Lowlands 2017 maakt blokkenschema bekend: dit zijn de 10 lastigste clashes

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Vandaag – donderdag 27 juli – verscheen als bijlage bij de nrc.next de Lowlands krant. Traditiegetrouw neemt Festileaks die in de vroege uurtjes voor je door voor het belangrijkste nieuws. Wat dacht je bijvoorbeeld van de belangrijkste keuzes die jij moet maken in het blokkenschema? Hier is de top 10!

Het is zover: de officiële festivalkrant van Lowlands 2017 is eindelijk daar! Mét daarin de langverwachte tijdsindelingen, allerlei achtergrondinfo én leuke nieuwtjes. Het eerste wat onze aandacht trekt is natuurlijk het blokkenschema. En o, o, o, Lowlands wat doe je ons aan? Hoe moeten we nou kiezen? In elk blokkenschema zijn clashes te vinden, maar de clashes op Lowlands 2017 zijn van het hoogste niveau. Even heen en weer snellen lijkt geen optie met deze programmapijnpunten. Of is er misschien een geheime sluiproute tussen Alpha en Bravo?

1. Vrijdag: Michael Kiwanuka vs. J. Bernardt vs. Klyne

Een ouderwetse keiharde clash komt op Lowlands 2017 direct in de eerste uurtjes. Op de vrijdagmiddag mag je al een keuze maken: wil je de grandioze sixties- en seventiessoul van de Britse Michael Kiwanuka (Bravo / 15:00 – 16:00) aanschouwen? Of toch liever de voetjes van de vloer gooien bij misschien wel dé Vlaamse sensatie van het jaar J. Bernardt (India / 15:00 – 15:55)? Als extra moeilijkheidsgraad krijg je ook nog Klyne voor je kiezen: het veelbelovende Brabantse electropopduo dat eerder al op Eurosonic Noorderslag speelde en hun single ‘Paralyzed’ op zowel de Nederlandse als Britse radio kreeg. Je vindt hen van 15:30 tot 16:15 in de X-Ray. 

2. Vrijdag: Sean Paul vs. Glass Animals vs. Mura Masa

Eén ding is zeker: tussen 16:20 en 17:50  wordt er gedanst op Lowlands 2017. Maar ga je dit doen bij Sean Paul, Mura Masa of Glass Animals? Sean ‘koning van de hits’ (Rockabye! Shape Of You! Cheap Thrills!) Paul speelt tussen 16:00 en 17:00 in de Alpha. Redelijk tegelijkertijd (15:20 – 16:20) vind je in de Heineken één van de meest veelbelovende bands van deze Lowlands-editie: Glass Animals, die met hun debuutalbum How To Be A Human Being eerder al hoge ogen scoorden op Best Kept Secret (2016), Down The Rabbit Hole (2015) en… jawel: Lowlands! (2014). Tot slot kun je ook nog kiezen voor Mura Masa, die van 16:50 tot 17:50 de Bravo afbreekt. De hyperactieve livesample-samoerai is met al zijn featurings niet van de radio af te slaan en staat bijna garant voor één van de hoogtepunten van Lowlands 2017. Oef. 

3. Vrijdag: Moderat vs. Solange vs. Mac DeMarco

Moderat (Alpha / 19:30 – 20:45) speelt voorlopig één van de laatste shows op Lowlands 2017. Daarnaast waren ze volgens de Festileaks-redactie onbetwiste hoogtepunten van zowel Down The Rabbit Hole, Mad Cool als Colours of Ostrava 2017. Reden genoeg om dit trio te gaan bekijken, ware het niet dat Solange (Bravo / 18:45 – 19:45) je het eerste deel van de set zou afpakken. Zij werd bekend als ‘de zus van’, maar is inmiddels zo veel meer dan dat. Och, en dan is er in de Heineken (19:10 – 20:10) ook nog een performance van Mac DeMarco, voor eenieder die in is voor humor, weirde shit én een goede singer/songwriter.

4. Vrijdag: The xx vs. Iggy Pop vs. Ty Segall

Glastonbury-baas noemde The xx recentelijk in een interview ‘mogelijk de headliner van de toekomst’. Wat Lowlands betreft is de toekomst nu. The xx krijgen voor het eerst op het festival in Biddinghuizen die felbegeerde headlinespot: van 21:40 tot 23:00 in de Alpha. Dat wordt – zeker met een fantastisch album op zak – ongetwijfeld een stukje Lowlands-historie. Maar wil je daar wel bij zijn, als je daardoor het einde van Iggy Pop (Bravo – 20:35 / 21:35) moet missen? De punkfather leverde vorig jaar samen met Josh Homme (Queens Of The Stone Age) en Matt Helders (Arctic Monkeys) het schitterende Post Pop Depression af, maar kan daarnaast putten uit een legendarisch oeuvre van ruim 50 jaar. Ochja, deze keus wordt nóg moeilijker gemaakt, want ook garagerockreus Ty Segall (India / 22:00 – 23:00) speelt in hetzelfde tijdslot. Met alweer zijn negende soloalbum komt hij Biddinghuizen omver blazen. En hard ook.

5. Zaterdag: Kovacs vs. Tove Lo vs. Sampha

Een nieuwe dag vol zorgen. De zaterdag van Lowlands 2017 is misschien wel de beste dag van het festival, maar dat heeft ook zo zijn consequenties. Ga je aan het begin van de dag bijvoorbeeld voor trots van eigen bodem Kovacs (Alpha / 15:50 – 16:50), die met haar mysterieuze, jazzy kruising tussen nachtclubsoul, 90’s triphop en moderne pop de Alpha op z’n kop komt zetten? Of toch voor Tove Lo (Bravo  / 15:00 – 16:00) voor sensuele electropop en een goed paar tieten? Of voor Sampha (Heineken / 15:10 – 16:10)? De hiphopper die eerder al zanger/producer was voor sterren als Drake, Kanye West en Frank Ocean, maar nu als solo liveartiest actief is.

6. Zaterdag: alt-J vs. London Grammar vs. The Bloody Beetroots (live)

Setlist-spoiler. alt-J begint met een aantal van hun fijnste nummers: op volgorde ‘Fitzpleasure’, ‘Tesselate’ en ‘Something Good’. Daar wil je bij zijn (Alpha / 19:35 – 20:45), toch? Think again: want dat betekent dat je het eind mist van London Grammar (Bravo / 18:40 – 19:40), wat weer betekent dat je hun fijne nieuwe single ‘Oh Woman Oh Man’  en debuut-klassieker ‘Metal & Dust’ mist. Oja, en tussendoor (Heineken / 18:50 – 19:50) wordt er nog keihard geramd in de Heineken door The Bloody Beetroots. Wordt het voorzichtig wiegen, in stilte luisteren of keihard beuken? Op de zaterdag van Lowlands 2017 aan jou de keus.

7. Zaterdag: Editors vs. Elbow vs. Vince Staples

Dames en heren, jongens en meisjes: welkom bij de meest lastige clash van Lowlands 2017. Editors (Alpha / 21:45 – 23:00) en Elbow (Bravo / 20:40 – 21:50) zijn beide ongetwijfeld twee van de populairste acts op de affiche. Ze allebei compleet meepakken wordt echter lastig als je bedenkt dat je wel een kwartiertje onderweg bent van Bravo naar Alpha. Ondertussen staat ook nog dé hiphopheld van morgen op het programma: Vince Staples gaat ongetwijfeld niets heel laten van de India (21:50 – 22:50). Niet voor niets dat Gorillaz hem vroegen voor een feature op hun nieuwe album… 

8. Zondag: Cypress Hill vs. First Aid Kit vs. SMIB

Je bent pas echt ‘Insane In The Brain’ als je geen seconde nadenkt over deze clash. Bij de loco latinohiphopcrew van Cypres Hill (Alpha / 17:45 – 18:45) is het altijd feest (check ff die beelden hierboven dan!), maar tegelijkertijd kun je ook op bezoek bij de chille indie van de Zweede zusters van First Aid Kit (Heineken / 17:10 – 18:10). Hiphoppers kunnen ondertussen terecht bij SMIB (India / 16:45 – 17:30), all the way from de Bijlmer.

9. Zondag: Flume vs Nicolas Jaar vs. Death Grips

Zondag vooravond = dansen. Maar wordt dat in de Alpha (19:45 – 20:45), bij de radiovriendelijke featuring-hitjes van Flume (‘Say It’ ft. Tove Lo, ‘Never Be Like You’ ft. Kai, ‘Drop The Game’ ft. Chet Faker), bij de ongrijpbare electronica/techno van Nicolas Jaar (Bravo / 20:45 – 22:15) of bij de hiphop slash punk slash electronica van Death Grips (India, 19:50 – 20:50)? Aan jou, waarde Lowlands-bezoeker, de keus. 

 10. Zondag: Mumford & Sons vs. Future Islands vs. Cashmere Cat

Het einde van Lowlands, allemaal naar de Alpha? Fout! Kun je natuurlijk doen: dan zie je Mumford & Sons (Alpha / 21:45 – 23:00) hun onvoltroffen indiefolkhits op de massa afvuren. Je kan ook voor de meer spannende optie kiezen: Future Islands (Heineken / 21:00 – 22:00) brachten dit jaar één van hun beste platen sinds tijden en staan al jaren garant voor geweldige electropop waar geen individu op blijft stilstaan. Of ga je voor dansen-to-the-max bij de Noorse producer/turntablist Cashmere Cat (India / 21:40 – 22:40). Wat je ook kiest: we garanderen je een spetterend einde van een fantastisch Lowlands.

Tot daar!

Lowlands 2017

Lowlands
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Het is feest voor Lowlands dit jaar: het festival viert zijn 25-jarig jubileum! Deze 25e editie wordt gehouden op 18 tot en met 20 augustus. Op het programma staan onder andere The xxMumford & Sons en Editors. Daarnaast onderging het terrein een grote make-over. Meer weten over Lowlands 2017? Check dan onze programmapagina of de website van het festival. Check hieronder ook onze speciale Lowlands Spotify-playlist om alvast in de stemming te komen.

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.