Festivalrapport: Vrijheid, blijheid en psytrance op Space Safari 2017

festivalrapport space safari

Afgelopen weekend vond Space Safari 2017 plaats, een jong en kunstzinnig festival dat een erg divers, internationaal publiek aantrekt. Eigenzinnigheid wordt er aangemoedigd en saamhorigheid wordt gepresenteerd als een van de belangrijkste waarden van het festival. De sfeer was er uiterst ongedwongen, typerend voor een wat kleiner festival.

Festileaks was aanwezig en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Space Safari 2017 volgens festivalbezoekers.

Programma: 7,4

Foto: Yara Bakker / Festileaks

De line-up bestond uit verschillende namen bekend binnen de psytrance-scene. De een groter dan de ander, maar allemaal goed voor een weekend vol psychedelische klanken. Dankzij de focus op meerdere stromingen binnen de muziekstijl, voelde het programma niet eentonig aan. Van progressive tot hitech, het kwam allemaal aan bod. Aangezien de muziek 24/7 doorging, was het dub forest een zeer welkome toevoeging. Hier kon je even bijkomen na een paar uur knallen bij de main, of ’s ochtends tijdelijk vertoeven voordat je aan het echte werk begon. Naast het muzikale menu, stonden er ook diverse kunstvormen op het programma. Bezoekers liepen niet gehaast van stage naar stage, maar hielden om de paar meter even stil om iets nieuws te bewonderen. Een gevarieerd programma, maar toch misten sommigen nog iets. “Workshops als randprogrammering was leuk geweest”, merkte een festivalganger op.

Sfeer: 8,4

Foto: Yara Bakker / Festileaks

Op Space Safari 2017 heerste een ongedwongen sfeer. Niets moest, en (bijna) alles mocht. De bezoekers lagen uren achtereen te relaxen in de vele hangmatten die er op het terrein zijn, of voerden ellenlange gesprekken in het knusse theehuis. Tijd om te dansen was er door het tot diep in de nacht durende programma altijd nog, waardoor haast geen plek kende op dit festival. ’s Avonds veranderde het terrein in één groot lichtjesfestijn, wat ontzettend sfeervol was. Rond het vallen van de avond namen de bezoekers verwachtingsvol plaats bij een cirkel gemaakt van houten balken, om samen te genieten van de indrukwekkende vuurshow. Tijdens deze show was iedereen muisstil, wat een sterk contrast vormde met de dreunende bas die nog altijd vanaf de main stage kwam rollen.

Locatie: 8,1

Foto: Festileaks / Yara Bakker

Space Safari vindt plaats in de Beekse Bergen, een prachtig natuurgebied. Het festivalterrein is erg groen, en de festivalganger begaf zich op kronkelige bospaadjes om van stage naar stage te komen. Rondom de dansvloer lagen talloze kleedjes op het gras, waardoor het festival soms iets weg had van een massale picknick. Aan schaduwplekjes was geen gebrek, iets waar op de zonnigere momenten dankbaar gebruik van werd gemaakt. Het publiek bleek erg begaan met de mooie natuur, zwerfafval was er vrijwel niet te vinden. Een kritiekpuntje was het sanitair; de doorspoeltoiletten zijn een fijn alternatief op de dixie, toch was er vrijwel nooit toiletpapier. Een groot voordeel van bijna ieder psytrance-evenement is natuurlijk de prachtige aankleding, zo ook op dit festival. De kleurrijke main stage was de absolute blikvanger, maar ook op de rest van het terrein was veel moois te zien.

Eten & drinken: 7,3

Foto: Yara Bakker / Festileaks

Op Space Safari geen kleffe friet en een broodje kroket, maar uitgebreide biologische en duurzame maaltijden. Er kon gekozen worden uit gerechten van over de hele wereld, voor een (in verhouding tot festivals als Rock Werchter of Pinkpop) zeer schappelijke prijs. De festivalganger met een specifiek dieet kon op dit festival prima terecht, vooral de vegetarische en vegan opties waren talloos. Voor zowel de eetkramen als de bar waren de rijen kort, een groot voordeel voor wie niks wilde missen. Weinig kritiek dus wat betreft het voedsel- en drankaanbod, al merkte een enkele festivalganger wel op dat er erg weinig soorten frisdrank te verkrijgen waren. Aan thee en andere (gezondere) opties was er echter geen gebrek.

Bereikbaarheid: 6,7

Foto: Yara Bakker / Festileaks

Over de bereikbaarheid van het festival waren de meningen sterk verdeeld. Wie bekend was met de Beekse Bergen, ondervond meestal geen enkel probleem om er te komen. Het park is een bekend recreatiegebied, waardoor de route erheen duidelijk aangegeven is. Velen zochten echter naar bordjes met de naam van het festival zelf, maar daarvan ontbrak eigenlijk ieder spoor. Vooral voor wie uit het buitenland kwam en nog nooit van de Beekse Bergen had gehoord, bleek dit een probleem. Voor de ingang van het festival ontstond de eerste dag tevens een lange rij voertuigen, en van de bushalte naar de festivalcamping was het een behoorlijk eind lopen. Een aandachtspuntje dus voor een volgende editie!

Overnachten: 7,8

Foto: Yara Bakker / Festileaks

De festivalcamping lag, net als het terrein, midden tussen het groen. Er waren daardoor veel schaduwplekken, perfect voor wie graag wat langer uitsliep zonder geleidelijk gebraden te worden. Tussen de vrolijke mix van campers en tentjes bakten de festivalgangers ’s ochtends een lekker eitje op zelf meegebrachte gasfornuisjes, en maakten daarbij vaak een gezellig praatje met de buren. Er heerste een gemoedelijke sfeer, bevestigd door de vele spontane afterparties die er elke nacht ontstonden. De meeste campinggasten kregen te maken met opstartproblemen, want een campingwinkel was er niet. “Ik mis mijn bakje koffie”, klonk het dan ook. Op het terrein was dit natuurlijk wel te krijgen, maar dat was toch weer een dik kwartier lopen.

Met een rapport vol voldoendes, mag de organisatie trots zijn op deze tweede editie van Space Safari. Maar liefst 91% van de ondervraagde festivalgangers gaf aan een herhaalbezoek in 2018 te overwegen, een prima resultaat.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.