Festivalrapport: Nog steeds is niks te gek op Zwarte Cross 2017

festivalrapport zwarte cross

Voor het tweede jaar op rij is het Tante Rikie en haar ‘skatjes’ gelukt: uutverkocht! Maar liefst 220.000 bezoekers kwamen afgelopen weekend naar Lichtenvoorde om te genieten van een overvol programma vol motoren, cross, stunts, muziek, theater en cultuur. Of je nou 4, 15, 25, 50 of 80 jaar oud bent, er is voor iedereen wat te doen op de Zwarte Cross. 

Festileaks was er dit jaar weer bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Programma: 7,3

Foto: Judith Scheper / Festileaks

Met 32 podia had de organisatie behoorlijk wat planken te vullen. Dat is goed gegaan, want grote namen als Golden Earring, Chef’Special, Wolfmother, VANT, Guus Meeuwis en Rico & Sticks kwamen naar Lichtenvoorde. Toch zijn het vooral de bands op de kleinere podia zoals The Bayou, Exoticana en de Gospelchurch die erg populair zijn. Misschien komt dat omdat het geluid van de grote podia door de bezoekers als slecht wordt ervaren. “Om iets van Golden Earring mee te kunnen krijgen moest ik vooraan gaan staan,” zei een festivalganger na afloop.

Sfeer: 9,0

Foto: Judith Scheper / Festileaks

“Op de Zwarte Cross kom je voor de sfeer.” Dat is ook écht zo. Hier drinken we bier, en Nozem Oil. Hier komen we høken, en schreeuwen. Op Zwarte Cross maakt het niet uit waar je vandaan komt of wie je bent. Zelfs niet of je wel of niet van motoren houdt. En dát maakt het festival in uniek in zijn soort. Boze blikken of vechtpartijen? Hier niet! Immer eine gute Atmosphäre. Nieuw dit jaar: de zoektocht naar Michael is gestaakt, in Lichtenvoorde wordt massaal bezorgd geroepen om Jeroen. Hij schijnt verantwoordelijk te zijn voor alle kleine vuurtjes en gekkigheidjes op het terrein. Stiekem zijn we allemaal Jeroen.

Locatie: 8,6

Foto: Judith Scheper / Festileaks

Al voor de ingang word je met groot gejuich ontvangen, alsof je acht keer de Vierdaagse hebt afgelegd. De échte vierdaagse moet dan echter nog beginnen. Het bezorgt je direct een glimlach, die je daarna nog maar moeilijk van je gezicht af krijgt. Het terrein is tot in detail uitgewerkt en aangekleed met uitingen die op je lachspieren werken. Nieuw dit jaar zijn de Beugelbar (met beugels Grolsch en Hollandse Hits) en Playa de Gasolina (lekker zwemmen). Minder lachwekkend is de drukte bij verschillende podia en de lange rijen voor de toiletten. Kenny B. stond op een volgepropte Reggeaweide en de Dansvloer werd zelfs een keer afgesloten vanwege drukte.

Eten & Drinken: 8,4

Foto: Judith Scheper / Festileaks

Ook nieuw dit jaar: de Fijnproeverswijde. Hier kon je terecht voor onder andere de lekkerste crêpes, pasta’s en kokosmakronen. Minpuntje: vanwege de drukte op de Dansvloer kon je er niet altijd komen, omdat het op dezelfde looproute lag. Gelukkig was er op de rest van het terrein ook een gigantisch aanbod. Verstopt op de theaterweide vind je de kaasfondue truck, en er is goed nieuws: die heeft de test prima doorstaan. Ondanks het uitgebreide eet- en drink aanbod geldt in Lichtenvoorde ook een beetje ‘wat een boer niet kent dat vreet hij niet’, want voor vertrouwde truckersballen stond constant een gezellige rij.

Bereikbaarheid: 7,8


De Achterhoek? Lichtenvoorde? Waar ligt dat ook al weer precies? Veel mensen moeten er toch een eindje voor rijden. Maar dan heb je ook wat, want met een terrein omringt door weilanden, kun je hier in ieder geval je auto kwijt. Je kan er ook makkelijk komen met het openbaar vervoer, er zijn extra treinen en pendelbussen geregeld. Er is geen snelweg in de buurt en dat zorgt voor drukte op de provinciale wegen, maar over het algemeen gaat het vrij snel. De kater op de terugweg is erger: de traditionele alcoholcontrole op maandag zorgde wederom voor lange files rondom het festivalterrein.

Overnachten: 7,5

Foto: Judith Scheper / Festileaks

Het ideale aan de Zwarte Cross camping is dat deze tussen de parkeergelegenheid en het festivalterrein ligt, dus je hoeft ’s avonds niet zóver terug naar je tentje te kruipen. Inderdaad, kruipend naar huis ga je hier, maar de sfeer wordt er niet minder om. Je kan nadat het ‘reguliere’ programma is afgelopen nog doorfeesten in onder andere het ‘Rock ’n Roll Circus’, de ‘Tiroler tent’, of Café ’Het Eindstation’. Er zijn ook bezoekers die ervoor kiezen om te overnachten op een gelegenheidscamping, die als paddenstoelen uit de Achterhoekse grond schieten. Hier kun je net wat meer rust pakken en zijn er iets minder lange rijen voor de douches. En laten we eerlijk zijn; douchen is op de Zwarte Cross geen overbodige luxe.

Van alle ondervraagden gaf 92% aan het festival in 2018 opnieuw te overwegen. Ga dus maar vast klaar zitten voor de kaartverkoop.

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2023

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 20-23 juli 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen