31 juli 2009: Jay-Z brengt eerbetoon aan Beastie Boys

Jay-Z

Een van de grootste hiphop- en raprock-groepen uit de jaren 80 zou op 31 juli 2009 het hoofdpodium van All Points West Festival betreden. Beastie Boys had nét het achtste studioalbum afgerond en stond te popelen om het nieuwe materiaal live te spelen. Het mocht echter niet zover komen. Jay-Z heelde de wonden en bracht een bijzonder eerbetoon aan het hiphop-trio. 

All Points West 2009 had het voor mekaar. Met onder andere Coldplay, Arctic Monkeys en The National mocht het affiche van het festival in New Jersey er zeker wezen. Beastie Boys zou de kers op de taart zijn van deze tweede editie, maar het lot besliste anders. Er werd kanker vastgesteld bij leadrapper en oprichter van de band, Adam Yauch. De hele tour werd gecanceld en het trio zou uiteindelijk nooit meer optreden.

Rapper Jay-Z vulde de vrijgekomen plaats op en gaf er zijn eerste festivalshow op Amerikaanse bodem. Om het leed en het gemis enigszins te verzachten coverde hij de grote Beastie Boys-hit ‘No Sleep Till Brooklyn’.

Jay-Z covert ‘No Sleep Till Brooklyn’

Jay-Z valt meteen met de deur in huis: hij opent zijn set met de Beastie Boys-klassieker ‘No Sleep Till Brooklyn‘. Het publiek, dat stiekem natuurlijk een kaartje had gekocht om de track van het trio zelf te horen, reageert uiterst enthousiast. Jay-Z en zijn toeschouwers steken Adam Yauch al rappend een hart onder de riem. De goedbedoelde gelukwensen mochten helaas niet baten, Yauch overleed in 2012 op 47-jarige leeftijd aan de gevolgen van zijn ziekte.

Vandaag In De Geschiedenis

In de rubriek Vandaag In De Geschiedenis wordt teruggeblikt op bijzondere momenten uit de festivalgeschiedenis en geschiedenis van vele artiesten. Meer bijzondere herinneringen lezen? Lees hier alle terugblikken.

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy