Festivalrapport: FM4 Frequency 2017 blijkt onontdekte parel

1262

Terwijl veel mensen de voorbereidingen troffen voor een weekend Lowlands of Pukkelpop vond in het Oostenrijkse stadje Sankt Pölten het festival FM4 Frequency plaats. Met acts als Mumford & Sons en Placebo op het programma had Frequency de zaken goed op orde. Het idyllische landschap waarin het festival plaatsvindt en de uitermate goede sfeer maken het plaatje compleet. Frequency bleek een onbekend pareltje en een waardig alternatief voor mensen die een nieuw festival willen proberen.

Festileaks was er dit jaar bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen voor tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was FM4 Frequency 2017 volgens de festivalbezoekers.

Programma: 7,9

Dansen bij Moderat, Flume en Robin Schulz, springen bij The Offspring en Cypress Hill en zwijmelen bij Bear’s Den en Band of Horses. Ieder genre is goed vertegenwoordigd op Frequency en met de headliners Placebo, Mumford & Sons, Wiz Khalifa en Billy Talent bleek de organisatie een geliefde set headliners bij elkaar gesprokkeld te hebben. Interessant waren ook de Duitse namen op de affiche. Groepen als Bilderbuch en Kraftklub speelden voor een ramvolle weide terwijl internationaal gewaardeerde namen als Moderat en Placebo het met een halfvolle weide moesten doen. De massale publieksreactie bij deze twee groepen was prachtig om te zien. Het publiek van Frequency was in zijn nopjes met de affiche en liet dat ook blijken.

Sfeer: 8,1

 

Frequency was één groot feest. Iedere artiest mocht rekenen op veel reactie vanuit het publiek en de festivalgangers lieten dat maar al te graag merken door bij iedere act een gigantische moshpit te bouwen. Dat zoiets gebeurd bij een act als The Offspring  is natuurlijk niets nieuws. Op Frequency werkt het echter anders. Het publiek bij Birdy keek raar op toen er tijdens Skinny Love flink op los gemosht werd. Niets is te gek op Frequency en het vriendelijke en enthousiaste publiek zorgt voor een uniek festivalgevoel en een zeer prettige sfeer. Geen opstootjes en narigheid, wel spontane feestjes en vrolijkheid. Zo zien wij het graag.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Locatie: 7,1

Het adembenemende hoofdpodium, dat aan weerszijden in een ronde vorm is gebouwd geeft veel optredens een extra dimensie. ”Het hoofdpodium is echt prachtig! Op de acht schermen zijn constant andere beelden te zien. Heel bijzonder!” sprak een enthousiaste festivalganger. Ook het Nightpark, de locatie waar de nachtelijke feestjes plaatsvinden, ziet er indrukwekkend uit. De donkere loods en de minimale belichting zorgen voor een ondergrondse sfeer waardoor het vaak extra genieten is van de artiesten. De podia staan allemaal op loopafstand van elkaar en zo hoef je nooit lange afstanden te wandelen of een optreden te missen. Een puntje van kritiek zijn de Dixi’s die op het festivalterrein staan. Deze worden niet of nauwelijks geleegd en er staan er veel te weinig. Dit zorgt voor lange rijen voor de toiletten en voor verwrongen gezichten bij de festivalgangers. Wat echter weer een groot pluspunt is, is het gebruik van statiegeldbekers. Met succes: het festivalterrein van Frequency is het schoonste die ondergetekende ooit zag. Een systeem dat ze volgens veel festivalgangers op meer festivals in zouden moeten zetten.

Eten & drinken: 7,7

Je kan het je zo gek niet bedenken of ze verkopen het op Frequency. Van een verse steenoven pizza tot kokosnoten en van een flink assortiment aan vegetarische en veganistische gerechten tot verse pasta’s. De prijzen zijn bovendien goed te doen: voor een rijkgevulde wrap of een monsterlijke hamburger betaal je €5,-. Dan door naar het echte hoogtepunt: halve liters! Frequency weet van wanten en schenkt tientallen verschillende drankjes in halve literbekers. Speciaalbier, Jägermeister, wodka, wijn en allerlei soorten frisdrank: de keuze is reuze. Is een halve liter toch nog net te weinig? Geen probleem! Er zijn ook maatbekers verkrijgbaar waar een liter van je favoriete drankje in kan: ”Ik heb dit nog nooit meegemaakt, ik drink een mixdrankje uit een maatbeker!”

Bereikbaarheid: 3,4

Hier gaat het behoorlijk mis. De bereikbaarheid van het festival is namelijk zeer slecht geregeld wanneer je met de auto komt. De organisatie heeft maar een paar bordjes neergezet om het publiek de weg naar het festival te wijzen. Deze bordjes staan óf zeer verdekt opgesteld óf spreken elkaar tegen. Hierdoor is het behoorlijk zoeken. Het grootste probleem zijn de parkeerplekken. Deze zijn er simpelweg veel te weinig. Bij aankomst op dinsdagochtend blijkt dat alle parkeerterreinen al vol staan en ook in de omgeving van het festival staan overal auto’s geparkeerd: ”Onze auto staat langs de straat, ondertussen is de auto compleet ingebouwd door andere auto’s.” Het is één grote chaos en vrijwel het enige waar de festivalgangers het over eens waren: hier moet volgend jaar echt iets aan gedaan worden.

Overnachten: 6,9

Bonuspunten voor Frequency! De camping ligt er namelijk ontzettend fraai bij. Je kan je tentje opzetten langs een lange rivier en het is ook mogelijk om ‘s ochtends een verfrissende duik te nemen. Met de warme temperaturen, gemiddeld tegen de 30 graden aan, is dat geen overbodige luxe. Daarnaast is iedereen vrij om zijn tentje waar dan ook op te zetten en hierdoor kun je als vriendengroep altijd bij elkaar staan. Geen gedoe met linten en haastig je tentje opzetten: op Frequency is er genoeg ruimte op de campings en hoef je je daar niet druk om te maken. Helaas is het toiletprobleem ook op de camping aan de orde. Er zijn te weinig Dixi’s en ook hier worden ze slecht en weinig schoongemaakt. Dit zorgt ervoor dat festivalgangers hun behoefte elders doen. De sfeer is wel weer top. De feestjes gaan tot laat in de nacht door en er ontstaan regelmatig oorverdovende zangkoren. Zing bijvoorbeeld de eerste zin van een bekend nummer en je krijgt vanuit alle hoeken respons. Frequency blijkt ook na een mooie festivaldag nog genoeg te bieden. Het feest houdt hier nooit op!

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.

Trots lid van de nieuwsredactie en muzikaal omnivoor. Voorliefde voor het hardere soort muziek maar van alle markten thuis. Van Kendrick Lamar tot La Dispute en van Sigur Rós tot Tess. Werkzaam in de zorg als verpleegkundige. In de zomer steevast te vinden op Rock Werchter en Lowlands.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.