchats versturen, instagram-posts liken en z’n tumblr-profiel bijwerken. Naast het goede bereik, is er ook nog eens een gratis Wi-Fi spot waar een DJ voor de nodige dansmuziek zorgt. Helaas (of gelukkig) wordt daar niet zoveel gebruik van gemaakt. Die hotspot functioneert meer als ‘hot-box’ voor de doorgestoomde wiet-rokers. Eén ding is zeker: op Pitch 2016 hoef je je geen moment te vervelen.

Weer: 6.5

Pitch Festival 2016
Foto: Matthijs Mantel/Festileaks

Het festivalweer laat op Pitch 2016 twee verschillende gezichten zien. Er hoeven in tegenstelling tot andere festivals nog geen rampenplannen uit de kast getrokken worden, maar fijn is anders. Er vallen flink wat regenbuien en het is behoorlijk grauw voor een eerste dag van juli. Gelukkig horen we wijze woorden vanuit het publiek: ‘Ja oké. Het weer is niet al te best, maar je kan gewoon optredens checken, dus wat is het probleem?!’. Daar zit zeker een kern van waarheid in, maar het zonnetje van de zaterdag is een welkome bijkomstigheid. Het zorgt voor mooie taferelen, zoals het zicht op een aantal levensgenieters die een biertje nuttigen aan het water. Perfect festivalweer!

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen weer aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…