Deze acts móet je zien op Lowlands 2017 volgens festivaldirecteur Eric van Eerdenburg

1409
Foto: J. Schlomoff

Deze week is het ein-de-lijk tijd voor Lowlands 2017. Dat betekent, naast inpakken en playlists checken, de hersenen breken over het blokkenschema. We helpen je graag aan een beetje inspiratie en vroegen daarom Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg welke acts je absoluut niet mag missen dit weekend. 

Vrijdag 18 augustus

Methyl Ethel
? India – 13.25 tot 14.15

“Er moet iets zitten in het drinkwater in Perth, Australië. Daar komt een heleboel goede muziek vandaan, zoals Methyl Ethyl. Ze hebben een fijne plaat gemaakt, en een uitstekende live-reputatie. Het is de combi van electronica en gitaar. Een typisch indiebandje, dat toch heel elektronisch is. Binnen het genre zijn ze een vernieuwing.”

Solange
? Bravo – 18.45 tot 19.45

“Ze is het nieuwe gezicht van de soul. Niet van de commercie, maar van haar eigen independent geluid. Dat maakt haar album en haar persoon zo spannend, ook vanwege haar betrokkenheid bij de rassendiscussie in Amerika. Ik heb haar zien optreden, en het was fantastisch. Een prachtig gestileerde en eigen show.”

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Iggy Pop
? Bravo – 20.35 tot 21.35

“De laatste keer dat ‘ie op Lowlands stond, was in 2006 én hij speelde natuurlijk op de eerste editie. Het is dan ook niet zonder reden dat we hem gevraagd hebben. Ik ben al van kids af aan fan van hem, hij maakt altijd iets in mij los.”

Clash van de dag: Solange ?  Moderat ?  Iggy Pop

“Dit is natuurlijk de clash van de dag. Ik ga eerst een stukje Solange bekijken, maar omdat ik haar al gezien heb pak ik daarna het middenstuk van de show van Moderat. Daarna scheur ik op mijn motortje naar Iggy Pop. Mijn job heeft natuurlijk ook voordelen, haha.”

Zaterdag 19 augustus

Hauschka
? India – 12.00 tot 13.00

“Hauschka is een Duitse pianist en componist, voor onder andere filmmuziek. Op Lowlands komt hij met een prepared piano. Hij plaats dan objecten op de snaren om allerlei andere klanken te maken. Er is op dit moment een school van pianisten, zoals Joep Beving, die alleen of met een ensemble muziek maken. Hauschka hoort daarbij en is een hele goede.”

HAUS
? X-Ray – 14.30 tot 15.15

“Als je het moet vergelijken met een andere band komt al snel Foals op. Ze hebben hetzelfde type gitaarwerk, door Afrika geïnspireerd en funky. De band staat als een huis en heeft een enorm charismatische zanger. Toen ik ze voor het eerst zag optreden heb ik meteen een agent bij de hand gepakt en gezegd: dit gaan we doen.”

Sampha
? Heineken – 15.10 – 16.10

“Een echte souljongen, die veel gebruikmaakt van elektronica. Niet wat we al kennen, maar vernieuwend. Hij werkt dan ook met types als Frank Ocean, Solange en SBTRKT. Hij heeft een fijne stem en op het podium een sympathieke uitstraling.”

alt-J
? Alpha – 19.35 – 20.45

“Ik wil de nieuwe show van alt-J zien. Ik vind dat ze zichzelf altijd behoorlijk vastleggen, alles qua video en licht is vooraf bepaald. Dat is soms jammer, maar tegelijkertijd ook ontzettend indrukwekkend. De nieuwe Alpha is nóg meer geschikt voor deze show dan de vorige. Acts met veel video en licht komen nu beter tot zijn recht. Als je de nieuwe Alpha ziet, dan snap je het.”

Clash van de dag: Vince Staples ?  Colin Benders

“Ik ben bang voor Colin Benders dat het toch Vince Staples wordt. Staples heeft nog niet zo veel uitgebracht, maar dat wat hij uitbrengt zijn sterke songs. Op het nieuwe album staan zeker vier of vijf tracks die écht blijven hangen, ik kan ze allemaal meeblèren. Ik zie hem echt groot worden, niveautje Kendrick Lamar zelfs.”

Zondag 20 augustus

Tash Sultana
? Heineken – 13.30 – 14.30

“Zien is geloven. Zelfs als je de muziek niet goed vindt, dan nog denk je ‘wouw’. Er hangt veel spanning om haar heen. Ze is een singer-songwriter, maar kan uit haar loopmachines complete orkesten trekken. Als je haar live hebt gezien, is dat de definitieve punch in the stomach. Dan ben je om.”

#W?TF!
? Bravo 14.50 – 15.50

“Ik weet natuurlijk wat het is, maar dat ga ik jullie niet vertellen. Ga erheen omdat het een spannende en geheime gig is. Nee, ik vertel ook niet de muzikale richting.”

Lees ook: ‘Gerucht: Triggerfiger is mogelijk de #W?TF! acts van Lowlands 2017’

SMIB
? India 16.45 – 17.30

“Amsterdamse trots in hiphoptijden. SMIB gonst al een paar jaar door de hoofdstad. Sinds ze Eurosonic op stelten hebben gezet, gonst het ook door de rest van het land. Als je door Amsterdam loopt, zie je overal SMIB. Dat komt ook door hun eigen kledinglijn. We hebben ze van de X-Ray naar de India verplaatst, maar ik denk dat zelfs de India te klein is.”

Clash van de dag: Nicolas Jaar ?  Future Islands

“Ik zou eerst de helft van Nicolas Jaar doen, en daarna een stukje Future Islands. Als je geen halve shows wilt zien, moet je een keuze maken. Geef je principes eens op, haha.”

Content Manager | Nieuws, video, interviews en weerman in opleiding

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.